ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σκοπιανό πάλι και «Η χαμένη πολιτεία» της Κατερίνας Γυφτάκη

0

ΟΤΙ το Σκοπιανό έγινε θέμα πρώτης γραμμής είναι δεδομένο και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να είναι.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να μας προβληματίσει ωστόσο πως ήρθε ξανά στην επικαιρότητα.

ΚΑΙ σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται και ο προβληματισμός που θα ’πρεπε να απασχολεί, αλλά όπως φαίνεται μάταια, αν κρίνουμε από την έλλειψη νηφαλιότητας που παρατηρείται.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ άλλωστε και ξάφνιασε η παραίνεση Ιερώνυμου που έκανε λόγο για σύνεση και αντιτάχθηκε στις κραυγές και στα συλλαλητήρια.

ΕΝΟΧΛΗΣΕ ακόμα και πολλούς ιεράρχες η νηφαλιότητα του αρχιεπισκόπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ που ακολουθεί είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών.

***

«ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ στον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τάχθηκε με σαφήνεια ενάντια στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι έχει εμπιστοσύνη «στους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα» και υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

Η ΕΠΙΛΟΓΗ του Αρχιεπισκόπου να τοποθετηθεί με τη δέουσα προσοχή διαμορφώνει την καθαρή διαχωριστική γραμμή που διατρέχει την ελληνική κοινωνία και τους θεσμούς της.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ μεριά βρίσκονται οι προοδευτικές δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, που ζητούν να κυριαρχήσουν η νηφαλιότητα στον δημόσιο διάλογο και η κοινή λογική στις διαπραγματεύσεις με τους γείτονες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ βρίσκονται οι δυνάμεις που συνασπίζονται κάτω από αδιέξοδα εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα, προωθώντας τις δικές τους πολιτικές και επιχειρηματικές επιδιώξεις.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στις διαπραγματεύσεις για το μακεδονικό ζήτημα και η δήλωση του κ. Ιερώνυμου προκάλεσε όμως πρωτοφανείς αντιδράσεις από τη Ν.Δ.

ΑΡΧΙΚΑ η αξιωματική αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε επειδή -υποτίθεται- ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει συναντηθεί με τα κόμματα (ο Νίκος Κοτζιάς επέστρεψε μόλις χτες από το Βανκούβερ) και συμπέρανε πως «τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση».

ΚΑΤΟΠΙΝ, η Ν.Δ., φανερά ενοχλημένη από το γεγονός πως τα συλλαλητήρια δεν έχουν τη στήριξη του σημαντικότερου θεσμικού παράγοντα της Εκκλησίας, δήλωσε ενοχλημένη για τη συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου και κατήγγειλε την κυβέρνηση για «πρωτοφανή ανευθυνότητα»!

ΕΙΝΑΙ αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς τις διαρκείς μεταστροφές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διακατέχεται από την αγωνία της να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, δηλαδή την εδώ και χρόνια διαμορφωμένη «γραμμή» για σύνθετη ονομασία της γείτονος, με τα «υπερπατριωτικά» παραληρήματα που εκπέμπονται στα «δεξιά» της και καθοδηγούνται από στελέχη πρώτης γραμμής της Ν.Δ.

ΤΟ ΝΕΟ πολιτικό σκηνικό και η ενίσχυση των προοδευτικών θέσεων προκαλούν τριγμούς σε ομάδες και συσπειρώσεις που έχτισαν ολόκληρες καριέρες χρησιμοποιώντας υπερεθνικιστικά συνθήματα.

ΑΝΤΙ η Ν.Δ. να λάβει υπόψη της το μεγάλο τμήμα δημοκρατικών πολιτών που τη στηρίζουν και να πάρει οριστικά διαζύγιο από αυτές τις σοβινιστικές ομάδες, επιλέγει για ακόμα μια φορά να κολυμπήσει στα θολά νερά της Ακροδεξιάς».

***

ΣΑΦΕΣ στις θέσεις του το άρθρο.

ΟΣΟ για τις αντιδράσεις των πολιτικών, ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πρώτα τον αρχιεπίσκοπο, έχουν βάση, ωστόσο δεν πείθουν για τις προθέσεις τους.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ  ενοχλήθηκαν που ο Τσίπρας πρόλαβε να κινήσει πριν απ’ αυτούς.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ πάντως δεν μπορεί να σταθεί στις δικές τους αντιδράσεις που συν τοις άλλοις δεν είναι και ξεκάθαρες.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ και τα κόμματα οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και βέβαια να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ σε αυτή την περίπτωση θα έχει μεγάλο κόστος και πέρα από την ονοματολογία, που έτσι κι αλλιώς η ελληνική πλευρά όλα αυτά τα χρόνια από το 1992 και μετά έχει κάνει παντιέρα, όπου το «εμπόριο» του πατριωτικού οίστρου πάει κι έρχεται.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ως φαίνεται δεν μας δίδαξε τόσα χρόνια αυτά που χρειαζόταν να διδάξει.

***

xamenipoliteiaΗ ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, της Κατερίνας Γυφτάκη είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα με στέρεη και ρέουσα γραφή που παρουσιάζεται απόψε στις 8.30 στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ θα μιλήσει η φιλόλογος Εύη Ντινοπούλου ενώ θα προλογίσει και θα συντονίσει ο γράφων.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ θα διανθιστεί μουσικά από τη σοπράνο Κατερίνα Παλαιολόγου και τον συνθέτη Στάθη Γυφτάκη ενώ θα γίνει και συζήτηση με τη συγγραφέα.

Leave a Reply