ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

21η Απριλίου και μνήμη Λυκούργου Γαϊτανάρου

0

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ είκοσι χρόνια είχα την ευκαιρία να συζητήσω πολλές φορές με τον αείμνηστο πλέον Λυκούργο Γαϊτανάρο για την 21η Απριλίου 1967, τις ιδέες της οποίας ο Λυκούργος υποστήριζε με συνέπεια μέχρι τέλους της ζωής του.

ΜΠΟΡΕΙ να διαφωνούσα μαζί του αλλά μπορούσαμε να συζητάμε τις διαφωνίες μας και να καταλήγουμε σε καινούργιες πάντοτε με κόσμιο τρόπο.

ΕΙΧΑ την ευκαιρία να παρουσιάσω στη «ΦΩΝΗ» το 2013 μια εκτενή συνέντευξη μαζί του που είχε συζητηθεί μετά όσα είχε πει για την επταετία και όσα την αφορούσαν.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ περάσει ωστόσο τα εσκαμμένα και δεν είχε μιλήσει για όλους αυτούς που άλλαξαν μονομιάς κι από χουντικοί έγιναν δημοκράτες μόλις έπεσε η χούντα τον Ιούλιο του 1974 κι άναβαν κεριά στα Γαλάξια.

ΟΛΟ έλεγε θα μιλήσει ο Λυκούργος κι όλο το ανέβαλε, ενώ δεν παρέλειπε να χαρακτηρίζει αχάριστους τους ευεργετηθέντες από το καθεστώς και χαρακτήριζε την αχαριστία ποινικό αδίκημα!

ΕΙΧΕ δίκιο αλλά βέβαια ελάχιστοι απ’ όσους ωφελήθηκαν  από τη χούντα το παραδέχονται και το κυριότερο δεν λογοδότησαν κιόλας.

Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ έμεινε συνεπής στις απόψεις του μέχρι τέλους όσο κι αν αυτό δεν άρεσε σε ορισμένους.

ΜΠΟΡΕΙ κατά καιρούς να έλεγε υπερβολές  για τις σχέσεις του με τη χούντα, ωστόσο δεν έπαψε ούτε στιγμή να παραμένει προσηλωμένος στα πιστεύω του ακόμα κι όταν είχε περάσει πια στη σφαίρα της γραφικότητας.

ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ αλήθεια για το Απριλιανό καθεστώς την διατύπωσε εγγράφως και πάντοτε επωνύμως σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη «ΦΩΝΗ» πέρυσι 26 Απριλίου 2017 (σελίς 9 και 10).

ΑΚΟΜΑ και στις απλουστεύσεις του ο Λυκούργος παραμένει αυθεντικός στα λεγόμενά του και αυτή η θέση του δεν περνάει απαρατήρητη.

ΚΡΙΜΑ πάντως που δεν ξεμπρόστιασε όπως άξιζε όλους εκείνους τους θλιβερούς και όψιμους δημοκράτες που εν μία νυχτί έπαψαν να είναι υποστηρικτές της χούντας.

ΕΙΝΑΙ γνωστοί βέβαια ζώντες και τεθνεώντες και έχουν προ πολλού παραδοθεί στη χλεύη της Ιστορίας.

Η 21η Απριλίου ως καθεστώς πενήντα ένα χρόνια από τότε που επιβλήθηκε εξακολουθεί να απασχολεί όσους εντρυφούν στην ιστορία της εποχής της και σίγουρα υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν γνωρίζουμε για όσα συνέβησαν τότε και πως οι «άγνωστοι» συνταγματάρχες έπιασαν στον ύπνο τους «γνωστούς» στρατηγούς κι έκαναν αυτοί το πραξικόπημα.

ΓΙΑΤΙ βέβαια η 21η Απριλίου ήταν πραξικόπημα κι ας κάνουν λόγο οι Απριλιανοί για επανάσταση και αυτοσυστήνονται ως επαναστάτες.

Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ πάντως έλεγε για τους Απριλιανούς πως «όλοι αυτοί ήταν άνθρωποι με πραγματικά αγνά αισθήματα και τα έδωσαν όλα για την πατρίδα και πέθαναν φτωχοί και αδέκαροι».

ΠΟΛΛΟΙ μπορεί έτσι να ήταν (χαρακτηριστική η περίπτωση Λαδά και Παττακού που ζούσαν σε φτωχικά σπίτια) σίγουρα όμως όχι όλοι.

ΑΛΛΩΣΤΕ οι περισσότεροι έπιασαν πόστα και έχοντας πλέον εξουσία έκαναν απροκάλυπτη κατάχρησή της.

ΠΟΛΛΟΙ επίσης Απριλιανοί ενεπλάκησαν σε οικονομικές ατασθαλίες ορισμένοι μάλιστα αλληλοκατηγορούμενοι μεταξύ τους.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ το καθεστώς της 21ης Απριλίου δεν ήταν άμεμπτο όπως θέλησε να παρουσιαστεί.

ΟΣΟΝ αφορά την αντίσταση προς το καθεστώς μπορεί να μην είχε καθολική μορφή ωστόσο υπήρξαν άνθρωποι που αντέδρασαν φυλακίστηκαν, δικάστηκαν, πήγαν εξορία.

ΕΙΝΑΙ επίσης αλήθεια πως το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών είχε συμβιβαστεί με την επικρατούσα κατάσταση ακόμα και πολλοί που διαφωνούσαν μαζί της.

ΠΕΡΑ απ’ όλα αυτά όμως σήμερα μπορούμε να πούμε πως η 21η Απριλίου υπήρξε ένα αρνητικό ορόσημο για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και χρειάζεται να μας διδάξει πολλά με τις συνέπειές της που έχουν επιπτώσεις ως τις μέρες μας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σε κάθε περίπτωση και με όλες τις ατέλειές της είναι το καλύτερο πολίτευμα.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.