ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κλιματισμός: Το Α  και το Ω του καλοκαιριού – Χρήσιμες οδηγίες για τη σωστή συντήρηση των κλιματιστικών

0

Ο ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της κίνησης και της καθαρότητας του αέρα ενός χώρου, ο οποίος και καλείται κλιματιζόμενος.

Σε μια ευρύτερη έννοια, ο όρος μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή της ψύξης, θέρμανσης, εξαερισμού ή απολύμανσης που τροποποιεί την κατάσταση του αέρα. Το σύστημα κλιματισμού μπορεί να είναι μια συσκευή, σύστημα ή μηχανισμός που σταθεροποιηθεί τη θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία εντός της περιοχής που χρησιμοποιείται για την ψύξη, καθώς και τη θέρμανση ανάλογα με τις ιδιότητες του αέρα σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Συνήθως με τη χρήση του κύκλου ψύξης αλλά μερικές φορές με τη χρήση της εξάτμισης, πλέον κοινώς άνεση για την ψύξη των κτιρίων και αυτοκινήτων οχημάτων.

Σε μια ιστορική αναδρομή βλέπουμε ότι η έννοια του κλιματισμού είναι γνωστό ότι είχε εφαρμοστεί στην Αρχαία Ρώμη, όπου νερό υδραγωγείου, διανεμήθηκε στους τοίχους ορισμένων σπιτιών για να κρυώσουν. Παρόμοιες τεχνικές υπήρχαν και στην μεσαιωνική Περσία. Εμπλέκονται με τη χρήση των δεξαμενών και πύργων του ανέμου για την ψύξη των κτιρίων κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου.

Ο σύγχρονος κλιματισμός προέκυψε από τις προόδους στη χημεία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, και τη πρώτη μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικού κλιματισμού που επινοήθηκε το 1902 και χρησιμοποιήθηκε από τον Willis Haviland Carrier.

ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Το καλοκαίρι έφτασε και οι καύσωνες σημαίνουν ακατάπαυστη λειτουργία των κλιματιστικών. Ωστόσο, αν δεν έχετε φροντίσει για την σωστή συντήρηση του air condition του σπιτιού σας, τότε βγαίνετε χαμένοι με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1.Χάνετε χρήματα, αφού τα κακοσυντηρημένα κλιματιστικά υπολογίζεται πως είναι κατά 5% λιγότερο αποδοτικά κάθε χρόνο.

2.Αυξάνετε τις πιθανότητες μηχανικής βλάβης

3.Ρισκάρετε την υγιεινή του χώρου σας και την υγεία όσων ζουν στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Ακολουθούν μερικές οδηγίες που πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε μόνοι σας την συντήρηση του κλιματιστικού:

  • Στην αρχή του καλοκαιριού, πριν την έντονη χρήση του, η συντήρηση και ο καθαρισμός της εσωτερικής μονάδας είναι απαραίτητος, καθώς υπάρχει συγκέντρωση πολλής σκόνης και μικροοργανισμών στις επιφάνειες και τα εξαρτήματά της.
  • Καθαρίζουμε τα φίλτρα, αφαιρώντας προσεκτικά την «μάσκα» του κλιματιστικού, θα δείτε στα δεξιά και στα αριστερά δύο φίλτρα, ή μεμβράνες, η δουλειά των οποίων είναι να συγκρατούν την σκόνη ώστε να μην ανακυκλώνεται στον χώρο. Αφαιρέστε τα φίλτρα και πλύνετε τα με κρύο νερό. Αφού στεγνώσουν μπορείτε να τα επανατοποθετήσετε. Προτείνεται να τα πλένετε κάθε 50-60 ώρες λειτουργίας του aircondition, δηλαδή περίπου μία φορά τον μήνα την καλοκαιρινή περίοδο στο σπίτι σας, ή δύο φορές τον μήνα αν πρόκειται για εργασιακό χώρο.
  • Καλό είναι να καθαρίζετε συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του μηχανήματος, για να μην συσσωρεύεται σκόνη σε εκείνα τα σημεία, η οποία επιστρέφει έτσι στον χώρο σας.
  • Ο έλεγχος του σωλήνα αποβολής νερού επιβάλλεται συχνότερα, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΞΑΤΜΙΣΤΗ:

Πρόκειται για το «κυρίως» εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού, του οποίου ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με ειδικό αντιβακτηριδιακό/αντιμουχλικό καθαριστικό, το οποίο θα τοποθετήσετε σε καθαριστική «τρόμπα» (θα βρείτε σε μεγάλα supermarket ή σχετικά καταστήματα). Ψεκάζετε με την βοήθεια της τρόμπας το υγρό στο εσωτερικό της μονάδας και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, καθαρίζετε και με ένα πινέλο. Στην συνέχεια, αντικαθιστάτε το υγρό στην τρόμπα με νερό, και ξαναψεκάζετε το εξάρτημα.

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ:

Πρόκειται για τη μονάδα που τοποθετείται στο εξωτερικό χώρο του σπιτιού και αποτελείται από το «ανεμιστηράκι» και το σωληνάκι αποβολής του νερού. Αυτό το μέρος του μηχανήματος το πλένουμε άφοβα και επιφανειακά με λίγο νερό, για παράδειγμα με το λάστιχο του κήπου. Όσο για το σωληνάκι, ελέγχουμε ότι δεν είναι μπλοκαρισμένο ή αναποδογυρισμένο, ότι δηλαδή ρέει νερό κατά την λειτουργία του κλιματιστικού, και επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να μένει υγρό στην εσωτερική μονάδα και να τη βλάπτει. Σημειώστε επίσης ότι καλό είναι να μην τοποθετούνται φυτά ή έπιπλα πάνω ή γύρω από την εξωτερική μονάδα, για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα στο μηχάνημα.

Τα πρώτα κλιματιστικά και τα ψυγεία χρησιμοποιούσαν τοξικά ή εύφλεκτα αέρια όπως αμμωνία, χλωριούχο μεθάνιο, και προπάνιο, τα οποία εάν διέρρεαν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Το 1928, ο MidgleyThomas, Jr. δημιούργησε το Freon, το πρώτο χλωρο-φθοριο-υδρογον-ανθρακικό αέριο. Το ψυκτικό αυτό μέσο ήταν πολύ πιο ασφαλές για τον άνθρωπο αλλά αργότερα αποδείχθηκε βλαβερό για την ατμόσφαιρα με την καταστροφή του όζοντος στη στρατόσφαιρα. Οι βιολογικές επιπτώσεις που προκύπτουν περιλαμβάνουν την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, καταστροφές στα φυτά, καθώς και τη μείωση του ωκεάνιου πλαγκτόν.

Θα πρέπει να αναφέρουμε το ότι δεν έχει το κλιματιστικό μας ψυκτικό ρευστό αυτό δεν σημαίνει πως απλώς τέλειωσε καθώς το ψυκτικό ρευστό δεν τελειώνει ποτέ ακόμα και μετά από εκατομμύρια χρόνια…! Οπότε ο μόνος λόγος για να μην έχει καθόλου ψυκτικό ρευστό το κλιματιστικό μας είναι η διαρροή.Το κλιματιστικό περίπου κάθε 3 με 4 χρόνια θέλει ένα μικρό συμπλήρωμα καθώς χάνεται μια μικρή ποσότητα από της συνδέσεις που συνδέουν την εσωτερική μονάδα με την εξωτερική ( συγκεκριμένα από την συστολή και διαστολή του χαλκού).

Το πιο ιδανικό όμως για την φροντίδα και την συντήρηση του κλιματιστικού, είναι να καλείτε μία φορά τον χρόνο τουλάχιστον, ειδικό τεχνικό-ψυκτικό για να προχωρήσει σε «βαθύ», επαγγελματικό καθαρισμό. Γιατί εκτός από τα παραπάνω ένας ειδικός θα κάνει πιο επαγγελματική προσέγγιση σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες καθαρισμού, Ένας ειδικευμένος τεχνικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες και τον ανεμιστήρα στις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες με ειδικά χημικά (διαδικασία απαραίτητη ανά 2-3 χρόνια), ενώ θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και θα προχωρήσει σε οπτικό και ακουστικό έλεγχο για να τσεκάρει την γενική κατάσταση του κλιματιστικού και να βεβαιωθεί ότι δεν ακούγονται περίεργοι θόρυβοι και ότι λειτουργεί σωστά.

Επιμέλεια: Αντωνία Αγγελή

Comments are closed.