ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φάκελοι με νόημα

0

ΥΠΑΡΧΕΙ μια μικρή ιστορία που κυκλοφορεί στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους από τη δεκαετία του ’80. Είναι η γνωστή ιστορία των τριών φακέλων. Τι αναφέρει;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ συνάντηση μεταξύ ενός τέως πρόεδρου και του διαδόχου του, ο πρώτος αφήνει στον δεύτερο τρεις φακέλους προτρέποντάς τον να τους ανοίξει «μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

ΥΣΤΕΡΑ από λίγους μήνες, όταν η δημοτικότητα του νέου προέδρου αρχίζει να πέφτει, ανοίγει τον πρώτο φάκελο ο οποίος γράφει: «Ρίξε το φταίξιμο στον προηγούμενο πρόεδρο και την κυβέρνησή του για τα λάθη που έγιναν».  Εκτελεί τη συμβουλή και ηρεμούν τα αρνητικά σχόλια.

ΕΠΕΙΤΑ από λίγους μήνες η κατάσταση χειροτερεύει. Ο πρόεδρος αποφασίζει ν’ ανοίξει τον δεύτερο φάκελο που γράφει: «Ρίξε το φταίξιμο στη συγκυρία.

ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ότι αντιλαμβάνεσαι την κρισιμότητα της κατάστασης και να ανακοινώσεις ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου».

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ βελτιώνεται, όμως έπειτα από λίγο καιρό οι διαδηλώσεις μεγαλώνουν και η γκρίνια του λαού φουντώνει. Ο πρόεδρος λοιπόν ανοίγει τον τελευταίο φάκελο που γράφει: «Ετοίμασε τρεις φακέλους».

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι η παραπάνω ιστορία αρχίζει να «εφαρμόζει» ολοένα και περισσότερο στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Η κοινωνία έχει φτάσει σε ένα σημείο αδιεξόδου: ένας στους πέντε πολίτες φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του, το όριο της φτώχειας σπάει κάθε ρεκόρ, τα δημόσια νοσοκομεία διακόπτουν τα χειρουργεία και τις χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης μέσων και η δημόσια παιδεία και τα πανεπιστήμια αγγίζουν τα όρια της ντροπής.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ τα γνωρίζει αυτά τα προβλήματα και μάλλον γι’ αυτό τον λόγο δεν βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου. Ξέρει επίσης ότι βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου είχε βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς το 2014: Η οικονομία της χώρας πηγαίνει καλύτερα αλλά το επίπεδο ζωής των Ελλήνων δεν καλυτερεύει.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ και με κάτι άλλο η κοινωνία, η κυβέρνηση αποφάσισε «να ρίξει το φως» στο Σκοπιανό, πιστεύοντας ίσως ότι έτσι θα εκτονωθούν οι Ελληνες.

ΑΛΛΑ την ώρα που η Τουρκία πολλαπλασιάζει τις προκλητικές – απειλητικές δηλώσεις ενάντια στη χώρα μας και ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει «Μακεδόνας» εν μέσω της διαπραγμάτευσης και δίπλα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Και μάλλον έφτασε η στιγμή για τον Πρωθυπουργό ν’ ανοίξει τον «τρίτο φάκελο», για να ετοιμάσει τους δικούς του τρεις φακέλους για τον επόμενο».

***

ΣΕΝΑΡΙΟ που προβλέπεται να επαναληφθεί για άλλη μια φορά αυτό που ο Γιώργος Μαντέλας περιγράφει στο άρθρο του.

ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ άλλωστε οι ερχόμενοι να τα ρίχνουν στους απερχόμενους και είναι προ πολλού κάτι σαν παράδοση.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να γνωρίζω αν αυτή η ιστορία με τους τρεις φακέλους είναι αληθινή αλλά δεν βρίσκω το λόγο να μην είναι κιόλας.

ΑΝ ΚΑΙ δυσκολεύομαι πάντως να πιστέψω ότι ο Σαμαράς θα άφηνε φάκελο στον Τσίπρα προτρέποντάς τον να τα ρίξει σε αυτόν τα λάθη που έγιναν.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ άλλωστε, αφού έτσι κι αλλιώς ο Τσίπρας θα το έκανε από μόνος του όπως θα το έκανε και ο Σαμαράς στο δικό του προκάτοχο και πάει λέγοντας αυτή η ιστορία που δυστυχώς δεν έχει τέλος και βέβαια δεν κολακεύει κανέναν.

ΟΣΟΝ αφορά το Σκοπιανό, προφανώς και θέμα εκτόνωσης δεν προέκυψε αντίθετα θα έλεγα πως είναι μια ακόμα αφορμή για να αναδειχθούν οι διαφορετικές απόψεις που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν και που δεν συμβάλλουν καθόλου θετικά ως προς την επίλυση του ζητήματος «όνομα των Σκοπίων» που θα σέρνεται όπως όλα δείχνουν και στη μετά Τσίπρα εποχή.

ΓΙΑ να γυρίσουμε στους φακέλους τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο παρ’ όλη την πρόσφατη πρωθυπουργική διαβεβαίωση πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

ΩΣ ΤΟΤΕ μπορεί έτσι κι αλλιώς να έχουν αλλάξει πολλά περισσότερα απ’ όσα τώρα μπορούμε να φανταστούμε.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.