ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοινό μέτωπο εννέα χωρών για πιο φθηνά φάρμακα!

0

ΜΕ ΕΦΟΔΙΟ την αγοραστική ισχύ 160 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών, η «συμμαχία της Βαλέτας», μια συμμαχία εννέα χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, εντείνει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση προσιτών τιμών στα καινοτόμα φάρμακα. Κατά την 5η συνάντηση της «συμμαχίας», που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», υπουργοί Υγείας και εκπρόσωποι της Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ρουμανίας, Μάλτας, Ισπανίας, Σλοβενίας και Κροατίας έκαναν ένα ακόμα βήμα στη δημιουργία κοινού διαπραγματευτικού μετώπου απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία για πιο φθηνά φάρμακα για τους πολίτες, σε μία εποχή που η βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας όλης της Ευρώπης τίθεται σε κίνδυνο, λόγω των πολύ ακριβών καινοτόμων θεραπειών.

Κατά τη συνάντηση, το ελληνικό υπουργείο Υγείας παρουσίασε ένα σχέδιο κανονιστικού πλαισίου για τη νομική θωράκιση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης, προκειμένου αυτά να δεσμεύουν τις χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία και τη φαρμακοβιομηχανία. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το κείμενο αυτό έγινε αποδεκτό ως βάση συζήτησης προκειμένου το επόμενο διάστημα, έπειτα από διαβουλεύσεις, να συμφωνήσουν όλα τα μέρη στο περιεχόμενο μιας σύμβασης.

«Η φαρμακοβιομηχανία ενώνει δυνάμεις για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στις πολιτικές αποφάσεις. Είναι καιρός να το κάνουμε και εμείς, δίνοντας το μήνυμα ότι η περίοδος της αδιαφανούς και αυθαίρετης διαμόρφωσης των τιμών, η περίοδος της “ομηρίας” κρατών και ασθενών, έχει παρέλθει χωρίς επιστροφή», τόνισε ο κ. Ξανθός κατά την ομιλία του στη συνάντηση υπουργών. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης έστειλε το μήνυμα προς τη φαρμακοβιομηχανία, ότι «η συνεργασία της σε αυτή τη διαδικασία είναι μονόδρομος». Οπως διευκρίνισε, το κίνητρο για τις φαρμακοβιομηχανίες θα είναι η ευχερής και γρήγορη πρόσβαση σε πολύ μεγάλες αγορές, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν πότε κάθε χώρα ξεχωριστά θα κάνει τη δική της αξιολόγηση και διαπραγμάτευση.

Στην εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα από τις διεργασίες που γίνονται, προχώρησε ο Κύπριος υπουργός Υγείας Κων. Ιωάννου, ενώ ο υπουργός Υγείας της Μάλτας και αναπληρωτής πρωθυπουργός Chris Fearne, δήλωσε: «Είναι προς το συμφέρον των πολιτών να δουλέψουμε μαζί. Ως χώρες έχουμε παρόμοιες δυσκολίες και ανάγκες, οπότε ψάχνουμε παρόμοιες λύσεις».

Comments are closed.