ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αθήνα – Σκόπια -Μόσχα και άλλα

0

«ΠΡΙΝ από έναν μήνα ακριβώς, μία μέρα μετά την ανακοίνωση ότι η Αθήνα και τα Σκόπια είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρισκόταν στη Μόσχα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ των δύο, δεν φαινόταν καμία σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. «Σημειώσαμε το κοινό συμφέρον μας να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε σε σημαντικό βαθμό το κληροδότημα των προγόνων μας και τις σχέσεις που κρατούν πάνω από έναν αιώνα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ κάποιο ερώτημα για τη δήλωση αυτή θα αφορούσε το σχετικώς μικρό διάστημα στο οποίο αναφερόταν ο Ρώσος υπουργός, αφού φιλικές σχέσεις υπήρχαν και πολύ πριν από τη Ρωσική Επανάσταση.

ΜΑΛΙΣΤΑ, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

ΣΗΜΕΡΑ, μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, η φιλία αυτή δοκιμάζεται όσο ποτέ μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ φαίνεται να κρύβει πολλά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (του Βασίλη Νέδου στην «Κ» της Τετάρτης), η υπόθεση αποκαλύπτει μια υπόγεια ένταση που υπήρχε μεταξύ Αθηνών και Μόσχας τα τελευταία δύο χρόνια.

ΑΝΑΜΕΣΑ στα επιχειρήματα υπέρ μιας λύσης του προβλήματος με τα Σκόπια ήταν η ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω ενίσχυση της επιρροής της Μόσχας (αλλά και της Άγκυρας) στην περιοχή.

ΗΤΑΝ γνωστή η ρωσική αντίθεση στην επιδίωξη της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων άνοιγε τον δρόμο σε αυτό το ενδεχόμενο (εφόσον οι δύο χώρες προχωρούσαν με τα συμφωνηθέντα).

ΜΕΤΑ τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, ο Λαβρόφ είχε δηλώσει για το ζήτημα: «Πάντα υπογραμμίζαμε τη στήριξή μας για την επίτευξη συμφωνίας χωρίς εξωτερική ανάμειξη και χωρίς την επιβολή ψεύτικων προϋποθέσεων».

ΧΘΕΣ, μία μέρα μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διαμαρτυρήθηκε για την «απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι».

ΟΣΟ ΚΑΙ αν ελπίζει η Αθήνα ότι θα περιοριστεί η ένταση με τη Μόσχα, η βαρύτητα των κατηγοριών στις οποίες αναφέρεται η Ελλάδα και τα επικείμενα ρωσικά αντίμετρα προμηνύουν επιδείνωση των σχέσεων.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ εναντίον των τεσσάρων Ρώσων είναι τόσο βαριές που επείγει η περαιτέρω διερεύνηση του βαθμού της υπόγειας ρωσικής επιρροής στην ελληνική πολιτική και διπλωματία, σε εκκλησιαστικούς και μοναστικούς κύκλους, καθώς και σε μέσα ενημέρωσης.»

***

ΠΟΛΙΤΙΚΟ θρίλερ με πολυποίκιλες κατασκοπικές προεκτάσεις το ζήτημα που προέκυψε με τις κατηγορίες εναντίον των Ρώσων διπλωματών που εκτόξευσε η ελληνική πλευρά και εύστοχα ανάδειξε το θέμα ο Νίκος Κωνσταντάρας στο άρθρο του στη Καθημερινή.

ΑΠΟ ΚΕΙ και πέρα τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία και μόνο εύκολα δεν μπορούν να θεωρηθούν.

ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ληφθούν υπόψιν και οι καταγγελίες του Ζάεφ για απόπειρα χρηματισμού ντόπιων από επιχειρηματίες ώστε να υπονομευθεί το επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο στο τρίγωνο Αθήνα -Σκόπια -Μόσχα, το οποίο φαίνεται πως έχει αμαρτωλές σχέσεις.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ έφτασαν να συσχετιστούν και με την φημολογούμενη κατασκευή υδροπλάνων στη Μεσσηνία που είχε συζητηθεί προ διετίας κι είχε προκαλέσει πολλά γέλια με τους εύπιστους που είχαν πιστέψει τα κούφια λόγια του τότε υπουργού Δημήτρη Μάρδα.

***

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ενάντια στο λαό, έγραφε σε άρθρο του στη Φωνή ο Νίκος Λυγερός στο φύλλο της Τετάρτης αναφερόμενος στον Τσίπρα θεωρώντας πως απαξιώνει τον λαό μειώνοντας την αξία των συλλαλητηρίων.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ έτσι όμως αν δούμε τα πράγματα νηφάλια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε όταν τα Συλλαλητήρια έχουν την απήχηση που ο κ. Λυγερός ισχυρίζεται ότι έχουν.

***

ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ όσα ανέφερε ο Μποζίκας στο φύλλο της Τετάρτης για τα λεγόμενα του Γεωργιάδη στη Ζαχάρω για τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι πολιτικοί έχουν επιλεκτική μνήμη και το δηλώνουν προκλητικά.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ όμως είναι ότι και οι πολίτες ξεχνούν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θανάσης Παντές

 

Comments are closed.