ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστρέφοντας στον Καζαντζάκη και οι φετινές εκδηλώσεις ΝΑΡΤΟΥΡΑ

0

ΠΕΡΑ από τα όρια του μύθου που έχει σχηματιστεί γύρω απ’ αυτόν, ο Καζαντζάκης παραμένει ένας συγγραφέας που το έργο του εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμούς και γόνιμες σκέψεις σε όσους ασχολούνται μαζί του εμβαθύνοντας κάθε φορά στο περιεχόμενό του.

Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ διαχρονικά επίκαιρος και σύγχρονος αναπάντεχα για όσους επιφανειακά τον προσεγγίζουν, έχει καταφέρει να απασχολεί με το εύρος των αντιφάσεων της πληθώρας ιδεών που υπάρχει στο έργο του.

ΙΔΕΕΣ πολυσήμαντες και πολύ πάνω από το μέσο όρο των ιδεών που συνηθίζουν να ασχολούνται μαζί τους οι περισσότεροι συγγραφείς.

ΑΚΟΜΑ και τα πλέον ευκόλως  προσεγγίσιμα έργα του όπως τα μυθιστορήματα που τον έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο, είναι γεμάτα με στοχασμούς υψηλού φιλοσοφικού επιπέδου, αντάξιους ενός δημιουργού που μόνο υψηλούς στόχους είχε θέσει στον εαυτό του να εκφράσει με το έργο του.

ΚΑΙ μπορούμε να πούμε ότι τελικά τα κατάφερε αν κρίνουμε από την απήχηση που έχει ακόμα και στις μέρες μας το έργο του.

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ένας τραγικός, ισχυριζόταν η Λιλή Ζωγράφου στο ομώνυμο βιβλίο της και από πολλές απόψεις είχε δίκιο ακόμα κι αν διαφωνούσες μαζί της.

Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ίσως ήταν ένας τραγικός ως άνθρωπος γιατί βίωνε το έργο του μέσα σε απόλυτη ταύτιση και συνέπεια με τον εαυτό του όσες αντιφάσεις κι αν εκ των πραγμάτων μεσολαβούσαν.

ΓΙΑΤΙ ο Καζαντζάκης υπήρξε αντιφατικός κι εκεί ακριβώς εστιάζεται η μεγαλοσύνη του έργου του.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ στον Καζαντζάκη κάθε φορά ανακαλύπτουμε καινούργια και πιο ενδιαφέροντα στοιχεία από το έργο του.

ΕΤΣΙ προέκυψαν τα Καζαντζάκεια στη Στούπα το 2007 και το 2008 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Αντιλόγου και φτάσαμε στο 2017 με το «Καζαντζάκης –Ζορμπάς 100 χρόνια μετά» πάλι στη Στούπα αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Σωματείου ΝΑΡΤΟΥΡΑ που και φέτος στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «Καζαντζάκης και Ζορμπάς στη Στούπα 100+1 χρόνια μετά», υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: εκθέσεις φωτογραφίας, εργαλείων και εικαστικών με συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού και της ομάδας Arts Club Stoupa.

ΕΠΙΣΗΣ ξεναγήσεις από την Κατερίνα ΕΞαρχουλέα-Γεωργιλέα.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ μνεία στο γλύπτη Αλέξη Σαφαρή για τη συνεισφορά του στην ανάδειξη και καλλιτεχνική διαμόρφωση του χώρου όπου βρισκόταν η παράγκα του Καζαντζάκη.

ΑΚΟΜΑ εις μνήμην της Γιώτας Αργυροπούλου θα γίνει απαγγελία τριών ποιημάτων της από την ηθοποιό-σκηνοθέτιδα Ολγα Αλεξανδροπούλου.

Ο ΓΡΑΦΩΝ θα μιλήσει με θέμα «Επιστρέφοντας στον Καζαντζάκη και για τα Καζαντζάκεια 2007-2008».

ΙΧΝΟΣ προσέγγισης στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Νίκου Καζαντζάκη θα πραγματοποιήσει ο Κώστας Χαλκιάς σε συνεργασία με την Ολγα Αλεξανδροπούλου, τον Παναγιώτη Σταθέα και τον Ηλία Παρθένιο.

ΑΚΟΜΑ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «33.333 Η οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη» που γύρισε ο Μένιος Καραγιάννης, ο οποίος και θα το προλογίσει.

ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ακόμα βιωματικά εργαστήρια με την ψυχολόγο-συγγραφέα Βίκυ Κοσμοπούλου καθώς και κρητικά τραγούδια με τον τραγουδοποιό Πέτρο Σαριδάκη.

ΕΠΙΣΗΣ θα παρουσιαστεί η θεματολογία «Υποχθόνιοι θησαυροί» από τους Βάσω Κιούση και Δημήτρη Μακρή, καθώς και εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά από την εικαστικό Σοφία Φιλέα.

ΚΑΙ πολλά ακόμα που θα γίνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Στούπας «Ν. Καζαντζάκης» και θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Παρασκευή ς, χορεύοντας τη μουσική σύνθεση «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη και έχοντας στα χείλη το «ωπα» της ψυχής που αναζητά την ύψιστη αυτογνωσία της ελευθερίας.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.