ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η 75η επέτειος Ολοκαυτώματος του Αετού

0

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ του Αετού από τους Γερμανούς ως ημέρα μνήμης με μνημόσυνο τελέστηκε στο μαρτυρικό Αετό Τριφυλίας, από τους φορείς  μπροστά από την επιτύμβια στήλη των κατοίκων που θυσιάστηκαν στη ναζιστική θηριωδία. Πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στην συνέχεια, από τον Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του Ολοκαυτώματος.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ απηύθυναν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης μαζί με τον Γιώργο Μπακούρο. Το παρών έδωσαν οι δυο πρώην δήμαρχοι Αετού Δημήτρης Βόγγας και Δημήτρης Δριμής και ο νυν αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης.

ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ στρατεύματα, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 1943, ξεκίνησαν, με τέσσερις γερμανικές πυροβολαρχίες να βομβαρδίζουν το χωριό και ένα σύνταγμα με συνοδεία οκτώ τεθωρακισμένων και με χρήση εμπρηστικής σκόνης πυρπόλησε ό,τι είχε γλιτώσει από τα κανόνια Ο Αετός αποτελεί το μοναδικό χωριό του Δήμου Τριφυλίας, που έχει χαρακτηριστεί Μαρτυρικό, λόγω της ολοσχερούς καταστροφής του από τους ναζί στις 11 Σεπτεμβρίου 1943.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Comments are closed.