ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στη Μεσσήνη από χθες η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας – Πολιτικά… χλιαρή η γιορτή με μοναδική εξαίρεση τη «στάση» του Πέτρου Τατούλη!

0

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ επισημότητα, η πόλη της Μεσσήνης, υποδέχθηκε χθες το πρωί, τη θαυματουργή εικόνα Της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, σε ανάμνηση του θαύματος που επιτελέστηκε  τον 17ο αιώνα, οπότε και οι κάτοικοι της περιοχής, σώθηκαν από έναν θανατηφόρο λιμό. Πλήθος πιστών, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, έδωσαν δυναμικό παρόν, παρακολουθώντας την υποδοχή και συμμετέχοντας στη λιτάνευση Της εικόνας, στους δρόμους της πόλης, προσκυνώντας τη χάρη Της, στον ιερό μετοχιακό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου και εναποτέθηκε για τις οκτώ συνολικά ημέρες.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Φέτος, αν και… εκλογική χρονιά, οι εκδηλώσεις, ήταν πιο… λιτές από ποτέ, αφού εκτός από την… κραυγαλέα εξαίρεση του περιφερειάρχη, κανείς δε μίλησε για κάτι άλλο, πέρα από τη σημασία της ημέρας…

Ακόμη και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος υποδέχθηκε θαυματουργή εικόνα με τον Μεσσήνιο μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητο, ήταν πολιτικά «ντεφορμέ», καθώς σε αντίθεση με όσα συνηθίζει, δεν έκανε καμία αναφορά σε κανένα ζήτημα, πέραν του θρησκευτικού.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ… «ΝΤΕΦΟΡΜΕ» Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

«Υποδεχόμαστε, σήμερα, την Παναγία του Βουλκάνου για να μας ενισχύσει και να μας ενδυναμώσει. Στο εικόνισμά της  εναποθέτουμε τα αιτήματά μας, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στο ιερό πρόσωπό Της», ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε αδελφικά τον κ. Θεόκλητο που προέρχεται από την αδελφότητα της Μονής και έχει υπηρετήσει την Μεγαλόχαρη επί σειρά ετών, για τη χθεσινή και προχθεσινή του παρουσία. Στη σημασία της μεγάλης αυτής γιορτής για την πόλη της Μεσσήνης και όχι μόνο, στάθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης, Κώστας Ψυχάρης, ο οποίος επικεντρώθηκε στο θαύμα Της Παναγίας, στις αρχές του 17ου αιώνα. «Η Υπεραγία Θεοτόκος, αποτελεί αναμφίβολα το στήριγμα, την παρηγοριά και την ελπίδα του σύγχρονου ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, ας την ικετεύσουμε να είναι σκέπη στη ζωή και την πορεία του καθενός μας, να είναι σκέπη στους συνανθρώπους μας που ασθενούν και δοκιμάζονται και στην πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Ψυχάρης.

ΤΟ «ΚΟΛΠΟ – ΓΚΡΟΣΟ» ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ Η… ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ  ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ!

Από τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες του τόπου, δηλώσεις έκαναν μόνο ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος μάλιστα, μίλησε δύο φορές, επιλέγοντας τη δεύτερη, συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης για να σταθεί στα των εκλογών, στο… φόντο της συνάντησης των «γαλάζιων» στελεχών του στην Αθήνα, ενόψει της ανακοίνωσης του υποψηφίου που θα στηρίξει το κόμμα, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει πως αυτός, δεν… καθρεφτίζεται πια, στο δικό του πρόσωπο!

«Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για το ανυπότακτο πνεύμα των συνεργατών μου και για την πολιτική τους στάση. Δεν είναι μια απλή προσωπική στάση, είναι μια πολιτική στάση. Και επειδή βλέπω πολλές φορές, όλο αυτό το θέμα, να μπερδεύεται στις ιδιοτέλειες, όσων θέλουν να είναι ιδιοτελείς απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, θέλω για άλλη μια φορά να το τονίσω… Τι είπαν οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι και οι αντιπεριφερειάρχες; Ότι είναι απαραίτητο να τηρηθεί και να υπάρξει σεβασμός στην αυτονομία και στην αυτοτέλεια των αυτοδιοικητικών θεσμών. Η χώρα μας, έχει τεράστια προβλήματα. Δεν μπορεί να στέκεται στο τι ζητάει ο ένας, στο πως θέλει να συμπεριφερθεί ο άλλος, στο τι αιτείται ο κάθε δήμαρχος ή κάθε περιφερειάρχης. Πρέπει όλοι μαζί, να καταλάβουμε το πολιτικό διακύβευμα της χώρας. Σεβασμός στους θεσμούς και τίποτε παραπέρα, γιατί νόμους έχουμε στη χώρα, οι οποίοι δυστυχώς, δεν τηρούνται. Εγώ λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή, θέλω να επαναλάβω πως τελείωσαν οι ιστορίες των προσωπικών περιπετειών. Η Περιφερειακή Αρχή, είναι εδώ για να υποστηρίξει τα βαθύτατα πολιτικά ζητήματα που έχει η χώρα και είμαστε πολύ υπερήφανοι για το μεγάλο έργο που κάνουμε και εξαιρετικά σίγουροι ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν πάλι», δήλωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος αφού επεσήμανε πως στην Ελλάδα, που μέσω της Αυτοδιοίκησης πια υπηρετεί, δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, έκανε λόγο και για οργανωμένα συμφέροντα και… εμβιαστές! «Σπάσαμε τα «ταμπού» και τις επιφυλάξεις που οργανωμένα συμφέροντα ήθελαν να προωθήσουν, ότι εμένα μπορούσαν να με εκβιάσουν. Κανένας μέχρι τώρα, στην πολιτική και προσωπική μου ζωή, δεν έχει μπορέσει ποτέ να με εκβιάσει! Είμαστε όλοι παρόντες, μαζί με τη μεγάλη δύναμη της κοινωνίας, που είναι οι πολίτες», είπε ο κ. Τατούλης.

ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΑ  ΤΑ ’ΒΑΛΕ –ΚΑΙ- Η ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ!

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε αυτή τη… δεύτερη σειρά –επιλεκτικών- δηλώσεων, οι οποίες έγιναν με μεγάλη χρονική διαφορά, ήταν και οι αναφορές της θεματικής αντιπεριφερειάρχη, Ντίνας Νικολάκου, η οποία φέρεται να άφησε αιχμές εναντίον του δημάρχου Καλαμάτας, Παν. Νίκα, τον οποίο και «φωτογράφισε», μιλώντας για επίδοξους υποψήφιους περιφερειάρχες που έχουν ζητήσει προαπαιτούμενα. «Ακούω δηλώσεις επίδοξων υποψηφίων περιφερειαρχών, που έχουν να κάνουν με την απόφασή τους, αν θα είναι ή όχι υποψήφιοι περιφερειάρχες. Λέγεται σε αυτές τις δηλώσεις ότι «δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα, διότι πρέπει κάποιοι άλλοι να αποφασίσουν» ή «έχουμε ζητήσει κάποια προαπαιτούμενα». Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει προαπαιτούμενα. Ασχολούμαι πολλά χρόνια και με την πολιτική και με την αυτοδιοίκηση. Εγώ γνωρίζω ότι όταν κάποιος θέλει να κατέβει υποψήφιος έχει σχέδιο, πρόγραμμα και όραμα και με αυτό απευθύνεται στους πολίτες. Τι μπορεί να σημαίνει προαπαιτούμενα, τι μπορεί να σημαίνει χρίσμα, τι μπορεί να σημαίνει «κάποιοι άλλοι πρέπει να αποφασίσουν»; Αυτές οι λογικές είναι έξω από εμάς και το λέμε ξεκάθαρα. Στις επερχόμενες εκλογές, του Μαΐου του 2019, η «Νέα Πελοπόννησος» θα είναι απέναντι σε οποιονδήποτε πιστεύει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε βήματα πίσω, σε σχέση με την πολιτική αντίληψη για την αιρετή Περιφέρεια. Έχει ωριμάσει στην κοινωνία η περιφερειακή διακυβέρνηση, που σημαίνει δυνατή Αυτοδιοίκηση, δυνατή Περιφέρεια, δυνατός Δήμος. Η Ελλάδα είναι σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Είναι δυνατόν να γυρίσουμε πολλές δεκαετίες πίσω, στις Νομαρχίες, οι οποίες ήταν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης; Είμαστε, λοιπόν, απέναντι όχι σε πρόσωπα, αλλά απέναντι σε τέτοιες απόψεις, που με πολιτικό θράσος βλέπω διατυπώνονται δημόσια το 2018», σημείωσε σε αυτό τον δεύτερο… γύρο των δηλώσεων η Ντ. Νικολάκου, ενώ ο Παν. Νίκας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, αρκέστηκαν στα της ημέρας, μην κάνοντας καν, δηλώσεις.

ΟΙ… ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ  ΚΑΙ Η… ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ!

Στις εκδηλώσεις, εκτός από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τις αντιπεριφερειάρχες Ντ. Νικολάκου και Αντ. Μπούζα, συμμετείχαν οι δήμαρχοι, Καλαμάτας, Παν. Νίκας, Πύλου – Νέστορος, Δημ. Καφαντάρης και Οιχαλίας, Αρ. Σταθόπουλος, πρώην δήμαρχοι, πολιτευτές, πρώην βουλευτές και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, με τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη, να εύχεται σε όλους υγεία και κάθε καλό. «Υποδεχτήκαμε με χαρά και ευτυχία, την εικόνα Της προστάτιδας της Μεσσήνης και όλης της Μεσσηνίας και είναι συγκινητική η συμμετοχή του κόσμου, που ήταν πολύ μεγάλη», ανέφερε ο δήμαρχος, ευχόμενος πάνω απ’ όλα υγεία και εκφράζοντας την ελπίδα του, η οποία είχε μορφή… πεποίθησης, του χρόνου «να είμαστε και πάλι όλοι εδώ, με ακόμη καλύτερες προοπτικές», είπε ο δήμαρχος. Στην  πρώτη του δήλωση, την οποία κατέγραψαν όλοι οι εκπρόσωποι του Τύπου της Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε: «Επ’ ευκαιρία της μεγάλης γιορτής της Μεσσήνης που τιμάται η κάθοδος της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, προκειμένου να ευλογήσει τον τόπο, εύχομαι σε όλους τους απανταχού της Γης καταγόμενους από τη Μεσσηνία, αλλά και από την ευρύτερη περιοχής, χρόνια πολλά και καλά. Θεωρώ ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές, η επιμονή μας στην παράδοση, σε όλα αυτά που παραλάβαμε, αποτελεί μια ανεκτίμητη περιουσία, που πρέπει όλοι μας να τη σεβόμαστε και να δείχνουμε τον προσήκοντα σεβασμό αλλά και τη μεγάλη μας πίστη, ότι αυτή είναι η μεγάλη μας παρακαταθήκη. Με αυτές τις βασικές αρχές, βρισκόμαστε εδώ με όλους μας τους συμπολίτες μας, που ήρθαν να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα και εύχομαι για άλλη μια χρονιά, χρόνια πολλά σε όλους».

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Χθες, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ξεκίνησε και το παραδοσιακό πανηγύρι της Μεσσήνης, το οποίο θα ρίξει αυλαία μετά από 8 συνολικά ημέρες, κατά την επιστροφή της εικόνας Της Παναγίας, στην ιερά Μονή Βουλκάνου. Η κίνηση, την πρώτη ημέρα, ήταν υποτονική, δεδομένου ότι ήταν καθημερινή και τα καταστήματα ήταν ανοιχτά πρωί – απόγευμα, με τους μικροπωλητές και τους εμπόρους, να καταθέτουν τον προβληματισμό τους για τη συνέχεια, δηλώνοντας πως… κάθε  φέτος, είναι και χειρότερα! «Θα δείξει… όμως, κάθε χρόνο πέφτει. Ο κόσμος περιμένει τα πανηγύρια που οι τιμές είναι καλές, όμως και πάλι, δεν… βγαίνουν, κι έτσι, με δυσκολία, αγοράζουν ακόμη και τα απαραίτητα», δήλωσε ο Νίκος Τσεκούρας, τονίζοντας πως τα έξοδα των μικροπωλητών, είναι αυξημένα, αφού όταν δεν υπάρχει αρκετή δουλειά, με δυσκολία βγαίνει ακόμη και το μεροκάματο. «Ερχόμαστε πολλά χρόνια και βλέπουμε πως στον καιρό της κρίσης, υπάρχει μεγάλη δυσκολία, αφού οι καταναλωτές, μετρούν πάρα πολύ τις αγορές τους», ανέφερε μιλώντας στη «Φ» η Σοφία Βασιλοπούλου, που πουλά στα πανηγύρια της Μεσσηνίας κυρίως, τα προϊόντας της, είδη ένδυσης, που είναι όλα ελληνικά. Κάθε χρόνο, έρχεται στο πανηγύρι της Μεσσήνης και ο Αντώνης Παγανέλης, ο οποίος έχει μεν τη δική του, σταθερή πελατεία, αλλά και αυτός, δυσκολεύεται ιδιαίτερα, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των πελατών. «Ο κόσμος δυσκολεύεται. Παλιά, άκουγε 50 ευρώ και έφευγε, τώρα, φεύγει όταν ακούει 10 ευρώ! Προσπαθούμε με την ποιότητα και τις χαμηλές τιμές να κρατήσουμε τους πελάτες μας και κουτσά – στραβά, βγαίνει απλώς, ένα μεροκάματο, αφού τα έξοδα, είναι πολλά», ανέφερε, τονίζοντας και η αγορά φθίνει, ενώ όπως σημειώνει, κακό κάνουν και τα κακά ποιοτικώς, προϊόντα. «Εγώ συνδυάζω ποιότητα και τιμές και έχω τους πελάτες μου, όμως ακούω πως φθίνει η αγορά, αφού δεν υπάρχουν πια, ούτε προϊόντα», δήλωσε ο κ. Παγανέλης, που ζήτησε τη βοήθεια του κράτους. «Τα έξοδά μας είναι πάρα πολλά, οι θέσεις ακριβές, οι μεταφορές, ακόμη και το ρεύμα πληρώνουμε και οι τιμές είναι στάνταρ. Δεν αλλάζουν! Το κράτος, πρέπει να μεριμνήσει και να μην μας πιέζει! Δε θέλουμε ασυδοσία, αλλά, εμείς οι «μικροί» στηρίζουμε την ελληνική οικονομία», σημείωσε, δίνοντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος, που έχει πάρει διαστάσεις κοινού μυστικού.

Comments are closed.