fbpx

Τι να κάνουμε για να μη μυρίζουν τα παπούτσια μας;

0

Δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνουμε σε ένα χώρο όπου κάποιος μόλις έχει βγάλει τα παπούτσια του… και φεύγουμε τρέχοντας κρατώντας την αναπνοή μας! Τώρα δε που έχει μπει η άνοιξη και όλοι μας το έχουμε γυρίσει σε πάνινα κι αθλητικά, η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει… αποπνικτική

Τα spray που κυκλοφορούν στο εμπόριο για την κακοσμία των ποδιών και των υποδημάτων αποτελούν μια κάποια λύση, ωστόσο παρακάτω σας προτείνουμε πιο φυσικούς τρόπους για να εξουδετερωθεί η δυσοσμία των παπουτσιών.

Οι αιτίες που κάνουν τα παπούτσια που φοράμε να μυρίζουν άσχημα ποικίλλουν, με την πιο βασική να είναι ότι μυρίζουν άσχημα τα ίδια τα πόδια που τα φοράνε, ειδικά αν έχουν αναπτύξει μυκητιάσεις στα νύχια, ή στα δάχτυλα.

Οπως και να ‘χει, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αιτίες που μπορεί να αναδύουν δυσάρεστες οσμές, έτσι ώστε να καταφέρουμε να καταπολεμήσετε το πρόβλημα αποτελεσματικά:
α) Το παπούτσι ξεκινά να μυρίζει άσχημα όταν η υπερβολική εφίδρωση των ποδιών απορροφάται από τις κάλτσες και την επένδυση των υποδημάτων. Έτσι, ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων σε συνθήκες υγρασίας, ζέστης και σκιάς. Τα βακτήρια τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος των ποδιών και τα πτητικά αέρια που αναδύονται ως παράγωγο αυτής της διαδικασίας είναι εκείνα που προκαλούν τη δυσοσμία.
β) Αν τα παπούτσια δεν αερίζονται επαρκώς ή αποτελούνται από συνθετικά υλικά, ή αν φοριούνται με κάλτσες από πολυεστέρα ή νάιλον, τότε η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο

Τρόποι να εξουδετερωθεί η δυσοσμία των παπουτσιών

1-ladia-gia-ta-mallia

Αιθέρια Έλαια
Υπάρχουν διάφορα αιθέρια έλαια που υπάρχουν στην αγορά και τα οποία μπορεί να βοηθήσουν με τα παπούτσια που μυρίζουν άσχημα. Τοποθετούμε το αιθέριο έλαιο στο παπούτσι και στη συνέχεια λίγο χαρτί στο εσωτερικό του παπουτσιού για να υπάρχει ένα υλικό που θα απορροφήσει τις μυρωδιές. Αφήνουμε το αιθέριο έλαιο και το χαρτί μέσα στα παπούτσια για λίγες ώρες.

tea-bag

Χρησιμοποιημένα σακουλάκια από τσάι
Ο κύριος λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι αποτελεσματικά είναι λόγω του περιεχομένου τους. Τα φακελάκι του τσαγιού (ειδικά του μαύρου) περιέχουν τανίνες, οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές στην εξόντωση των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του παπουτσιού. Αφότου απολαύσουμε ένα ωραίο τσάι, στραγγίζουμε το σακουλάκι κι αφού κρυώσει το βάζουμε τα στο παπούτσι για περίπου μια ώρα.

baking-soda-with-spoon-480x319

Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα έχει εξαιρετικές αποσμητικές ιδιότητες! Προτού καν φορέσουμε τα… ευωδιαστά παπούτσια μας,  τοποθετούμε (από το προηγούμενο βράδυ ίσως) 2 φακελάκια με μαγειρική σόδα στο εσωτερικό τους, έτσι ώστε να απορροφήσει την κακοσμία. Ελλείψει σόδας σε φακελάκια, μπορούμε επίσης να βάλουμε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα κομμάτι πανί και να δέσουμε τις άκρες του με ένα λαστιχάκι.

Εναλλακτικά, πασπαλίζουμε λίγη ποσότητα μαγειρικής σόδας μέσα στα παπούτσια και την αφήνουμε για μία ολόκληρη μέρα, εκτός αν πρόκειται για δερμάτινα υποδήματα, καθώς η σόδα έχει την τάση να αποξηραίνει το δέρμα και αν το κάνει πιο σκληρό και δύσκαμπτο.

oinopneyma-%cf%87%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82

Οινόπνευμα
Τα βακτήρια είναι η κύρια αιτία για τα παπούτσια που μυρίζουν άσχημα και σε αυτή την περίπτωση το οινόπνευμα μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Το οινόπνευμα όχι μόνο εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και τα σκοτώνει, αλλά επίσης αφαιρεί την οσμή από τα παπούτσια. Για να απολυμάνουμε τα παπούτσια, τα μουλιάζουμε για λίγη ώρα μέσα σε οινόπνευμα καθαρισμού (προσοχή να μη διατηρούν υγρασία), κι ύστερα τα  αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Με το οινόπνευμα μπορούμε να καθαρίσουμε και τα πόδια μας. Αφού τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει, βάζουμε λίγο καθαρό οινόπνευμα κάνοντας ελαφρό μασάζ παντού, και ανάμεσα στα δάχτυλα.

white_wine_vinegar_16x9

Ξύδι και νερό
Όπως το οινόπνευμα, έτσι και το ξύδι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων στα παπούτσια και άρα να προλάβει την δυσοσμία. Αναμειγνύουμε 2 φλιτζάνια ξύδι σε 3 λίτρα νερό μέσα σε μια λεκάνη και μουλιάζουμε τα πάνινα παπούτσια μας στο μείγμα. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να στεγνώσουν αμέσως, ώστε να μην υπάρχει καμία ευκαιρία για τα νέα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Share.