fbpx

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού: Σε ολόκληρο τον πλανήτη ταξιδεύει μέσω του χορού από αύριο η Καλαμάτα!

0

ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ στην Καλαμάτα θα είναι αύριο τα βλέμματα των φίλων του χορού και όχι μόνο, από ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς ανοίγει αυλαία το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της πόλης, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 28 του μηνός.

«Στα 10 δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καταφέραμε να κρατήσουμε αυτόν τον σπουδαίο θεσμό και να συμβάλουμε στην ανάπτυξή του», δήλωσε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, θυμίζοντας πως τα 13 από τα 25 συνολικά χρόνια του θεσμού, η διοργάνωση γινόταν με τον ίδιο, να έχει τα ινία του Δήμου στα χέρια του. «Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες για να βρούμε τα χρήματα, μάλιστα κάποιες φορές μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν είχαν εξασφαλιστεί πόροι από το υπουργείο», ανέφερε ο κ. Νίκας σημειώνοντας πως ο Δήμος, πάντα ανταποκρινόταν και θα συνεχίσει και στάθηκε στη συμβολή της Λίντας Καπετανέα. «Ο δεύτερος λόγος που με κάνει χαρούμενο, είναι επειδή τα τελευταία χρόνια, στο τιμόνι της διοργάνωσης είναι η Λίντα Καπετανέα, η οποία χαίρει της εκτίμησης των ανθρώπων που ασχολούνται με τον χορό, σε πανελλήνιο και όχι μόνο επίπεδο και έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανανέωση και την αναβάθμιση αυτής της μεγάλης εκδήλωσης, που αποτελεί ένα παράθυρο ανοιχτό για την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία και όλη την περιοχή, στον κόσμο, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση», δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος, ο οποίος έκανε ειδική μνεία και σε εκείνους που βοήθησαν τον θεσμό τα πρώτα δύσκολα χρόνια, από τη γέννησή του. «Η Βίκυ Μαραγκοπούλου, ήταν πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια για χρόνια και έβαλε τις βάσεις, ενώ ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει το θεσμό και θα το κάνει και στο μέλλον κι εγώ ως νέος περιφερειάρχης θα στηρίζω και ηθικά και οικονομικά το θεσμό αυτό, ώστε να γίνει ακόμη ένα βήμα πιο πέρα», ανέφερε ο κ. Νίκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του και για τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν στο Μέγαρο Χορού, το οποίο όπως είπε, αποτελεί το νέο πνευματικό φάρο σε επίπεδο υποδομής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα αξιοποιηθεί με τον τρόπο που του πρέπει.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ 11 ΧΩΡΕΣ

Ξεχωριστές ήταν οι αναφορές στον μεγαλύτερο θεσμό χορού της χώρας και της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ, Λίντας Καπετανέα, η οποία ξεδίπλωσε σε αδρές γραμμές τους στόχους της για φέτος, όσο και αν τα λόγια είναι… φτωχά να περιγράψουν όσα θα δούμε. «Φέτος το Φεστιβάλ συμπληρώνει 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα χορευτικά δρώμενα της χώρας και πραγματικά, έχω επίγνωσης αυτής της ιστορικής του πορείας. Γι’ αυτό θέλω η φετινή διοργάνωση, να είναι μια γιορτή για όλα όσα έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η κα Καπετανέα, επισημαίνοντας πως με αφορμή την επέτειο αυτή, το θέμα φέτος, είναι ο χρόνος και η επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο, αλλά και το ανθρώπινο σώμα. Για μια ακόμη χρονιά, στην Καλαμάτα θα βρεθούν διακεκριμένοι χορευτές και χορογράφοι από όλον τον κόσμο και ειδικότερα, από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισπανία, Φιλιππίνες, Γερμανία, Μεξικό, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ιταλία, ενώ φιλοξενούνται και 3 εξαιρετικές ελληνικές ομάδες, με τους ξένους καλλιτέχνες στην πλειοψηφία τους, όπως και όλους του Έλληνες, να εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα. Συνολικά, οι παραγωγές είναι 23 και για μια ακόμη χρονιά, υπάρχουν έργα για όλη την οικογένεια. «Για ‘μας το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει με το σεμινάριο «Καλειδοσκόπιο» και εκείνο για τις ηλικίες άνω των 50. Τα επαγγελματικά σεμινάρια που κατά το ήμισυ αποτελούνται από ξένους σπουδαστές, έχουν έναν απαιτητικό πρόγραμμα, ενώ μαζί με εκείνα των παιδιών έχουμε και σεμινάρια για ΑμεΑ», θύμισε η κα Καπετανέα που αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της διοργάνωσης που έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο άνοιγμα στην πόλη και το νομό, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν! Αρχικά, τον Δήμο και τον απερχόμενο δήμαρχο, ύστερα τον  πρώην υπουργό Εσωτερικών και βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση, για την εξασφάλιση της κύριας χρηματοδότησης του Φεστιβάλ, αλλά και τον πρόεδρο της ΦΑΡΙΣ Γιάννη Δούζη, τα μέλη της Διοίκησης του Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, τους συνεργάτες της και τους χορηγούς.

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Αύριο και μεθράυριο, στις 19.30, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας η Joy Alpuerto Ritter κάνει την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα με το έργο της Babae, μια σόλο παράσταση εμπνευσμένη από τον Χορό των Μαγισσών (Witch Dance) της Mary Wigman. Το Babae, που σημαίνει «γυναίκα» στα Tagalog (γλώσσα των Φιλιππίνων), πρωτοπαρουσιάστηκε στο Witch Dance Project (Sophiensaele, Βερολίνο) το 2016. Στις 22.00, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, η πολυαναμενόμενη ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap (Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle / CCN de la Rochelle) του Kader Attou, παρουσιάζει το παγκοσμίου φήμης έργο The Roots. Tα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Kader Attou προσεγγίζει τον χορό μέσα από την ανάλυση και ανάμειξη διαφορετικών χορευτικών ειδών, όπως το hip hop, το ινδικό kathak και ο σύγχρονος χορός. Ο Josef Nadj συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το έργο Mnémosyne. Η Mnémosyne (Μνημοσύνη) εκφράζει τη μνήμη ενός κόσμου: του κόσμου του χορογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη Josef Nadj. Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση, ο Nadj δημιουργεί ένα έργο σφαιρικό, φωτογραφικό εγχείρημα και ερμηνευτικό δρώμενο μαζί. Το δρώμενο θα φιλοξενηθεί στα Παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας το Σάββατο, 12:00, 14:00, 19:00 και 23:50, την Κυριακή 21 Ιουλίου, 12:00, 14:00, 19:00 και 23:50 και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, 12:00, 14:00, 19:00 και 21:00.
Η έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί 19 μέχρι 23 Ιουλίου στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Στις 20 Ιουλίου επίσης, οι δωρεάν παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας ξεκινούν στις 21.00 με τους Βρετανούς Trash Dollys. Σε αυτήν την παράσταση, τέσσερις χαρακτήρες βρίσκουν καταφύγιο σε ένα ξεχασμένο σοκάκι, το Cape Alley. Κάθε βράδυ το Cape Alley μεταμορφώνεται σε σκληρό βαριετέ, φωτισμένο από έναν ανεμοστρόβιλο ανθρώπινων μελών, ρυθμικών τελετουργικών και αστείας λογομαχίας. Η ομάδα παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στην Κεντρική Σκηνή η γενική είσοδος είναι 15 ευρώ, εκτός από την

παράσταση Mnémosyne του Josef Nadj το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα 22 του μηνός, στα παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής που έχει γενική είσοδο 10 ευρώ και την παράσταση Optraken της ομάδας Le Galactik Ensemble την Τρίτη και Τετάρτη με 10 επίσης. Το φοιτητικό, μειωμένο εισιτήριο είναι 12 ευρώ για όλες τις παραστάσεις. Την Πέμπτη 25 Ιουλίου και την Παρασκευή 26, η τιμή για να παρακολουθήσει κανείς τις προβολές ταινιών του Béla Tarr είναι 5 ευρώ, ενώ η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία και στις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Στις 21 Ιουλίου, στις 19.30, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha (Άρης Παπαδόπουλος και Μάρθα Πασακοπούλου), υλοποιεί την ιδέα ενός σύγχρονου, επινοημένου τελετουργικού και μας τοποθετεί σε έναν κόσμο μεταιχμιακό, όπου τα πάντα αποκτούν σημασία γιατί απλώς βρίσκονται εκεί. Το έργο Lucy. tutorial for a ritual δανείζεται τον τίτλο του από τον αμφιλεγόμενο, διάσημο σκελετό αυστραλοπίθηκου που ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία το 1974.

Την ίδια μέρα στις 21.00 στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας ο Andi Xhuma παρουσιάζει το Tipping point, μια παράσταση που πραγματεύεται τη σχέση της μουσικής και του ρυθμού με τον χορευτή ενώ στις 22.00 στην Κεντρική Σκηνή η ομάδα kabinet k (Joke Laureyns & Kwint Manshoven) κάνει την πρώτη εμφάνισή της Ελλάδα. Το Invisible, με επτά χορευτές από διαφορετικές ηλικίες, είναι μια παράσταση για την κάθαρση, την ελπίδα και την παρηγοριά που διερευνά τί συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάσουν τα σημεία αναφοράς τους.

Ακολουθούν η ομάδα Le Galactik Ensemble, η Lali Ayguadé, ο Link Berthomieux, οι δύο  επόμενες ελληνικές συμμετοχές – η ομάδα κι όμΩς κινείται και η Κατερίνα Ανδρέου- ενώ το δεύτερο σαββατοκύριακο, 26-28 Ιουλίου, πρωταγωνιστές είναι δύο πολύ μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, δύο δημιουργοί από διαφορετικά πεδία, ο Akram Khan με το έργο του  Until the Lions  και ο Béla Tarr.

To πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε το www.kalamatadancefestival.gr ενώ για περισσότερες πληροφορίες:

Share.