3 εκατ. ευρώ δώρα από Καρέλια στους εργαζόμενους!

0

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ παρά τα άσχημα νέα δεδομένα μετά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, αλλά και τις διεθνείς πολιτικο-οικονομικές συνθήκες έτσι όπως διαμορφώθηκαν, ήταν η χρονιά που φεύγει, για την Καπνοβιομηχανία Καρέλια. Η πρόεδρος Βίκυ Καρέλια, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας και ο αντιπρόεδρος Στάθης Καρέλιας, παραχώρησαν χθες την καθιερωμένη ετήσια απολογιστική συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας, αναφέρθηκαν και στους νέους τους στόχους. Λίγη ώρα αργότερα, σημαντικά ήταν επίσης, όσα αναφέρθηκαν στην εορταστική εκδήλωση με τη συμμετοχή των εργαζομένων όπου ανακοινώθηκε πως διανέμονται καθαρά, στους υπαλλήλους, 3 εκατομμύρια ευρώ, ως έξτρα παροχές. «Είχα πει πέρυσι ότι η χρονιά αυτή, θα ήταν μια χρονιά δύσκολη, γεμάτη καινούριες προκλήσεις, εμπόδια τα οποία θα έπρεπε να ξεπεράσουμε και προβλήματα που δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποτέ στο παρελθόν», ανέφερε ο Ανδρέας Καρέλιας, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος. «Έτσι σήμερα που κάνουμε τον απολογισμό μας, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω, πως καταφέραμε τα περισσότερα τα οποία είχαμε θέσει ως στόχους. Το κυριότερο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν η προσαρμογή της εταιρείας και των προϊόντων της, στη νέα κοινοτική οδηγία, η οποία έχει εφαρμογή, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία άλλαξε άρδην την εμφάνιση των καπνικών προϊόντων, την ονομασία ορισμένων και τη συσκευασία και την περιεκτικότητα σε κάποια άλλα. Μετά από πάρα πολύ σκληρή δουλειά, πάρα πολλές μελέτες, δοκιμές και αποτυχίες και αλλεπάλληλες προσπάθειες, πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να έχουμε γι τα προϊόντα μας, ώστε να περισώσουμε όσο γίνεται περισσότερο, την αξία την οποία διαχρονικά δίνουμε στους καταναλωτές μας», ανέφερε ο κ. Καρέλιας ο οποίος τόνισε πως επετεύχθη και ο δεύτερος στόχος που είχε τεθεί και ήθελε οι αλλαγές αυτές, να έχουν όσο γίνεται μικρότερες επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών της εταιρείας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε με αριθμούς στον απολογισμό, οποίος είναι θετικός.

karelias-1

ΑΥΞΗΣΗ 4,6% ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

«Ειδικά στην Ελλάδα, είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι η εταιρεία, σε μια αγορά η οποία λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων είναι διαρκώς φθίνουσα, κατάφερε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 4,6%, ενώ το μερίδιό της, «σκαρφάλωσε» στο 15% περίπου και ανεβήκαμε τους τελευταίους μήνες του έτους, μια… σκάλα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας», δήλωσε ο Ανδρέας Καρέλιας.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΥΞΗΣΗ 11% ΣΤΙΣ  ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Και αν στην Ελλάδα της κρίσης οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν, ακόμη καλύτερη ήταν χρονιά που πέρασε στην αγορά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στις χώρες της Ε.Ε. η εταιρεία κατάφερε μια αύξηση της τάξης του 11%, παρά το γεγονός ότι και εκεί είχαμε τις επιπτώσεις από την οδηγία και μάλιστα με πάρα πολύ αξιόλογη πορεία στην αγορά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, ενώ και στην αγορά της Γαλλίας και της υπόλοιπης Ε.Ε. όπου η εταιρεία μας έχει δραστηριότητα, η πορεία μας, ήταν πάρα πολύ καλή. Αύξηση, καταγράφηκε και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου αντιστρέψαμε την μέχρι πέρυσι αρνητική πορεία και φέτος έχουμε συν 7,7%, ενώ στις χώρες της Άπω Ανατολής, καταφέραμε να περιορίσουμε την πτώση που αναμέναμε φέτος», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας.

 ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ 38%

«Στην Ελλάδα, φτάσαμε το μερίδιό μας να ξεπεράσει το 21%, παρουσιάσαμε μια αύξηση όγκου κατά 12% περίπου, ενώ οι πωλήσεις του λεπτοκομμένου καπνού για στριφτό τσιγάρο στο εξωτερικό είχαν τη θεαματική αύξηση του 38% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Με όλα αυτά και βεβαίως με τη συμβολή του δολαρίου που τους τελευταίους μήνες έχει ανατιμηθεί έναντι του ευρώ, η εταιρεία θα παρουσιάσει υψηλή κερδοφορία για το 2016, ίσως λίγο πιο αυξημένη σε σχέση με το 2015», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, που αναφέρθηκε και στα.. κέρδη του κράτους από τη λειτουργία της.

532 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ  ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ  ΤΑΜΙΑ  ΚΑΙ  7 ΣΤΑ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

«Παράλληλα, η συμβολή της εταιρείας στην εθνική οικονομία ήταν σημαντική, καθώς φέτος συνεισέφερε 532 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία από έμμεσους και άμεσους φόρους, ποσό το οποίο είναι 12% αυξημένο σε σχέση με τη προηγουμένη χρονιά, 7 εκατομμύρια ευρώ ήταν η συμβολή στα ασφαλιστικά ταμία της χώρα, ενώ η είσοδος του συναλλάγματος από τις διεθνείς μας πωλήσεις, έφτασε στα 185 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο κ. Καρέλιας που μίλησε και για τις επενδύσεις.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 14 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ  ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ 10 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΟ 2017

«Οι επενδύσεις μας τη χρονιά που πέρασε, ανήλθαν  σε 14 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω των μηχανημάτων τα οποία χρειάζονταν για να προσαρμόσουμε τα προϊόντα μας στη νέα κοινοτική οδηγία και τις αναβαθμίσεις που έπρεπε να κάνουμε στον τομέα της κοπής και άλλους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας. Δεν σταματάμε όμως εδώ καθώς για το 2017 έχουμε σχεδιάσει ήδη επενδύσεις 10 εκατομμυρίων ευρώ προκείμενου να εκσυγχρονίζουμε συνεχώς την παραγωγή μας και να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα της αγοράς», ο διευθύνων σύμβουλος της Καπνοβιομηχανίας απάντησε και σε ερωτήματα αναφορικά με το λαθρεμπόριο, το οποίο έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη.

ΣΕ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ

«Την χρονιά που πέρασε, είδαμε το λαθρεμπόριο να ξεπερνά το 22% της αγοράς, δυστυχώς, όλες μας οι προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται. Ο κλάδος μας και η καπνοβιομηχανία Καρέλια φυσικά, κάνει μεγάλη προσπάθεια να περιορίσει το πρόβλημα, όσο είναι δυνατό. Δυστυχώς όμως, για λόγους τους οποίους αδυνατώ να καταλάβω, το μήνυμά μας, δεν περνάει εκεί που πρέπει να περάσει και από 1η Ιανουαρίου, έχουμε νέα αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Είναι γνωστό στους πάντες, και όταν λέω στους πάντες, το εννοώ, ότι αυτές οι αυξήσεις έχουν οδηγήσει το λαθρεμπόριο σε δυσθεώρητα ύψη και τη νόμιμη αγορά σε κορεσμό και τα σημεία λιανικής, σε αφανισμό. Το γεγονός ότι κάτι γινόταν τις δεκαετίες του 70΄, του 80΄και του 90΄δεν σημαίνει ότι γίνεται ακόμη. Δυστυχώς, τα τσιγάρα έχουν φτάσει σε πάρα πολύ υψηλές τιμές, αν και κάποιοι λένε πως στην Ελλάδα τα τσιγάρα είναι ακόμη φθηνά και τα συγκρίνουν με άλλες χώρες, ξεχνώντας ότι η φορολόγηση των τσιγάρων στη χώρα μας, είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. και φτάνει το 90% της τιμής, αλλά και ότι σε άλλες χώρες τα τσιγάρα δεν φορολογούνται τόσο πολύ, ενώ και το βιοτικό επίπεδο εδώ, δεν είναι ίδιο για παράδειγμα με το Λονδίνο. Δυστυχώς κάθε χρόνο σε αυτόν τον τομέα επιβεβαιωνόμαστε», ανέφερε ο κ. Καρέλιας ο οποίος ξεκαθάρισε πως η εταιρεία δεν θα φύγει από την Καλαμάτα .

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΑΜΕ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ
Όσον αφορά στην εχθρική φορολόγηση λοιπόν και τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για την αποχώρηση της εταιρείας ο Στάθης Καρέλιας ανέφερε πως «ο  Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, είτε παράγεις το προϊόν στην Καλαμάτα, είτε στη Λισσαβόνα για παράδειγμα, είναι ο ίδιος. Ο φόρος αυτός, πρέπει να υποχωρήσει, έτσι θα είναι και μεγαλύτερα τα έσοδα και αυτό είναι το οξύμωρο. Φέτος, έχουμε και την τύχη να έχουμε αυξημένο τουρισμό, γιατί κάποιοι από τους τουρίστες καπνίζουν κι έτσι συμβάλλουν κι αυτοί», ενώ ο Ανδρέας Καρέλιας συμπλήρωσε πως «αν σκεφτόμασταν να φύγουμε δεν θα επενδύαμε, άλλωστε η φορολόγηση στο προϊόν δεν έχει να κάνει με το που εδρεύει η εταιρεία, όπως με τον φόρο εισοδήματος» και ζήτησε έστω, να δοθεί στην αγορά ένα χρονικό διάστημα ώστε να ηρεμήσει.

 
3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ ΩΣ ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Ξεχωριστή, όπως κάθε χρόνο ήταν η καθιερωμένη γιορτή, στη διάρκεια της οποίας η οικογένεια Καρέλια μοίρασε σπουδαία, ειδικά στην εποχή της κρίσης δώρα και μάλιστα, μεγαλύτερης αξίας από πέρυσι, ενώ ανακοίνωσε και αυξήσεις σε όσους παίρνουν έως 2.500 κατά 100 ευρώ μικτά μηνιαίως.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως η ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι θα είναι φέτος  200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία.

Το επίδομα παρουσίας, που δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους, πλην των κανονικών αδειών, θα είναι και φέτος 800 ευρώ. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση  1.500 ευρώ. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2016, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ. Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2016. Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από  2.501ευρώ και πάνω, θα λάβουν πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές  1.701 έως 2.500 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.201 έως 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση1.000 ευρώ και όσοι παίρνουν από   1.200 ευρώ και κάτω, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.700 ευρώ. Επίσης, οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και 1.200 ευρώ και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

Πολλοί ήταν και οι τυχεροί που κληρώθηκαν και πήραν επιπλέον 800 ευρώ, ενώ ο υπερτυχερός του μεγάλου λαχνού, Δημήτρης Ντάκουρης έλαβε 8.500 ευρώ δώρο.

Share.