fbpx

3,7 εκατ. ευρώ δώρο σε εργαζόμενους και φορείς μοίρασε φέτος η ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.! 

0

ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ 130 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑ ΤΟ «ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»…

ΜΕ ΤΡΟΠΟ υποδειγματικό και… εξωπραγματικό για την Ελλάδα της παρατεταμένης ύφεσης, τίμησε τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την ίδρυσή της, η Καπνοβιομηχανία, η Καρέλια Α.Ε., η οποία στην καθιερωμένη ετήσια γιορτή με αφορμή τον ερχομό του νέου έτους, μοίρασε εξτρά παροχές και χρήματα σε εργαζομένους, φορείς και συλλόγους που έχουν πραγματικά ανάγκη, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Η Καπνοβιομηχανία, η οποία διαδραματίζει τον δικό της, καθοριστικό ρόλο στην ευημερία της τοπικής –και όχι μόνο- κοινωνίας της Καλαμάτας, η οποία –και- χάρη στην παρουσία της Καρέλια, νιώθει… πολύ πιο ήπια τις επιπτώσεις της κρίσης από άλλες περιοχές της χώρας, πέτυχε τους πέντε από του έξι στόχους που είχε θέσει για το 2018, αυξάνοντας τις πωλήσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό, την κερδοφορία της, το δίκτυο διανομής στη χώρα και τις επενδύσεις, στο πλαίσιο του νέου τοπίου που διαμορφώνεται, μη καταφέρνοντας μόνο, την αύξηση της απόδοσης των μηχανημάτων και αυτό, λόγω των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των παραγωγικών διαδικασιών και τη μείωση, αντί για αύξηση των παρτίδων! «Το τέλος της χρονιάς, μας αφήνει έντονα συναισθήματα ικανοποίησης και αισιοδοξίας για το μέλλον», σημείωσε ευχόμενος σε όλους τα καλύτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Καπνοβιομηχανίας, Ανδρέας Καρέλιας, πλαισιωμένος όπως κάθε χρόνο από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Βίκυ Καρέλια και τον αντιπρόεδρο Στάθη Καρέλια.

ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ, ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

«Η νέα χρονιά θα είναι η πρώτη χρονιά που θα ισχύσει η ευρωπαϊκή οδηγία για την περίφημη ιχνηλασιμότητα των καπνικών προϊόντων. Ή για να το πω καλύτερα, την ιχνηλασιμότητα των νόμιμων και φορολογημένων προϊόντων. Η προσπάθεια η δική μας επικεντρώνεται τόσο στις εγκαταστάσεις μας, όσο και στην εύρυθμη λειτουργία του δικτύου μας όσο και του δικτύου των συνεργατών μας σε κάθε ευρωπαϊκή αγορά που δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε ο Ανδρέας Καρέλιας, ο οποίος με τον δικό του, πάντα ευγενικό και καυστικό τρόπο, αναφέρθηκε στο έλλειμμα που υπάρχει στο συγκεκριμένο, ζήτημα, απαντώντας και σε ερώτημα της «Φ», αναφορικά με το λαθρεμπόριο. «Είναι απορίας άξιον το ότι οι αρχές, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το λαθρεμπόριο καπνού, υιοθέτησαν ένα μέτρο απίστευτης πολυπλοκότητας και δυσκολίας στη εφαρμογή του, ένα μέτρο το οποίο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους παραγωγής των νόμιμων προϊόντων και θα συμπιέσει περαιτέρω τα όποια περιθώρια κέρδους έχουν απομείνει σε ένα προϊόν που φορολογείται με συντελεστή 90% και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα πιο πολύ από 90% στην λιανική τιμή του», απαντώντας και στα ζητήματα της υπερφορολόγησης. «Οφείλουμε για μια ακόμα φορά να επαναλάβουμε ότι κανένα λαθρεμπόριο δεν πρόκειται να μειωθεί, όσο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης παραμένει στα προαναφερόμενα επίπεδα. Είναι πολύ ακριβή και παράλληλα επικίνδυνη τακτική, η επιβολή μέτρων για την επιβολή τους και μόνο χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για την ουσία. Διότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι κανείς, εν δυνάμει ή εν ενεργεία λαθρέμπορος, δεν θα δώσει την παραμικρή σημασία σε όποια μέτρα επιβάλλονται στις νόμιμες καπνοβιομηχανίες. Δεν είναι τυχαίο, ότι μόνον τον τελευταίο χρόνο, για να μιλήσουμε μόνον για ότι συμβαίνει στην χώρα μας, οι διωκτικές αρχές ανακάλυψαν πάνω από 6 περιπτώσεις παράνομων «εργοστασίων», τα οποία δρούσαν κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των αρχών, στερώντας εκατομμύρια ευρώ έσοδα από το δημόσιο, αλλά και από όσους εμπλέκονται με την νόμιμη διανομή, καπνοβιομηχανίες, χονδρεμπόρους, σημεία λιανικής. Και βέβαια καταλαβαίνει κανείς ότι αν υπάρχει αύξηση στις κατασχέσεις λαθραίων και στις αποκαλύψεις παράνομων εργοστασίων, τότε πόσο έχει πραγματικά γιγαντωθεί η ασύλληπτη παραβατικότητα», σημείωσε ο κ. Καρέλιας, τονίζοντας πως η αγορά του τσιγάρου, είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει μια τεράστια αγορά, αφού το νούμερο είναι ιλιγγιώδες, καθώς αγγίζει τα 5,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα!

Η Ε-ΠΙ-ΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ

«Μέσα σε αυτή την αγορά έχουμε και εμείς το δικό μας κομμάτι. Μαζί με τις διεθνείς μας πωλήσεις, μας αναλογεί περίπου μερίδιο στην παγκόσμια κατανάλωση κοντά στο 0,27%. Και όμως αυτή η συμμετοχή, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει κεκτημένο. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, μόνο στην ελληνική αγορά, δραστηριοποιούντο 14 διαφορετικές εταιρείες, έξι εκ των οποίων ήταν ελληνικές και 8 ξένες. Σήμερα έχουμε μόνο 5 εταιρείες, εκ των οποίων, μόνον μία, η δική μας, είναι ελληνικών συμφερόντων. Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί μοναδικότητα του κλάδου μας. Λίγο πολύ το ίδιο συμβαίνει και αλλού. Ας αναλογιστούμε ότι σε ένα τυπικό bar, με περίπου 70 μπουκάλια πίσω από τον barman, βρίσκονται το πολύ 4 έως 5 εταιρείες του κλάδου. Το ότι καταφέραμε και εμείς να βρισκόμαστε μεταξύ των 5 και όχι μεταξύ των 9, που σήμερα δεν υπάρχουν, αποτελεί καθ’ αυτό μοναδικό επίτευγμα. Διότι μέσα από 130 χρόνια δραστηριότητας, κατά την διάρκεια των οποίων είδαμε και ακούσαμε πολλά, ζήσαμε ακόμη περισσότερα και μάθαμε μέσα από τις μεγάλες επιτυχίες μας, αλλά και από τα λάθη μας τι χρειάζεται ώστε να παραμένουμε επίκαιροι, να παραμένουμε σύγχρονοι και σημαντικοί», δήλωσε καταληκτικά ο Ανδρέας Καρέλιας, ο οποίος στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ανακοίνωσε τις αυξημένες φέτος παροχές στους εργαζομένους, καθώς για τη συμπλήρωση των 130 χρόνων και με αφορμή την κερδοφορία, πέρα από όλα όσα συνηθίζονται, έδωσε σε κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από το ύψος του μισθού του 1.300 ευρώ επιπλέον και περισσότερο από μισό εκατ. ευρώ σε φορείς και συλλόγους. Ακόμη, ο κ. Καρέλια, ανέλυσε του 7 λόγους, που μετά από 130 χρόνια, καθιστούν ακόμη περισσότερο σημαντική την ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.

ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

 • 220 ευρώ καθαρά, για κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία ως ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι
 • 900 ευρώ καθαρά, για το επίδομα παρουσίας που δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους (πέραν της κανονικής άδειας).
 • 500 ευρώ καθαρά, σε κάθε εργαζόμενο, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.
 • 500 ευρώ καθαρά, σε όλους όσοι έχουν παιδιά που πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2018
 • Δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2018.
 • 300 ευρώ καθαρά, πολλαπλασιάζοντας επί 10, τα 130 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Καπνοβιομηχανίας, σε κάθε εργαζόμενο.
 • Εργαζόμενοι των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές είναι κάτω από 500 ευρώ, λαμβάνουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, πέραν των  1.300 ευρώ, 400,00, άρα σύνολο 1.700 ευρώ.
 • Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 700 ευρώ, λαμβάνουν πέραν των 1.300 και των 400 ευρώ μία ακόμη πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση, 600 ευρώ, άρα συνολικά, 2.300 ευρώ καθαρά.
 • Επίσης, εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και 1.200 ευρώ και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν, πέραν όλων των παραπάνω, 450 ακόμη ευρώ, καθαρά για κάθε ανήλικο παιδί.
 • Ο κάθε λαχνός της φετινής γιορτής ήταν αυξημένος, καθώς έφτασε τα 850 ευρώ καθαρά.

«Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την κοινωνία, τους ανθρώπους γύρω μας και τους φορείς εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη την στήριξή μας. Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, η εταιρεία μας αποφάσισε να ενισχύσει με το συνολικό ποσόν των  550.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Καρέλιας, ανακοινώνοντας τα ποσά έτσι όπως θα διατεθούν.

100.000 ευρώ στο 1ο Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας.
50.000 ευρώ στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.)
60.000 ευρώ στο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων Και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας.
50.000 ευρώ στο Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ. ΑΜΕΑ).
75.000 ευρώ στα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας
75.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και
150.000 ευρώ στο Χαμόγελο του Παιδιού

«Όλες οι παραπάνω έκτακτες οικειοθελείς παροχές προς τους εργαζομένους, όπως και οι οικονομικές ενισχύσεις των φορέων που ανέφερα, αναμένεται συνολικά να ξεπεράσουν το ποσόν των 3.700.000 ευρώ, το οποίο, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσόν που έχει δώσει ποτέ η εταιρεία μας», επεσήμανε ο Ανδρέας Καρέλιας, ο οποίος στάθηκε και στους λόγους, οι οποίοι καθιστούν σημαντική, 130 χρόνια μετά, την Καπνοβιομηχανία.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ 130 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Η ΚΑΡΕΛΙΑ

 • Είναι σημαντική για την οικονομία της χώρας μας, αφού μόνον το 2018 συνεισέφερε στα κρατικά ταμεία πάνω από ½ δισεκατομμύριο ευρώ, σε φόρους άμεσους και έμμεσους, την στιγμή που ο τζίρος από τις πωλήσεις μας εκτός Ελλάδος (αυτό που κάποτε λέγαμε εισροή συναλλάγματος) ξεπερνούν τα 155 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε υπερήφανοι που σε κάθε πακέτο μας, στις 60 και πλέον χώρες που έχουμε παρουσία, αναφέρουμε το «Made in Greece». Και θέλουμε να παραμείνουμε υπερήφανοι γι’ αυτό.
 • Είναι πολύ σημαντική για τους 350.000 και πλέον καταναλωτές μας στην Ελλάδα και τους περισσότερους από 1.650.000 καταναλωτές μας στον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι κάθε πρωί, επί 365 ημέρες το χρόνο, ανοίγουν ένα νέο πακέτο ή νέο σακουλάκι καπνού δικής μας παραγωγής.
 • Είναι πολύ σημαντική για τους συνεργάτες μας στα σημεία λιανικής που πωλούν κάθε λεπτό τα προϊόντα μας στην Ελλάδα και σε άλλες 60 και πλέον χώρες, αλλά και για τους συνεργάτες μας στην διανομή, οι οποίοι φροντίζουν ώστε τα προϊόντα μας να φτάσουν έγκαιρα στα σημεία λιανικής.
 • Είναι πολύ σημαντική για τους προμηθευτές μας, τις εταιρείες που μας προμηθεύουν πρώτες ύλες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καπνά, τσιγαρόχαρτα, υλικά για φίλτρα, πακέτα, εκτυπωτές, χαρτόνια, και άλλες πρώτες ύλες, τις εταιρείες που μας παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς, υπηρεσίες χρηματοοικονομικές και ασφάλισης, νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες προώθησης και marketing, αλλά και όλους όσοι μας προμηθεύουν από γραφική ύλη μέχρι είδη καθαρισμού, αλλά και πανάκριβα μηχανήματα και πολύπλοκες και μεγάλες μηχανολογικές εγκαταστάσεις.
 • Είναι πολύ σημαντική για την τοπική μας κοινωνία αλλά και για όλους αυτούς τους φορείς οι οποίοι πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους που έχει ανάγκη και οι οποίοι περιμένουν από εμάς τη βοήθεια εκείνη η οποία θα τους δώσει την δυνατότητα να μεγιστοποιήσουν τη δική τους προσφορά στην κοινωνία.
 • Είναι σημαντική για τις γενεές των ανθρώπων που δούλεψαν όλα αυτά τα 130 χρόνια στην εταιρεία, οι οποίοι μόχθησαν και ίδρωσαν, προσπάθησαν και ανταμείφθηκαν, και οι οποίοι έβαλαν όλοι το λιθαράκι τους για να δημιουργηθεί αυτό που είμαστε σήμερα. Τους θυμόμαστε με αγάπη και νοσταλγία, αναπολούμε τις ημέρες εκείνες όπου η ζωή ήταν πιο απλή, πιο ανθρώπινη και πιο ζεστή και χαιρόμαστε να τους βλέπουμε τέτοιες ημέρες ανάμεσά μας.
 • Τέλος, είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς, εργαζόμενους και διοίκηση, που μαζί σήμερα έχουμε επιφορτιστεί να οδηγήσουμε την Καρέλια στην επόμενη ημέρα, να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις αλλά και να ξεπεράσουμε νέα εμπόδια, να δημιουργήσουμε και μαζί να δώσουμε νέα σημασία και αξία στην λέξη που κατά την άποψή μου περιγράφει καλύτερα από όλα αυτό που πρεσβεύουμε σαν εταιρεία. Την λέξη «εμπιστοσύνη».

Ο Ανδρέας Καρέλιας και ολόκληρη η οικογένεια, καταχειροκροτήθηκε από τους εργαζομένους, μια θέση ανάμεσα στους οποίους, θα ήθελαν πολλοί Έλληνες, που θα άφηναν τον τόπο και τους δικούς τους ανθρώπους για να έρθουν στην Καλαμάτα να εργαστούν στον μεγάλο αυτό «θησαυρό», όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών.

Share.