fbpx

4 προτεραιότητες από τον Νίκα και κριτική για τις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής!

0

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ και συζήτηση με πολίτες στα Παπαδιάνικα Λακωνίας είχε προχθές το βράδυ ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας.

Ο Παν. Νίκας άσκησε κριτική στις πρακτικές, αλλά και τις επιλογές της περιφερειακής αρχής Τατούλη και έθεσε 4 βασικές προτεραιότητες του προγράμματός του.

Αναφερόμενος στον τουρισμό είπε ότι η Πελοπόννησος υποδέχεται μόλις 500.000 από τα 32 εκατ. τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα αν και διαθέτει το 60% των αρχαιολογικών χώρων της χώρας.

Ο κ. Νίκας αναφερόμενος στις προτεραιότητές του τάχτηκε κατά της διοίκησης της Περιφέρειας μέσα από Αναπτυξιακές Εταιρείες και επεσήμανε ότι εν έτει 2019 η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει διπλογραφικό σύστημα!

Ο κ. Νίκας παρουσίασε, με γενικούς άξονες, τις απόψεις και θέσεις του σχετικά με όσα πρέπει να αλλάξουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισημαίνοντας ότι «τα χρήματα, τα οποία έχουμε, δε θα τα σκορπάμε σε διάφορα μικρά έργα» και προσθέτοντας τα εξής: «Εγώ λέω ναι στα μεγάλα, στα μείζονα, σε αυτά που αλλάζουν περιοχές, που αλλάζουν το βηματισμό της Περιφέρειας». Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έρθει η ανάπτυξη, να μη μεταναστεύουν οι ταλαντούχοι νέοι μας, να υπάρξει ανάσχεση στο εθνικό πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Φυσικά, δεν αποκλείονται οι μικρού και μεσαίου επιπέδου αναγκαίες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο συνεργασίας του περιφερειάρχη και των Δημάρχων.

«Θα αγωνιστώ να αλλάξει ο βηματισμός στην Πελοπόννησο και, για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη συμπεριφορά από τον Περιφερειάρχη και τα στελέχη και κατανομή των πόρων τέτοια, που να υπηρετεί πραγματικές ανάγκες, να υπηρετεί την πρόοδο», τόνισε ο Παναγιώτης Νίκας.

Δυστυχώς, η Πελοπόννησος υποδέχεται μόλις 500.000 τουρίστες σε σύνολο 32.000.000 που έρχονται ετησίως στην Ελλάδα, αν και διαθέτει το 60% των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, απαράμιλλο φυσικό κάλλος και ποιοτικά προϊόντα. Επίσης, είναι μία από τις τελευταίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Περιφέρειες στο ζήτημα της καινοτομίας. «Τελευταίοι στην καινοτομία σημαίνει ότι δε μας επιλέγουν, δεν έχουμε ελκυστικότητα, δεν έρχονται επιχειρήσεις, είμαστε στο …προχθές, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε ανάπτυξη, παραγωγή, νέες δουλειές», είπε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης. Τη ζοφερή εικόνα συμπληρώνει η αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων, ένα θέμα που έχει ήδη τακτοποιήσει η Ήπειρος, όπου το σχετικό εργοστάσιο δουλεύει, αν και η Περιφέρεια αυτή ξεκίνησε την προσπάθεια τέσσερα χρόνια μετά την Πελοπόννησο.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Παn. Νίκας έθεσε τις εξής προτεραιότητες:

  • Βελτίωση του επαρχιακού και του παλιού εθνικού οδικού δικτύου, καθώς «χωρίς αναβάθμιση του οδικού δικτύου δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους ανάπτυξη και, ιδιαίτερα, τουριστική»
  • Κατανομή των πόρων ανάλογα με τις ανάγκες και σε συνεργασία με τους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, το δήμαρχο και τους βουλευτές. Στην κατανομή των πόρων πρέπει να τηρείται ο κανόνας κόστους – οφέλους
  • Διοίκηση της Περιφέρειας με το διοικητικό της μηχανισμό και όχι με Αναπτυξιακές Εταιρείες. Ο Π. Νίκας επεσήμανε ότι «ο κεντρικός διοικητικός μηχανισμός ελέγχεται μέσω ‘Διαύγειας’, μέσω Επιτρόπου» και αναρωτήθηκε: «Επιτρέπεται η Περιφέρεια, το 2019, να μην έχει διπλογραφικό σύστημα;», τονίζοντας την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του, δεδομένου ότι «το διπλογραφικό σύστημα είναι η διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών»
  • Διοίκηση της Περιφέρειας με συμμετοχή όλων των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων, επισημαίνοντας πως «δε θα είναι το σύστημα για δύο!».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης τόνισε, κλείνοντας, τα εξής: «Είμαι απέναντι στο λαϊκισμό, στο ρουσφέτι, στο χάιδεμα στην πλάτη, στους διορισμούς χωρίς διαδικασίες» και επεσήμανε την επιδίωξή του η Περιφέρεια «να συντονίζει, να κατανέμει σωστά τους πόρους, να λύνει προβλήματα και ανάγκες, να δίνει προοπτική ανάπτυξης».

 

Share.