fbpx

«Άδειασμα» Κουρεμπέ στην Περιφέρεια για τη δακοκτονία και τεράστιο «όχι» στην αποζημίωση για το δάκο!

0

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ ΧΘΕΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΟΥΡΕΜΠΕΣ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

ΞΕΚΑΘΑΡΟ και τεράστιο «όχι» στην αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας για τη δακοπροσβολή, είπε χθες από τη Μεσσήνη -με βάση πάντα το νομικό πλαίσιο του Οργανισμού- ο διοικητής του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο κ. Κουρεμπές, επισκέφθηκε την περιοχή ύστερα από αίτημα του δημάρχου Γιώργου Τσώνη μετά τις καταστροφές από τα τελευταία κύματα κακοκαιρίας και απαντώντας σε ερώτημα της «Φ», απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για το δάκο, αποδίδοντας ευθύνες για τη φετινή κατάσταση στη Μεσσηνία, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Δυστυχώς, «παραθυράκι» από τον ΕΛΓΑ δεν υπάρχει. Ο κανονισμός και το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο ό,τι εχθροί και ασθένειες δεν αποζημιώνονται, εκτός από φυσικά φαινόμενα τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν», ανέφερε ο κ. Κουρεμπές, «αδειάζοντας» την Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Οι μεγάλοι πληθυσμοί ενός εχθρού επηρεάζονται μεν από τον καιρό, αλλά το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές, ειδικά της Πελοποννήσου , οι πρώτες παγίδες που μπήκαν, μπήκαν τον Αύγουστο, αντί για τον Μάιο, αυτό δεν είναι ευθύνη του καιρού και του Θεού, αλλά αυτών που έπρεπε να… τρέξουν τους διαγωνισμούς και να βάλουν τους εργολάβους νωρίτερα», απάντησε ο διοικητής του ΕΛΓΑ, ο οποίος ρωτήθηκε και απάντησε ξεκάθαρα πως αυτοί οι «κάποιοι», είναι οι Περιφέρειες. «Το υπουργείο ξεκίνησε από το χειμώνα ώστε να μην έχει κανείς να πει ότι ήρθε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) το Μάρτιο και δεν προλάβαμε….», συμπλήρωσε με νόημα ο διοικητής, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολλά ακόμη ζητήματα και άκουσε λεπτομερώς τους παραγωγούς που συγκεντρώθηκαν στη Μεσσήνη.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

«Υπάρχει πίεση από αρκετές χώρες της ΕΕ να δοθεί διευκόλυνση για κάλυψη μεγάλων ζημιών που πιθανότατα να επεκταθεί και στην ελαιοκαλλιέργεια», ανέφερε ο διοικητής που στάθηκε στα των ζημιών από την κακοκαιρία. «Δυστυχώς είχαμε σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Ελλάδας και ειδικά στην Πελοπόννησο συνεχόμενα καιρικά φαινόμενα, ακόμη και ακραία. Απ’ ότι είδαμε έχουμε θέματα με την πατάτα και πρέπει να σας πως όπου δεν υπάρχει πρόβλημα με το νομικό πλαίσιο, ασφαλώς θα βοηθήσουμε. Όπου δηλαδή η πατάτα είχε φυτρώσει, θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί, όμως όπου όχι, δεν ξέρω αν μπορεί να βρεθεί λύση από το υπουργείο. Θα μου δώσετε λίγο χρόνο, να το θέσω στον υπουργό, αφού μέσω ΕΛΓΑ δεν γίνεται», ανέφερε ο κ. Κουρεμπές. Στον διοικητή του ΕΛΓΑ τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως να υπάρξουν διευκολύνσεις από τη ΔΕΗ, αλλά και άλλους φορείς και να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τη διεύρυνση των ζημιογόνων αιτίων λόγω κυρίως, της κλιματικής αλλαγής.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ευχαρίστησε τον Θεοφάνη Κουρεμπέ, τονίζοντάς του πως οι παραγωγοί δεν έχουν άλλη επιλογή από τις αποζημιώσεις. «Πριν 10 ημέρες είχαμε και άλλη συνάντηση, όπου είχαμε συζητήσεις για πολλά θέματα και σας ευχαριστούμε. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις τελευταίες πλημμύρες. Οι αγρότες είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αφού μετά το τελευταίο πλήγμα από το ελαιόλαδο, μας ήρθαν οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες να καταστρέψουν και την πατατοπαραγωγή», δήλωσε ο κ. Τσώνης. Άμεση καταγραφή των ζημιών και 100% αποζημίωση του κεφαλαίου που επένδυσαν, ζήτησαν από τον κ. Κουρεμπέ και οι εκπρόσωποι των αγροτών, οι οποίοι κατέθεσαν την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό τους, τονίζοντας πως έτσι, ξεκληρίζονται οικογένειες.

Share.