fbpx

Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης 319-2019: 1700 χρόνια μνήμης

0

Το 2019 συμπληρώνονται τα 1700 χρόνια από το μαρτύριο του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη (εορτή στις 8 Φεβρουαρίου) το έτος 319.  Ο Αγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης (=ο νικηφόρως οδηγών την στρατιά) έζησε κατά τον 4ο αιώνα (ο οποίος καλύπτει τη χρονική περίοδο 300-399) στην Ηράκλεια του Πόντου της Μικράς Ασίας στη σημερινή Ασιατική Τουρκία όταν ήταν βασιλιάς ο Λικίνιος (βασίλεψε κατά το χρονικό διάστημα 308-323) και ήταν ανώτερος αξιωματικός στον Στρατό της Ανατολής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.  Είχε μαρτυρικό θάνατο, το δε ιερό λείψανό του μετακομίστηκε κατ’ αρχάς στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Ευχάιτα, και κατόπιν,  το 1256 στην Κωνσταντινούπολη.  Μέρος του ιερού λειψάνου του αποστάλθηκε το 1347 προς τον Βασιλιά των Ρώσων Συμεών από τον Ιωάννη Καντακουζηνό.

Ο Αγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης τιμάται στους Ιερούς Ναούς της Χριστιανικής Εκκλησίας μαζί με τον Αγιο Θεόδωρο τον Ζήρωνα τον Μεγαλομάρτυρα ως: οι Αγιοι Θεόδωροι.  Μάλιστα το 2019 συμπληρώνονται τα 140 χρόνια από τα εγκαίνια το έτος 1879 του Ιερού Ενοριακού Ναό των Αγίων Θεοδώρων του οικισμού: το Αρφαρά Αμφείας της Επαρχίας Καλαμών του Νομού Μεσσηνίας ο οποίος θεμελιώθηκε το 1870.

Ο  Αγιος Θεόδωρος ο Ζήρωνας, αποκλήθηκε, Ζήρωνας επειδή υπηρετούσε στο «τάγμα των Ζηρώνων», στο οποίο κατατάσσονταν όλοι οι νεοσύλλεκτοι της Ρωμαϊκής Λεγεώνας.  Κατά το 306 κατηγορήθηκε ότι ενεργούσε συστηματικό προσηλυτισμό υπέρ της Χριστιανικής Πίστης μεταξύ των συσστρατιωτών του, επιπλέον δε αποδόθηκε σε αυτόν ο εμπρησμός του ναού της θεάς Κυβέλης στην Αμάσεια του Πόντου της Μικράς Ασίας στη σημερινή Ασιατική Τουρκία απ’ όπου καταγόταν.  Αφού παραπέμφθηκε σε δικαστήριο, κρίθηκε ένοχος των καταγγελιών αυτών και καταδικάστηκε να καεί ζωντανός.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά την ιερή μνήμη του στις 17 Φεβρουαρίου, η δε Καθολική Εκκλησία τιμάει την ιερή μνήμη του στις 9 Νοεμβρίου.

Ο Προστάτης της Στρατιωτικής Ιατρικής Μαχάονας, γιος του θεού της Ιατρικής Ασκληπιείου, είχε νυμφευτεί την Αντίκλεια, την κόρη του βασιλιά των Αρχαίων Φηρών, την μετέπειτα Φαρών, της σημερινής Καλαμάτας Διοκλή και απέκτησε από αυτήν τον Νικόμαχο και τον Γόργασο που ήσαν και αυτοί ιατροί.

Ο Μαχάονας σκοτώθηκε στην Τροία της Μυσίας της Μικράς Ασίας στη σημερινή Ασιατική Τουρκία κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, ο οποίος κάλυψε  τη χρονική περίοδο 1193-1184 π.Χ. και τα οστά του τα μετέφερε ο Βασιλιάς της Αρχαίας Πύλου της Μεσσηνίας Νέστορας στη Γερηνία (όπου είχε ζήσει ο ίδιος γι’ αυτό και αποκαλούνταν Γερήνιος Νέστωρ) και τα έθαψε στην τοποθεσία η «Γαρμπελιά» του σημερινού οικισμού. Κάμπος της βορειοδυτικής (Μεσσηνιακής) Μάνης. (Η ονομασία ο Κάμπος του συγκεκριμένου οικισμού προέρχεται από τη λατινική λέξη:  campus-i [/κάμπους-ι˙  ο δεύτερος τύπος είναι η Γενική Ενικού του πρώτου τύπου]  που σημαίνει: στρατόπεδο). Έτσι λοιπόν ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (την περίοδο 1081-1118) Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός, ο οποίος καταγόταν από την Τραπεζούντα του Πόντου της Μικράς Ασίας στη σημερινή Ασιατική Τουρκία,  τον 12ο αιώνα (ο οποίος καλύπτει τη χρονική περίοδο 1100-1199) έχτισε (χρησιμοποιώντας εργάτες):

1) τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Καλαμάτα, βορειανατολικά του Κάστρου, επάνω στο λόφο στον οποίο είναι κτισμένο το Κάστρο της πόλης (το 1996 ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός ήταν ιδιωτικός),

2)  τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στον Κάμπο, δεδομένου ότι ο Αγιος Θεόδωρος ο Ζήρωνας έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ιατρική όπως προκύπτει και από το τροπάριό του.

Ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Αγιος Θεόδωρος ο Ζήρωνας και ο Αγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης τιμώνται μαζί στους Ιερούς Ναούς της Χριστιανικής Εκκλησίας είναι για να καταδειχτεί ότι οι Αξιωματικοί (οι  καθ’ αυτοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί) και οι οπλίτες πρέπει να είναι φίλοι και όχι αντίπαλοι.  Αρα τα καψόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι αντιχριστιανικές πράξεις.

Συνεπώς, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα έπρεπε και θα πρέπει κάθε χρόνο από τις 8 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου να διοργανώνει το Ετήσιο Δεκαήμερο  Γνωριμίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, κατά το οποίο όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδος θα πληροφορούνται με υπεύθυνο και αντικειμενικό τρόπο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας.  Επίσης, ο Αγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος (εορτή στις 23 Απριλίου), ο γνωστός στρατιωτικός Άγιος, στο τροπάριό του ονομάζεται: «ασθενούντων ιατρός», ο δε Αγιος Κωνσταντίνος ο Μέγας (εορτή στις 21 Μαΐου), ο γνωστός Στρατιωτικός Αγιος, είχε ως πατέρα τον Κωνστάντιο τον Χλωρό, ο οποίος λάτρευε τον ήλιο (γι’ αυτό και στην Ηλιούπολη της Αττικής στην Αθήνα υπάρχει ο Ιερός Ενοριακός Ναός αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης) και ο κατεξοχήν θεός του ηλίου ήταν ο Απόλλωνας, ο πατέρας του Θεού της Ιατρικής Ασκληπιού.

Συνεπώς, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα έπρεπε και θα πρέπει κάθε χρόνο από τις 23 Απριλίου μέχρι και τις 21 Μαΐου να διοργανώνει το Ετήσιο Φεστιβάλ Στρατιωτικής Ιατρικής.  Ακόμη, ο Αγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης, ο γνωστός στρατιωτικός Άγιος της Θεσσαλονίκης (εορτή στις 26 Οκτωβρίου), θεωρείται ως Προστάτης των παιδιών γι’ αυτό και στις διάφορες απεικονίσεις παρουσιάζεται να έχει δίπλα του ένα μικρό παιδί.  Ο δε Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (337-407 εορτή στις 13 Νοεμβρίου) ήταν γιος του Αξιωματικού του Βυζαντινού Στρατού Σεκούνδου (το όνομά του προέρχεται από τη Λατινική λέξη:  secundus-I [σεκούντους –ι ˙ ο δεύτερος τύπος είναι Γενική Ενικού του πρώτου Τύπου] που σημαίνει: ο δεύτερος).

Συνεπώς, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα έπρεπε και θα πρέπει κάθε χρόνο από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου να διοργανώνει το Ετήσιο Φεστιβάλ Γνωριμίας με τις Οικογένειες Στρατιωτικών.

 

 

Καλαμάτα Μεσσηνίας

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ιωάννης-Χρήστος Ρουσσάκης

Φιλόλογος-Διδάκτορας της Φιλοσοφίας

 

Βιβλιογραφία:

1) Τουριστικός οδηγός Μεσσηνίας, έκδοσις περιοδικού νομαρχίας Μεσσηνίας «Αριστομένης», επεξεργασία ιστορικών κείμενων: Γιάννη Ναυπλιώτη, συλλογική προσφορά δήμων και κοινοτήτων, Καλαμάτα 1970 (Στο Γ΄ Μέρος: Επαρχία Καλαμών, στο Κεφάλαιο: «Κάμπος Αβίας: Η Αθήνα της Μάνης» και στη σελίδα 68 έχει φωτογραφία του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων του Κάμπου της Βορειοδυτικής (Μεσσηνιακής) Μάνης.

2) Γιάννη Π. Ταβουλαρέα, καλαματιανά θέματα, Καλαμάτα 1983 (Στην Ενότητα: Ίδρυση της πόλης των Φαρών και στη σελίδα 7 έχει φωτογραφία του τάφου του Μαχάονα στην τοποθεσία: η Γαρμπελιά του οικισμού: ο Κάμπος της βορειοδυτικής (Μεσσηνιακής) Μάνης.

3) Γ.Δ. Κούβελας, Παναγιά Υπαπαντή, Εκδόσεις «Φαραί» Χριστιανικής Στέγης Καλαμάτας, Α΄ έκδοση 1996.

4) Νεότερων Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν «Ηλίου» (παλαιά έκδοση 1948-1956): α) τόμος 9: Ηλιος-Καβάλα, Λήμμα: Θεόδωρος (Άγιοι)

β) Τόμος 11: Κολικός-Λάβα, Λήμμα: Κομνηνοί

 

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης είναι Άγιος της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας. Έζησε στα τέλη του 3ου, με αρχές του 4ου αιώνα. Το ακριβές έτος γέννησης του, δεν διασώζεται. Υπήρξε ανώτατος βαθμοφόρος του Ρωμαϊκού στρατού και μάρτυρας της Ορθοδόξου πίστεως. Βικιπαίδεια

Γέννηση: 281 μ.Χ., Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας

Απεβίωσε: 8 Φεβρουαρίου 319 μ.Χ., Ηράκλεια η Ποντική

Share.