fbpx

Αγρότης από την Κορινθία απειλεί με απεργία πείνας γιατί έμπορος αρνείται να πληρώσει τιμολόγιό του!

0
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2018 ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ!

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ πείνας απειλεί να προχωρήσει αγρότης από την Κορινθία, διαμαρτυρόμενος επειδή η εταιρεία GEFRA (εισαγωγές-εξαγωγές) καθυστερεί μήνες αρνούμενη να πληρώσει τιμολόγιο προμήθειας αγροτικών προϊόντων, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προσέφυγε για την εφαρμογή του νόμου… σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Ετσι στην πράξη ακυρώνονται οι διατάξεις για την εξόφληση των αγροτικών τιμολογίων εντός 60 ημερών, με συνήθη θύματα τους παραγωγούς που συχνά-πυκνά πέφτουν θύματα εμπόρων. Η διαμαρτυρία του παραγωγού Βαγγέλη Δαρδάκη είναι ενδεικτική της κατάστασης.

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η διαμαρτυρία του παραγωγού Βαγγέλη Δαρδάνη προς την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Ελέγχων και Επιθεωρήσεων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ελένη Αποστολάκη αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε, τη Δευτέρα 4 Μάρτη του 2019 επικοινώνησα μαζί σας, γιατί έμαθα ότι η Διεύθυνση σας είναι αρμόδια να ελέγχει τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να εξοφλούν στους αγρότες τα τιμολόγια που εκδίδουν για την αγορά απ’ αυτούς νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων σε διάστημα 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου. Σύμφωνα με το νόμο 4492/2017, άρθρο 11 παρ. 2, είστε η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ελέγχει εάν οι έμποροι αγροτικών προϊόντων εξοφλούν τα τιμολόγια μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοση τους.

Σας ενημέρωσα, ότι τον Αύγουστο του 2018 πούλησα στον Γεώργιο Φραγκίστα επιτραπέζια σταφύλια αρίστης ποιότητας στην εξευτελιστική τιμή των 0,60 ευρώ το κιλό, συνολικής αξίας -όπως φαίνεται στο τιμολόγιο- 23.300 ευρώ. Ακόμη και τώρα δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ. Είπε ότι τον Αύγουστο του 2019 θα μου δώσει το 20% της αξίας του τιμολογίου και το υπόλοιπο 80% μετά από δύο χρόνια.

Σας ενημέρωσα, ότι δεν είμαι ο μόνος παραγωγός που δεν πληρώθηκε από τον κύριο αυτό, αλλά χιλιάδες αγρότες, στην Αρτα, στην Κόρινθο, στην Ηλεία και στην Αργολίδα που του πούλησαν επιτραπέζια σταφύλια, πορτοκάλια και άλλα αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα, επιταγές του -μεταχρονολογημένες- βρέθηκαν ακάλυπτες.

Μου απαντήσατε, ότι εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για τις υποθέσεις που προηγήθηκαν της 15ης Φλεβάρη του 2019, που εκδόθηκε -14 μήνες μετά από τη δημοσίευση του νόμου 4492/2017-η υπουργική απόφαση των Αραχωβίτη και Τελιγιορίδου. Μολονότι σας ενημέρωσα για τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζομαι να ζω (π.χ. χωρίς ρεύμα) και για το ότι δυσκολεύομαι να καλλιεργήσω φέτος, συνεχίσατε να επαναλαμβάνετε μονότονα ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι.

Με αυτή τη στάση σας, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνετε ελεύθερο το πεδίο στους μεγαλέμπορους σαν τον Γ. Φραγκίστα να ξεζουμίζουν εμάς τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Θα σας στείλω το ανεξόφλητο τιμολόγιο, απαιτώντας να πάρετε θέση άμεσα, εξαναγκάζοντας τον Γ. Φραγκίστα και όλους τους εμπόρους να εξοφλούν άμεσα τα τιμολόγια προς τους αγρότες.

Επειδή δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να κάνω αγωγή κατά του Γ. Φραγκίστα και επειδή αυτή η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα, έχω αποφασίσει να βάλω σε δοκιμασία την ίδια μου τη ζωή καταφεύγοντας σε απεργία πείνας.

Θα περιμένω μερικές μέρες, για να αναγκάσετε τον Γ. Φραγκίστα να εξοφλήσει το τιμολόγιο μου. Αν αδιαφορήσετε, θα προχωρήσω στην απεργία πείνας.

Στιμάγκα Κορινθίας, 5.3.2019

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Ο παραγωγός
Βαγγέλης Δαρδάνης».
  • Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το πόσο εφαρμόζουν στην πράξη οι έμποροι τις διατάξεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και με τους παραγωγούς να περιέρχονται σε κατάσταση πείνας και αδυναμίας να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους!

 

Share.