fbpx

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση τρώει… από τα έτοιμα

0

ΜΕ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα ανοίξει αυλαία το Σάββατο στις 7 του μηνός και θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου. Πέραν των όσων επιχειρηθούν στο πλαίσιο της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και των νέων τεχνολογιών, ειδικό βάρος, θα έχουν και φέτος οι πολιτικές αναφορές, με τα βλέμματα όλων, στραμμένα στα δύο μεγάλα κόμματα, στο… φόντο και της πολιτικής αλλαγής, η οποία ήρθε μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Ήδη άλλωστε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας χθες το πρωί στο Πρακτορείο FM 104,9 έδωσε μια πρώτη γεύση από το κλίμα που θα επικρατήσει, θυμίζοντας ότι στην περσινή ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, είχε ανακοινώσει μια ολοκληρωμένη λίστα μέτρων ελάφρυνσης μετά την έξοδο από το μνημόνιο, τα οποία όπως σημείωσε, έγιναν πράξη και νομοθετήθηκαν τους επόμενους μήνες, στο σύνολό τους.

Ρεπορτάζ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Οι περσινές εξαγγελίες Τσίπρα για μέτρα ελάφρυνσης υλοποιήθηκαν μέχρι κεραίας. Αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και κατά πόσο θα υλοποιηθούν», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, που στάθηκε και στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. «Πολύ σημαντική θα είναι και η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2020, που θα κρίνει πώς θα καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης να ικανοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις», ανέφερε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισε κομβικό το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να κάνει πίσω από την πρώτη στιγμή, χωρίς να αξιοποιήσει τον μηχανισμό που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των πλεονασμάτων, από το 2020 κιόλας. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να φάει από τα έτοιμα, από τα έτοιμα που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ξεκίνησε να παίρνει μέτρα ελάφρυνσης των ασθενέστερων στρωμάτων αλλά και της μεσαίας τάξης. Του ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησε έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία με τη ρύθμιση για το χρέος και βεβαίως με το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κατηγορώντας την κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, υπενθυμίζοντας πως και αυτή, ήταν εξίσου, μέτρο το οποίο είχε ήδη ψηφίσει από τον Δεκέμβρη του 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ΝΔ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΚΡΑΙΟ ΕΘΝΙΚΟΛΑΪΚΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ξεχωριστές, ήταν οι αναφορές του Αλέξη Χαρίτση και στο προσφυγικό, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση που όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, καλλιέργησε τον ακραίο εθνικολαϊκισμό. «Η ΝΔ καθυστέρησε πάρα πολύ να κατανοήσει την συνθετότητα αυτού του πάρα πολύ κρίσιμου ζητήματος, στέλνοντας την ίδια στιγμή ένα πάρα πολύ αρνητικό σήμα, και εντός και εκτός της χώρας. Αναφέρομαι στην κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δείχνοντας έτσι την υποβάθμιση ενός σύνθετου γεωπολιτικού ζητήματος», είπε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύοντας παράλληλα και την κατάργηση του 2ου βαθμού των αιτημάτων ασύλου οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το κοινοτικό δίκαιο και τη νομολογία. «Ακόμα και το γεγονός ότι αυτά τα ζητήματα εξετάζονται σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ από την κυβέρνηση, δηλαδή στο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, δείχνει ακριβώς και την στόχευση και το περιεχόμενο που θέλει να δώσει στην πολιτική της», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης και συνέχισε, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές κατά στελεχών του κόμματος και αυτοδιοικητικούς που αντιδρούσαν όλο αυτό το διάστημα, όπως έχει συμβεί και στη Μεσσηνία.

 ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑ –ΚΑΙ- ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«Η ΝΔ πληρώνει έναν ακραίο εθνολαïκισμό τον οποίο η ίδια δημιούργησε, καλλιέργησε και τροφοδότησε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θυμόμαστε πάρα πολύ καλά ακόμα και στελέχη της και αυτοδιοικητικούς παράγοντες του πολιτικού αυτού χώρου, να αντιδρούν στην μεταφορά ή στην εγκατάσταση προσφύγων στις περιοχές τους. Τώρα λοιπόν, η ΝΔ πληρώνει ακριβώς την καλλιέργεια όλου αυτού του κλίματος. Γιατί αντιλαμβάνεται, έστω και πολύ αργά, ότι αυτό το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με λογικές ιδεοληψίας και εύκολες λύσεις», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με την αύξηση των ροών από την Τουρκία, συνηγορούν ότι πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει αυτό το οποίο έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή, να αναγνωρίζει και να διατρανώνει παντού την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του ζητήματος. Ο Αλέξης Χαρίτσης, κάλεσε επίσης τη ΝΔ, να προχωρήσει σε μια διαδικασία συντονισμένης πίεσης προς όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε με συλλογικές λύσεις και με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες να αναλάβουν όλα τα κράτη μέλη τις ευθύνες τους.

ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ… Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΥΠ

Τέλος, από τα πυρά του Μεσσήνιου βουλευτή, δεν έλειψαν και οι… βολές κατά της κυβέρνησης για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. «Ο κ. Μητσοτάκης, πολύ πρόσφατα, μόλις στις 6 Αυγούστου πριν από λιγότερο από ένα μήνα, διαβεβαίωνε ο ίδιος προσωπικά από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο Νόμο για τον διοικητή της ΕΥΠ και τελικά, προχώρησε σε μια φωτογραφική τροπολογία για να μπορέσει να διορίσει στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ τον εκλεκτό του. Ήταν μια πράξη αυθαιρεσίας, αυταρχισμού, η οποία δείχνει την ποιότητα αλλά και τη συνέπεια αυτής της κυβέρνησης», απάντησε ο Αλέξης Χαρίτσης στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως με τη συγκεκριμένη τροπολογία προκύπτει και η δημιουργία ενός συστήματος συνδέσμων, δηλαδή πυρήνων της ΕΥΠ μέσα σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, σε υπουργεία, σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω υποτίθεται, όπως σημείωσε, προγραμματικών συμβάσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με τους φορείς αυτούς. «Με αυτή τη ρύθμιση ουσιαστικά, δημιουργεί τη δυνατότητα άνθρωποι της ΕΥΠ να ασκούν έλεγχο, να παρακολουθούν αν θέλετε δημόσιους λειτουργούς, ακόμα και υπουργούς της εκάστοτε κυβέρνησης», σημείωσε καταληκτικά ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Share.