fbpx

Αλέξης Χαρίτσης: “Η κυβέρνηση ικανοποιεί τις πιο κρυφές επιθυμίες του ΣΕΒ”

0

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε ένα μήνα έχει απελευθερώσει το τζίνι του κοινωνικού συντηρητισμού, του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και του κομματικού εναγκαλισμού του κράτους», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Εσωτερικών κατηγορεί  την κυβέρνηση ότι πραγματοποιεί «ολική επαναφορά στο κομματικό κράτος» και ότι «ικανοποιεί τις πιο κρυφές επιθυμίες του ΣΕΒ, καταργώντας τη ρύθμιση για την αιτιολόγηση των απολύσεων και την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες».

Σημειώνει, επίσης, ότι «η σπουδή της ΝΔ να νομοθετεί μνημονιακού τύπου μέτρα στην εποχή που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια υπογραμμίζει την προσήλωσή της στις πολιτικές της λιτότητας για τους πολλούς και της μεροληψίας υπέρ των ισχυρών».

Σχετικά με την πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος αναφέρεται στην πρόκληση της συγκρότησης μιας «πλειοψηφικής και κοινωνικά ριζωμένης συμμαχίας, ενός ηγεμονικού μπλοκ», στον πυρήνα του οποίου θα είναι «ένα ζωντανό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα».

Αναφερόμενος,  στην Επιτροπή για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, δηλώνει ότι «η επέτειος του 1821 είναι εξαιρετικά σημαντική για να την μετατρέψουμε σε μια απλοϊκή σχολική γιορτή με προϋπολογισμό που παραπέμπει στους φαραωνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες».

Υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει «υπεύθυνη, προγραμματικά τεκμηριωμένη, αλλά και μαχητική αντιπολίτευση», ο Α.Χαρίτσης προειδοποιεί ωστόσο ότι «κάθε απόπειρα της ΝΔ να πλήξει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να συρρικνώσει κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, θα μας βρει κάθετα απέναντί της».

Αναφερόμενος σε «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» της κυβέρνησης, τονίζει ότι αυτό που θεσμοθετεί στην πραγματικότητα είναι η «ολική επαναφορά του κομματικού κράτους», ενώ «με τη συγκρότηση της Προεδρίας της Κυβέρνησης δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό τέρας, ενώ αντί για σύγχρονες δομές συντονισμού και ελέγχου του κυβερνητικού έργου, εισάγει την ενός ανδρός αρχή: αυτή του πρωθυπουργού».

Σχετικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να εμφανίζει τα πανεπιστήμια ως ορμητήρια ανομίας και υποβαθμίζει το σοβαρό έργο που επιτελούν», ενώ «την ίδια στιγμή, συγκαλύπτει μία απλή αλήθεια: ότι η αστυνομία μπορεί -με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο- να επεμβαίνει αυτόκλητα σε περίπτωση τέλεσης κακουργημάτων». Και συμπεραίνει: «Η εμμονή λοιπόν της ΝΔ με το άσυλο προδίδει το λαϊκιστικό υπόστρωμα της πολιτικής της: οι λαϊκιστές ανάγουν σύνθετα κοινωνικά προβλήματα σε δήθεν εύκολες και απλοϊκές λύσεις για να διεγείρουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας».

Όσο για την τοποθέτηση της Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από το 1821, ο Α. Χαρίτσης τονίζει ότι «η επέτειος του 1821 είναι εξαιρετικά σημαντική για να την μετατρέψουμε σε μια απλοϊκή σχολική γιορτή με προϋπολογισμό που παραπέμπει στους φαραωνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχος μας πρέπει να είναι η επέτειος των διακοσίων ετών από το ιδρυτικό συμβάν της νεότερης Ελλάδας να συμβάλει στην εθνική μας αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση».

Share.