fbpx

Αλέξης Χαρίτσης: Είναι αντιστρέψιμη η πολιτική κατάσταση γιατί οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση!

0

ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ, «αν θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα για μια στιβαρή ανάπτυξη για όλους ή θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας», ο Μεσσήνιος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ελάφρυνση των βαρών για τα μεσοστρώματα, νέες θέσεις εργασίας με αυξημένο μισθό και ουσιαστικά δικαιώματα και ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Ταυτοχρόνως, επικρίνει την ΝΔ για κρυφό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει -όπως αναφέρει ο Αλ. Χαρίτσης- δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και αύξηση της φορολογίας των πιο αδύναμων στρωμάτων. Ενώ επισημαίνει μπαράζ δημοσιευμάτων από το φιλικό προς την αξιωματική αντιπολίτευση, Τύπο, και τα οποία «προετοιμάζουν το έδαφος, σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να εφαρμόσει το πραγματικό της πρόγραμμα που ταυτίζεται με τις πιο ακραίες συνταγές του ΔΝΤ».

Και για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές σημειώνει χαρακτηριστικά: «Παρότι θα είναι μια δύσκολη μάχη, πιστεύω ότι μπορούμε να την κερδίσουμε γιατί οι πολίτες διαθέτουν και κρίση και μνήμη».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • Είναι αντιστρέψιμη η πολιτική κατάσταση, κύριε υπουργέ; Με ποιες κινήσεις και προϋποθέσεις;

«Οι εθνικές εκλογές είναι μια τελείως διαφορετική μάχη από τις ευρωεκλογές. Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ποια θα είναι η κυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει. Αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια επούλωσης των κοινωνικών πληγών που προκάλεσε η χρεοκοπία της χώρας από το σύστημα ΝΔ ΠΑΣΟΚ ή θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή της κοινωνικής αναλγησίας και του «πάρτυ» με το δημόσιο χρήμα. Αν θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα για μια στιβαρή ανάπτυξη για όλους ή θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Σε αυτό το δίλημμα ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει με ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ελάφρυνση των βαρών για τα μεσοστρώματα, νέες θέσεις εργασίας με αυξημένο μισθόκαι ουσιαστικά δικαιώματα και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Πολιτικές δηλαδή που ήδη γίνονται πράξη και έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα.

Αυτό το σχέδιο θα παρουσιάσουμε στους πολίτες και θα το αντιπαραβάλουμε με εκείνο της ΝΔ, το φανερό και το κρυφό. Γιατί μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να υπόσχεται γενναίες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη – αν και στην πραγματικότητα αυτές αφορούν κυρίως τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα -χωρίς όμως να μας λέει ξεκάθαρα το πώς θα τις χρηματοδοτήσει. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, ή και κρίνοντας από αυτά που τους ξεφεύγουν, είναι σαφές ότι το κρυφό κομμάτι του προγράμματός τους είναι οι δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και η αύξηση της φορολογίας των πιο αδύναμων στρωμάτων.

Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε πλήρως τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών,θα θυμίσουμε επίσης όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια: την ανάταξη της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανσηκαι την έξοδο από τα μνημόνια που μας επιτρέπουν σήμερα να σχεδιάζουμε το μέλλον με πολύ καλύτερους όρους από ότι το 2015, όταν, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ,η χώρα ήταν χρεοκοπημένη, με τα ταμεία άδεια και την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση.

Για όλα αυτά λοιπόν θα μιλήσουμε τις επόμενες βδομάδες και παρότι θα είναι μια δύσκολη μάχη, πιστεύω ότι μπορούμε να την κερδίσουμε γιατί οι πολίτες διαθέτουν και κρίση και μνήμη και δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ…
  • Πάντως, σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου του 2015, δεν τον ψήφισε τώρα, ενώ κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για «πρόωρη γήρανση» του κόμματός σας. Πώς τα ακούτε όλα αυτά;

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για οκτώ χρόνια η ελληνική κοινωνία βρέθηκε σε καθεστώς μνημονιακής εξαίρεσης, ο δε ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του να εφαρμόσει ένα επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής. Παρά το ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, οι συσσωρευμένες δυσκολίες της κρίσης για σημαντικό μέρος των πολιτών συνεχίστηκαν, έστω και με πολύ μικρότερη ένταση από ότι την περίοδο 2010-2014. Είναι φυσιολογικό λοιπόν να υπάρχει δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στην ευρωκάλπη.

Δεν πιστεύω ωστόσο ότι όλος αυτός ο κόσμος έχει διαρρήξει τους δεσμούς του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κατά κύριο λόγο ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο αποδοχή της παρωχημένης και επικίνδυνης λιτότητας που πρεσβεύει η ΝΔ. Μας κρίνει αυστηρά ο κόσμος – και καλά κάνει – αλλά γνωρίζει ότι είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δεν είπε ψέματα όσον αφορά τις προθέσεις της, που ζήτησε την εντολή του σε κάθε αποφασιστική στροφή και που κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας στις πιο δύσκολες στιγμές της και την έβγαλε στο ξέφωτο με την κοινωνία όρθια. Κυρίως όμως γνωρίζει, ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις μας, είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που πορεύεται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή και το αποδεικνύει στην πράξη, με τα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόζει μετά την έξοδο από τα μνημόνια και το πρόγραμμα που καταθέτει για το αύριο της χώρας».

ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • Επί τη ευκαιρία πόσο υλοποιήσιμα είναι τα θετικά μέτρα που υπόσχεστε στον ελληνικό λαό, με δεδομένη την …κίτρινη κάρτα των Βρυξελλών;

«Τα μέτρα που ψηφίσαμε και όσα θα ανακοινώσουμε τις επόμενες βδομάδες είναι πλήρως κοστολογημένα και εντός του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήσαμε. Η δουλειά της Κομισιόν είναι να ανησυχεί και να είναι συντηρητική στις εκτιμήσεις της, ενώ η δικιά μας, όπως έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια είναι να πιάνουμε τους στόχους και να εφαρμόζουμε και μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε, ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εμφανίστηκαν και πάλι οι γνωστές συντηρητικές φωνές στους κόλπους των θεσμών και ζητούν την επιστροφή στις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές: απολύσεις στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Τις πολιτικές δηλαδή στις οποίες κλείνει το μάτι η ΝΔ. Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, από τον φιλικό προς την αξιωματική αντιπολίτευση, Τύπο, που κάνουν λόγο για υποτιθέμενες δημοσιονομικές νάρκες και αδυναμία επίτευξης των στόχων που θα καταστήσουν «αναγκαία» νέα μέτρα λιτότητας μετά τις εκλογές. Προετοιμάζουν δηλαδή το έδαφος, σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, να αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να εφαρμόσει το πραγματικό της πρόγραμμα που ταυτίζεται με τις πιο ακραίες συνταγές του ΔΝΤ».

ΝΑΙ ΣΕ DEBATE
  • «Ναι» στο debate, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όχι τετ-α-τετ με τον κ. Τσίπρα. Θα αποδεχθεί την πρόκληση ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί κάθε πρόταση για πολιτική – προγραμματική αντιπαράθεση. Ο κ. Μητσοτάκης αντίθετα, αποφεύγει συστηματικά να βρεθεί τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό και να αντιπαραβάλει το σχέδιο του στο δικό μας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν τιμά την παράταξη της ΝΔ με αυτή του τη στάση. Προτιμά την ασφάλεια των φιλικών προς τη ΝΔ, ΜΜΕ που ποτέ δεν θα του κάνουν τις δύσκολες ερωτήσεις. Όμως, αν κάτι χρειάζεται η πατρίδα μας σήμερα είναι πολιτικούς με ανοιχτά χαρτιά, σε επικοινωνία με τους πολίτες, με ξεκάθαρες θέσεις και ατζέντα. Στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να γυρίσουμε στις εποχές που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν πίσω από κλειστές πόρτες προς όφελος λίγων επιχειρηματιών χωρίς καμιά ουσιαστική μέριμνα για την τύχη της χώρας. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
  • Σφοδρή η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για τη Δικαιοσύνη. «Έχει κάτι να φοβάται η ΝΔ;», ακούμε συχνά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο όμως δεν θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς και για το δικό σας χώρο;

«Η κυβέρνηση προχώρησε στον ορισμό της νέας ηγεσίας των ανώτερων δικαστηρίων της χώρας, ως όφειλε, τηρώντας το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος αλλά και των αποφάσεων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η οποία είναι διακομματική. Για να διαλύσει μάλιστα κάθε υποψία, η κυβέρνηση κάλεσε τη ΝΔ να επιλέξουμε από κοινού τον επόμενο Πρόεδρο και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, στη βάση των προτάσεων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ποιος σέβεται τους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών και ποιος αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως κομματικό λάφυρο. Προφανώς, η σπουδή της ΝΔ να καθορίσει τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη δεν είναι άσχετη με τις υποθέσεις που διερευνώνται τελευταία (NOVARTIS, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ) και στις οποίες εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της».

ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΚΙΝΑΛ
  • Στελέχη του κόμματός σας σχολίασαν ότι η κυρία Γεννηματά συνέχισε την αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική, αλλά με τον κ. Βενιζέλο εκτός κόμματος πλέον. Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η πορεία του ΚΙΝΑΛ ως τις εκλογές, και κυρίως μετά από αυτές;

«Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ συνεχίζει τον μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σε πλήρη αναντιστοιχία με την επιθυμία των προοδευτικών πολιτών αλλά και τηντάση στην Ευρώπη γιασυμπόρευσητων προοδευτικών δυνάμεων, απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς και της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Ζούμε το παράδοξο φαινόμενο όλες οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης να επιδιώκουν στενότερες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και να αναφέρονται με θετικά σχόλια στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην Ελλάδα το ΚΙΝΑΛ να πολεμά με μανία την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.Επιπρόσθετα, οι αντιδεξιές κορώνες είναι εντελώς υποκριτικές, από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ αποκλείει κάθε διάλογο και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Έχω την εντύπωση όμως, ότι η στάση αυτή της κ. Γεννηματά, εκπορεύεται περισσότερο από την αγωνία της να διατηρήσει πάση θυσία τον έλεγχο του κόμματος, έστω και με κόστος τη συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ και τη μετατροπή του σε άτυπο δεκανίκι της ΝΔ. Δεν εκφράζει τους προοδευτικούς πολίτες αυτή η στρατηγική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ».

Share.