fbpx

Αλλάζουμε το κλίμα – Κάνουμε την Ευρώπη «Πράσινη»

0

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ της Ενωμένης Ευρώπης κινδυνεύει. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δράσουμε. Πρέπει να χτίσουμε μία δημοκρατική,  πολυσυλλεκτική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που να ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες ευθύνες της και δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Χρειαζόμαστε μία οικονομία που να εξυπηρετεί τις τωρινές και μελλοντικές γενιές. Δυστυχώς οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες των τελευταίων χρόνων είχαν συνέπεια την έκρηξη των λαϊκιστικών κομμάτων, ακροδεξιών και εθνικιστών. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, η πολιτική οικογένεια των Οικολόγων Πράσινων, έχει δώσει πολλές μάχες στο ευρωκοινοβούλιο, και σήμερα πιο πολύ από ποτέ χρειαζόμαστε μια δημοκρατική, ανθρωπιστική, οικολογική, και κοινωνική απάντηση για την Ευρώπη αλλά και για την Ανθρωπότητα.

Από τον ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΑΚΑ*

Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο χαρακτηριστική πρόκληση της σημερινής εποχής. Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ορατά πλέον σε όλους και στη χώρα μας, στις πόλεις και τα χωριά μας. Το ζούμε και στη Μεσσηνία. Καταστροφικές πλημύρες, φωτιές, μείωση της αγροτικής παραγωγής είναι οι άμεσες και ορατές επιπτώσεως, υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλούν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Υπάρχει όμως απάντηση στην κλιματική κρίση και σίγουρα δεν είναι η στροφή προς την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που δυστυχώς κάποιοι ονειρεύονται και στη γειτονιά μας, τον Κυπαρισσιακό και το Ιόνιο πέλαγος: Είναι ο ήλιος, ο άνεμος και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Πρέπει να στραφούμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με αποδοτικό τρόπο και να καταργήσουμε σταδιακά την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, δημιουργώντας παράλληλα βιώσιμες θέσεις εργασίας στις πληγείσες περιοχές.

Το δικαίωμα του ασύλου για τους πρόσφυγες είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο. Θέλουμε η πολιτική ασύλου να βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην ανθρωπιά και σε μια ομαλή διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών. Στα νησιά του Αιγαίου που ζήσαμε τη διέλευση από τον τόπο μας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων το 2015, επιδεικνύοντας ένα παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης, ξέρουμε πολύ καλά ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση.Η Ευρώπη οφείλει να θεσπίσει νόμιμους και ασφαλείς διαύλους μετανάστευσης,οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να καταγράφονται και να κατανέμονται δίκαια σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει πολύ από το τέλειο,  αλλά θέλουμε να γίνει ένας χώρος που παρέχει ευημερία στους πολίτες της και φυσική ισορροπία στο περιβάλλον. Το όραμα μας είναι μια Ευρώπη που υποστηρίζει την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε νέες αξιόλογες θέσεις εργασίας. Για μια Ευρώπη που επιδιώκει τη δικαιοσύνη στην κοινωνία και μεταξύ των γενεών, αλλά και τη δημοκρατία χωρίς διακρίσεις. Που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, στηρίζει το κράτος δικαίου και προάγει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου το δίλημμα για εμάς είναι ξεκάθαρο: Προοδευτική ενοποίηση στην Ευρώπη με έμφαση σε δημοκρατία, ειρήνη, ευημερία και περιβαλλοντική ποιότητα ή περιβαλλοντική υποβάθμιση, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, περισσότερα διαχωριστικά σύνορα με αποτέλεσμα την ακροδεξιά και τον εθνικισμό με αυταρχισμό και βία; Μπροστά σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, στις ευρωεκλογές του Μαΐου, οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, δηλώνουμε παρόντες και παρούσες για να δώσουμε τη μάχη μας για την εκπροσώπηση της πολιτικής οικολογίας της Ελλάδας στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο. Ελάτε μαζί μας.

* Ο Μιχάλης Μπάκας είναι Περιβαλλοντολόγος, υποψήφιος ευρωβουλευτής, επικεφαλής της καμπάνιας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τις Ευρωεκλογές

 

Share.