fbpx

Allegri: Μια ξεχωριστή χορωδία!

0

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ακούστηκε η φωνή της. Πέρασε, είσαι η καινούργια μας.

Χαίρω πολύ εγώ είμαι η μαέστρος σας, Αγγελική Λαζάρου.

Και με ένα χαμόγελο αστραφτερό με υποδέχθηκε προφέροντας με μιαν ιδιαίτερη προφορά τα άριστα ελληνικά της.

Στο βάθος της αίθουσας μια παρέα χορωδών ανταλλάσσει κουβέντες, παρτιτούρες και κεράσματα. Μου βρίσκουν θέση ανάμεσά τους, κι έρχονται οι απαραίτητες συστάσεις. Στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα γερμανικά.

Μια κυρία, εγκάρδια και με ειλικρίνεια στο βλέμμα μού δίνει τις πρώτες φωτοτυπίες με τις παρτιτούρες . «Στο διάλλειμα η Αγγελική θα σε κατατάξει ανάλογα με την φωνή σου. Τώρα άκου μονάχα», με ενημερώνει.

Η πρώτη μου φιλία, με την Άννα, ψυχή της οργάνωσης της χορωδίας,

ξεκινά, και μαζί της αρχίζει και το μουσικό οδοιπορικό μου στην πολυφωνική και ξενόγλωσση χορωδία Allegri.

Με ιστορικό  δεκαετούς δραστηριοποίησης στην πόλη μας, η χορωδία, κατ’ εξοχήν γυναικεία- οι άνδρες δυστυχώς δυσεύρετοι και τρείς τον αριθμό- έχει στο ενεργητικό της πολλές συμμετοχές στην Ελλάδα με βραβεύσεις και διακρίσεις. Η πιο πρόσφατη συμμετοχή της είναι στο φεστιβάλ χορωδιών του 2017 στην πόλη μας με την απονομή του γ΄ βραβείου. Στο ρεπερτόριό της έχει κλασσικά κομμάτια ελληνικά και ξενόγλωσσα, και ύμνους θρησκευτικής μουσικής αλλά και παραδοσιακά κομμάτια των χωρών καταγωγής των μελών της.

Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι χορωδοί, πλειοψηφούν οι Γερμανίδες αφού η Αllegri έχουν προέλθει από τους κόλπους του συλλόγου των Γερμανόφωνων γυναικών Μεσσηνίας και αποτελεί τμήμα της, είναι όχι μόνο  καλλίφωνες αλλά και πολυτάλαντες. Πολλές εξ αυτών ασχολούνται  με κάποιο μουσικό όργανο και έχουν μουσική παιδεία. Παράλληλα έχουν καλλιεργήσει πέραν της φωνής τους και τις άριστες και φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, προσδίνοντας στην πολυεθνική τους ομάδα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως: συλλογική και σκληρή δουλειά, ήθος, άμιλλα και πνευματική καλλιέργεια που την κάνει να ξεχωρίζει. Άλλωστε αυτή την ξεχωριστή ατμόσφαιρα της φιλίας, της μοιρασιάς, της συντροφικότητας, της αγάπης για την μουσική την αισθάνθηκα κι εγώ από την πρώτη μου πρόβα μαζί τους. Κι από τότε δέθηκα και ταίριαξα μαζί τους. Σήμερα χαίρομαι που ανήκω στους κόλπους της.

Η Gemma, η Gabbi, η Ίρις, η Σταυρούλα, η Πένυ, η Νάντια, η Ελένη, η Αθηνά, η Χριστίνα, η Πάτρα, η Βίκυ και όλες τους τις ακούω να τραγουδούν δίπλα μου με την πρώτη, δεύτερη, τρίτη φωνή τους, αρμονικά σε ένα μαγικό σύνολο. Συνδετικός κρίκος της ομάδας μας η Ρώσικης καταγωγής μαέστρος μας η Αγγελική, να μας διορθώνει με το χιούμορ της, να μας υποκινεί να βγάλουμε απόψε και κάθε φορά τον καλύτερο μας εαυτό.

Η χορωδία Αllegri συμμετείχε στο φεστιβάλ χορωδιακής μουσικής στην Τρίπολη που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στην εκκλησία του Αγ. Βασιλείου στην κεντρική πλατεία της πόλης  ενώ την Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα θα τραγουδήσει ύμνους στην καθολική λειτουργία για το Πάσχα στον διπλό ναό δίπλα στο στρατιωτικό μουσείο Καλαμάτας.

Είκοσι πέντε φωνές που αξίζει να τις ακούσετε!

Της ΤΙΝΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ
συγγραφέα
Share.