fbpx

«Ανάσα» ενός μήνα για το Κτηματολόγιο – Μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου η διαδικασία στη Μεσσηνία

0

Στις 28 του ερχόμενου μηνός, λήγει τελικά η υποβολή των δηλώσεων του Εθνικού Κτηματολογίου, ύστερα από τη νέα παράταση που δόθηκε λίγες ημέρες μετά την εκπνοή της προηγούμενης, η οποία προφανώς καθυστέρησε προκειμένου να κρούσει τον… κώδωνα του κινδύνου στους ιδιοκτήτες, αφού οι περισσότεροι από τους μισούς και στη Μεσσηνία, έχουν παραμελήσει τη διαδικασία, αν και υποχρεωτική!

«Η Μεσσηνία βρίσκεται στη φάση κτηματογράφησής της, με την προσέλευση γενικά, των πολιτών, να είναι μειωμένη αναλογικά με τις προσδοκίες που υπήρχαν, αφού στην περιοχή μας, έχουν υποβληθεί δηλώσεις μόλις για το 35% περίπου, των ιδιοκτησιών», δήλωσε στη «Φ» ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως η διαδικασία είναι υποχρεωτική και καλώντας τους πολίτες να προστρέξουν στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία, για να μπορέσουν να υποβάλλουν και να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, πάνω σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο. Τα γραφεία επιστημόνων και εντεταλμένων φορέων, έχουν πάρει… φωτιά, αφού κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι πραγματικά καταληκτική, η προθεσμία για την κτηματογράφηση, η οποία προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δεν αποδίδει τίτλους χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με πολλούς πολίτες να διανύουν αγώνα… δρόμου, προκειμένου να πιστοποιήσουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας τους στα ακίνητα που διαθέτουν. Το πρόβλημα που θα ανακύψει με όσα δεν δηλωθούν, θα είναι τεράστιο, αφού θα χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και σε μια επταετία θα περάσουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. «

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ

Δήλωση στο Κτηματολόγιο, οφείλουν να κάνουν όλα τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα, όπως κυριότητα, ή δουλεία επί ξένου οικοπέδου (π.χ. διόδου από διπλανή ιδιοκτησία, άντλησης νερού κ.λπ.), υποθήκη, μακροχρόνια μίσθωση, χρονομεριστική μίσθωση (time sharing, leasing), μεταφορά συντελεστή δόμησης κ.λπ. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας έχουν και όσοι αποκτούν δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής των δηλώσεων, ανεξαρτήτως από το αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο. Επίσης, εάν μεταβιβαστεί μόνο η ψιλή κυριότητα και έχει παρακρατηθεί η επικαρπία, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης έχουν και οι δύο. Το ίδιο και οι συνιδιοκτήτες ενός ακινήτου, ενώ δηλώνονται επίσης, οι βοηθητικοί χώροι σε πολυκατοικίες (αποθήκες, γκαράζ) και τα βοηθητικά κτίσματα (αποθήκες, αντλιοστάσια κ.λπ.).

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Στο ειδικό έντυπο της δήλωσης πρέπει να επισυναφθούν απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων ιδιοκτησίας (όπως συμβόλαια κ.λπ.) που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα στα ακίνητα, του πιστοποιητικού μεταγραφής/εγγραφής στο Υποθηκοφυλακείο, του δελτίου ταυτότητας (ή διαβατηρίου) και ενός εγγράφου από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ του δικαιούχου, όπως εκκαθαριστικό Εφορίας ή λογαριασμός ρεύματος, ενώ απαραίτητος και ο εντοπισμός του ακινήτου που γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του Κτηματολογίου, την υπηρεσία θέασης Ορθοφωτοχαρτών. Σε αστική περιοχή η διαδικασία είναι πιο εύκολη, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη διεύθυνση. Το ίδιο και στις αγροτικές περιοχές αν υπάρχει κάποια διοικητική πράξη, οπότε υπάρχει ο αριθμός της ιδιοκτησίας ή του κληροτεμαχίου. Και στα αγροτεμάχια βέβαια, ένας αρχικός εντοπισμός μπορεί να γίνει από τον ιδιοκτήτη με GPS χειρός, ή με ένα… έξυπνο κινητό, εφόσον έχει κατεβάσει τη σχετική εφαρμογή ή ακόμη και από την «google maps», με τον τρόπο αυτό, να συστήνεται κυρίως στην περίπτωση που η αξία του αγροτεμαχίου είναι μικρή, αφού η έκδοση τοπογραφικού ξεκινά περίπου από τα 300 ευρώ.

Αφού πληρωθεί το τέλος στην τράπεζα, οι πολίτες πρέπει να προσκομίσουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης το παραστατικό πληρωμής ώστε να παραλάβουν το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.

Share.