fbpx

Ανάσα για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου – Σύντομα ξεκινά το έργο

0
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

 ΜΕΣΑ στο χρόνο θα ξεκινήσει εκτός εξαιρετικού απροόπτου, το τεράστιο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων  (ΦΟΔΣΑ), ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος.

«Με δεδομένο πως δε θα προκύψει κάτι που δεν γνωρίζω, φεύγω πιο αισιόδοξος ότι δε θα αργήσουμε να δούμε την έναρξη του έργου», δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο γραμματέας, τονίζοντας πως έγινε η εκτίμηση όλων των παραμέτρων και δεσμευόμενος να εργαστεί και ο ίδιος, με όλες του τις δυνάμεις, για την αρχή του… τέλους!  Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, θα διαδραματίσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), καθώς χρειάζονται 11 ακόμη. «Αναμένουμε τη μελέτη από την πλευρά του ΦΟΔΣΑ που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, η οποία θα κατατεθεί σε ένα Μέτρο που θα… ανοίξουμε εμείς στο ΕΣΠΑ και πιστεύω βάσει όσων είδα, πως θα είναι εξαιρετικά πλήρης, άρα θα τύχει και άμεσης χρηματοδότησης της», δήλωσε αργότερα στην τηλεόραση Best και τον διευθυντή Ενημέρωσης του σταθμού Θέμη Κανελλόπουλο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, εκφράζοντας την αισιόδοξη πρόβλεψη πως αν το έργο αρχίσει να υλοποιείται τους επόμενους μήνες, του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουμε τα πρώτα απορρίμματα που θα επεξεργάζονται. «Δυστυχώς, φοβούμαι ότι μέχρι τότε, θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση αν και ξεκαθαρίσαμε και έγινε κοινά αποδεκτό, ότι για να είναι ολοκληρωμένη η διαχείριση των απορριμμάτων, πέραν του να δώσουμε έμφαση να δημιουργηθούν οι Μονάδες και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διαχείριση στην πηγή και γι’ αυτό τους παρουσίασα το πλάνο μας για την τοποθέτηση κάδων και απορριμματοφόρων για το οργανικό», είπε ο Μανώλης Γραφάκος, τονίζοντας καταληκτικά, πως ο εθνικός σχεδιασμός θα είναι απολύτως έτοιμος μέχρι το 2020  και θα είναι σίγουρα, πιο ρεαλιστικός στους στόχους και πιο ρεαλιστικός στις μεθόδους. «Ας είμαστε  προσγειωμένοι.
Είναι ευχή να έχουμε πολλά ρεύματα και ανάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου υλικού από πολλά ρεύματα, αλλά αυτό, δεν είναι εφικτό να γίνει στη χώρα. Έτσι, εστιάζουμε στον μπλε κάδο και τον καφέ, στο ανακυκλώσιμο και το οργανικό και από ’κει και μετά, σε επιμέρους περιοχές που υπάρχει δυνατότητα να μπει και άλλο ένα ρεύμα, είναι στη διάθεση των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο γενικός γραμματέας του  Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλο, σε συνέχεια της στάσης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, της οποίας είχε την ευθύνη στα θέματα καθαριότητας, να τονίζει για μια ακόμη φορά πως η μόνη λύση, είναι η κεντρική διαχείριση.

 Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Κινητές μονάδες δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της Πελοποννήσου», είπε ο Θανάσης Βασιλόπουλος που καυτηρίασε την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στα πράγματα, για 5 κάδους, μόνο προβλήματα δημιουργούσε, δεν μπορούσε να δώσει λύσεις», ανέφερε και στάθηκε στα βιοργανικά, καθώς η ανακύκλωση μπορεί να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, με τη μείωση του όγκου απορριμμάτων, να δίνει στην πραγματικότητα, μόνο το βιοργανικό. «Εμείς έχουμε έτοιμες προτάσεις για απορριμματοφόρα, εξελιγμένους κομποστοποιητές και όσα χρειάζονται», είπε ο δήμαρχος, που αναφέρθηκε στη χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης, που πρέπει να υποστηριχτεί από τους Δήμους, για την οποία άλλωστε έχουν ήδη, ξεκινήσει σχετικές επαφές.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Share.