fbpx

Ανοίγουν από σήμερα τα διαγνωστικά – Οι ασθενείς θα πληρώνουν με μετρητά και θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ!

0

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ξανά σήμερα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας, όπως απεφάνθη χθες το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που παράλληλα προχώρησε στην τροποποίηση της μορφής των κινητοποιήσεών μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Η προχθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με τον υπουργό δεν έδωσε κάποια λύση, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποί του να αποχωρήσουν δυσαρεστημένοι αφού δεν ικανοποιήθηκε το βασικό έστω αίτημά τους, η σχετική ρύθμιση για το 2018 για το «clawback» (υποχρεωτική επιστροφή) που ανέρχεται σε περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ. Για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων όπως είπε ο κ. Ξανθός απαιτείται νόμος ώστε να αυξηθεί η δαπάνη υγείας η οποία έχει καθορισθεί με το προσοπρόθεσμο. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι εκτός από νόμο θα χρειαζόταν και η έγκριση των δανειστών, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω και των επερχόμενων εθνικών εκλογών στη χώρα. Μια δεύτερη λύση θα ήταν να μεταφερθούν κονδύλια από άλλες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάτι όμως που θα στερούσε χρήματα από άλλους επαγγελματίες υγείας. Και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται υπουργική απόφαση. Όμως ο κλάδος ζητά τη διαγραφή του «χαρατσιού» των 55 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στο clawback του 2018 και όχι το 2019!

Θυμίζουμε ότι τα βασικά αιτήματα αφορούν στην κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο. Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback. Ζητούν επίσης την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τέλος την αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας.

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων αποφάσισαν να σταματήσουν την αποχή, όμως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με διαφορετική μορφή.

Κατά τις χθεσινές συσκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατέληξε ύστερα από μία «θυελλώδη» συνεδρίαση – όπου παρέστησαν εκπρόσωποι 40 φορέων από όλη την Ελλάδα – στην απόφαση να αναστείλει την πίστωση του κλάδου προς τον ΕΟΠΥΥ!

Τι σημαίνει αυτό για τους ασφαλισμένους; Σημαίνει ότι όλα τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια θα ανοίξουν κανονικά από σήμερα αλλά οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώνουν με μετρητά τις εξετάσεις τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ!

Πλέον, όλοι οι ασφαλισμένοι που θα εξυπηρετούνται θα παίρνουν απόδειξη για τα χρήματα που καταβάλλουν – δηλαδή για την ασφαλιστική τιμή – και στη συνέχεια θα παίρνουν πίσω τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν θα πληρώνουν, ωστόσο, όπως αποφασίστηκε το 15% της συμμετοχής στις εξετάσεις.

Να σημειωθεί ότι από τη νέα αυτή μορφή κινητοποιήσεων, εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας όπως καρκινοπαθείς, κλπ.

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΟΠΥΥ»

«Πρακτικά δεν έχει νόημα η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων», αφού όπως εξηγεί στη «Φ» ο κ. Τζωρτζίνης «αυτή την περίοδο δεν λειτουργεί η Βουλή, δεν υπάρχει, δηλαδή, κανείς να νομοθετήσει. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία προεκλογική, οπότε δεν έχει νόημα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς!»

Βούληση των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα) δεν ήταν ποτέ η ταλαιπωρία των πολιτών. Αυτό αποδεικνύει η μεγάλη ανοχή και η υπομονή που είχαν από την αρχή της επιβολής των «Clawback» και «Rebate» το 2013. Έφθασε όμως η ώρα που το ποτήρι ξεχείλισε και μοιραία ανάγκασε τον κλάδο να αντιδράσει.

«Το πρόβλημα είναι ο ΕΟΠΥΥ. Δεν έχει χρήματα και κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα! Κάνει κοινωνική πολιτική με ξένες τσέπες!

Το πρόβλημα δεν έχουν μόνο οι εργαστηριακοί γιατροί, αλλά και οι Φυσικοθεραπευτές, οι λογοθεραπευτές, οι φαρμακοποιοί, όλοι όσοι εμπλέκονται με τον ΕΟΠΥΥ» είπε ο κ. Τζωρτζίνης και κατέληξε: «Αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση, μοιραίως οι συνάδελφοι εργαστηριακοί είναι καταδικασμένοι σε «λουκέτο», αν όχι τώρα, στο εγγύς μέλλον! Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως – σας επαναλαμβάνω – ότι πρέπει να ταλαιπωρείται ο κόσμος!»

Η αύξηση του Προϋπολογισμού για την Υγεία είναι άλλωστε ένα από τα βασικά αιτήματα του κλάδου, αφού όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας είναι κάτι το αυτονόητο…

«Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του «Clawback» και «Rebate» το 2013. Κάθε φορά που μειώνεται ο Προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ μειώνονται και τα χρήματα που παίρνουν οι μικροβιολόγοι, οι ακτινολόγοι και οποιοσδήποτε άλλος εργαστηριακός, άσχετα από το πόσες εξετάσεις έχουν κάνει. Στην Ελλάδα τα χρήματα που δίνονται για την Υγεία είναι δεδομένα!»

Παράλληλα, ο κ. Τζωρτζίνης επισήμανε πως ορθά έγινε η μείωση των συμβάσεων στις ευπαθείς ομάδες, έγινε όμως σε βάρος του κλάδου αφού ο προϋπολογισμός δεν αυξήθηκε! Οι ελπίδες, πλέον, εναπόκεινται στη νέα κυβέρνηση, με την προσδοκία πως το πρόγραμμα για την Υγεία θα έχει δίκαιο χαρακτήρα και εφαρμογή.

Σ.Τριάντου
Share.