fbpx

Από την Πελοπόννησο η έναρξη της «επανάστασης» των αυτοδιοικητικών για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη»

0

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ» ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ –  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ(!) ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ

 ΕΝΤΟΝΟΣ μοιάζει να είναι ο προβληματισμός στους κόλπους της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί αλλαγές στον Νόμο «Κλεισθένη» και κατάργηση της απλής αναλογικής, καθώς οι πρώτες αντιδράσεις ξεκίνησαν ήδη και έχουν… άρωμα Πελοποννήσου!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 Αν και πέρασαν αρκετές μέρες από τη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, δεν έχει γίνει γνωστό αν η τελική πρόταση έχει φτάσει στα χέρια τους, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Δευτέρα στη Βουλή!

Σύμφωνα με τον υπουργό κι ενώ όπως άπαντες γνωρίζουν, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, έθεσαν τους εαυτούς τους στην εκλογική διαδικασία διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών, γνωρίζοντας πως ακριβώς έχει το νέο σύστημα, αυτό, πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να εξασφαλιστεί σύμπραξη και συνεργασία παρατάξεων, για να δημιουργούνται πλειοψηφίες! «Το νομοσχέδιο, θα «αποδίδει την πλειοψηφία στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη στα βασικά όργανα του Δήμου και της Περιφέρειας, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα, κυβερνητικά στελέχη, φαίνεται πως περιμένει τις αντιδράσεις των εκλεγμένων από τον λαό, συμβούλων. Αιρετοί, που εξελέγησαν με αυτό ακριβώς το εκλογικό σύστημα, για να εκπροσωπήσουν με αυτόν ακριβώς τον τρόπο και τις συγκεκριμένες συνθέσεις των Σωμάτων, τους πολίτες και που προφανώς, δεν έθεσαν υποψηφιότητα με το πιστόλι στον… κρόταφο!

ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η πρώτη από αυτές τις αντιδράσεις, ήρθε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το οποίο στην τελευταία του συνεδρίαση επέδειξε «ιστορική» συναίνεση, καθώς εκτός από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Νίκο Γόντικα, ο οποίος τοποθετήθηκε μεν, αλλά αποχώρησε και δεν ψήφισε, το Σώμα, έλαβε ομόφωνη απόφαση κατά της επικείμενης κατάργησης της απλής αναλογικής!

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, έθεσε προς συζήτηση τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως αν η κυβέρνηση επιθυμεί πολιτικά, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης έχει το δικαίωμα να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για τις επόμενες εκλογές. «Δεν μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση τη συνταγματική αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών», ανέφερε, ενώ σε χθεσινή του ανακοίνωση χαρακτήρισε αυτήν την τελευταία, ως μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του Σώματος, τονίζοντας πως τεκμηρίωσε δημόσια, το υψηλό πολιτικό του προφίλ, αφού είναι το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο στη χώρα, που τοποθετείται πολιτικά, απέναντι στις επικείμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

ΤΑ 6 ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ  ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ

Εκτός από την κοινή προσέγγιση ότι δεν μπορεί να επιχειρείται θεσμική αλλαγή, σε πολιτικό επίπεδο μετά(!) τις εκλογές, οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, χαρακτήρισαν πολιτικά απαράδεκτη την τροποποίηση του «Κλεισθένη» χωρίς ακόμα να έχει εφαρμοστεί, να έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματά του και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία. Το Σώμα, με την ομόφωνη απόφασή του, απορρίπτει επίσης, το επιχείρημα της μη κυβερνησιμότητας της Αυτοδιοίκησης ως πρόφαση για τις προτεινόμενες αλλαγές, δεδομένου ότι στον «Κλεισθένη» υφίστανται ήδη ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες, και προτάσσει την περιφερειακή διακυβέρνηση ως τον πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ένωσης Περιφερειών στα συνέδριά της.
Στη συνέχεια, εκφράζει την απόλυτη πίστη του στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και στους κανόνες της Δημοκρατίας και θεωρεί αδιανόητο η νέα κυβέρνηση να υιοθετεί πρωτοβουλίες που τα θέτουν σε αμφισβήτηση.
Ένας ακόμη κοινός τόπος, έχει να κάνει με τη στόχευση στην πολιτική συνεννόηση και συνεργασία μέσα στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας, όπως είναι και η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με ξεκάθαρη την αναφορά όλων, πως κυρίαρχο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας, είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τους περιφερειακούς συμβούλους, για την οποιαδήποτε αλλαγή, ή παρέμβαση στον «Κλεισθένη», θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση στα νέα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ  ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝΤΑΙ!

Το θέμα, εισηγήθηκε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία δήλωσε πως νιώθει τιμή που ήταν εισηγήτρια σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και χαρακτήρισε την ομόφωνη απόφαση του Σώματος, ως μια από τις πιο σημαντικές που έλαβε, στη συνολική λειτουργία του θεσμού. «Οι περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης για αλλαγή, στο νόμο «Κλεισθένη», αλλοιώνει τη ετυμηγορία της ψήφου των πολιτών», δήλωσε η Ντίνα Νικολάκου, η οποία προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας! «Είναι αντισυνταγματικό και απολύτως αντιδημοκρατικό, να απαξιώνονται τα συλλογικά Όργανα (Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια) και να προσπαθούν με άλλοθι τη δήθεν κυβενρησιμότητα, να παρέμβουν, επιχειρώντας να καταλύσουν τη δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών Οργάνων, απαξιώνοντας τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης», ανέφερε και η κα Νικολάκου, που προέβλεψε ότι  η αντίδραση αυτή, θα συμπαρασύρει κι άλλες, σε όλη τη χώρα. «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, απέδειξε τα ισχυρά δημοκρατικά του ανακλαστικά και είμαι σίγουρη, ότι θα ακολουθήσουν παρόμοιες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμώ πως θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο, απέναντι στην προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού  της Αυτοδιοίκησης και των συλλογικών της Οργάνων», δήλωσε καταληκτικά η Ντίνα Νικολάκου.

Share.