fbpx

Χ.Ζέρβας: «Άοπλοι είναι οι καθηγητές των ΔΙΕΚ, νικητές οι μαθητές τους!»

0

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ Δ.ΙΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ EXECUTIVE CHEF

 

 

Ενημερωτικό χαρακτήρα είχε η ομιλία  που πραγματοποίησε ο Executive Chef Χρήστος Ζέρβας στους σπουδαστές του Δημοσίου ΙΕΚ Καλαμάτας. Αναφορά έγινε στις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να εργαστεί κάποιος τόσο στον κλάδο των τουριστικών όσο και στον κλάδο των μαγείρων, στα πλαίσια μιας ανοιχτής συζήτησης η οποία έγινε κυριολεκτικά «έξω από τα δόντια».

zerbas 2

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα  του Executive Chef Χρήστου Ζέρβα, την οποία καθηλωμένοι παρακολούθησαν οι σπουδαστές των τμημάτων σεφ-μαγείρων, Φυσικοθεραπείας, Δημοσιογραφίας Συντακτών και Ρεπόρτερ, και Τουριστικών του Δημοσίου ΙΕΚ Καλαμάτας.

Ο chef  προσπάθησε να προϊδεάσει τους σπουδαστές για τη δυσκολία που διαθέτει ο τομέας των τουριστικών  καθώς και για την εργασία πάνω σε αυτόν,μέσω των προσωπικών του βιωμάτων, αναφέροντας τις προϋποθέσεις που απαιτείται να πληρούν οι μάγειρες, ώστε να καταπιαστούν με το χώρο αυτό και να διεξάγουν ένα σωστό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί  κάποιος επαγγελματικά με αυτούς τους τομείς, έχοντας σαν κίνητρο ή γνώμονα τα οικονομικά προνόμια τα οποία τους προσφέρει.

Ειδικά στον κλάδο της μαγειρικής τα νεοσύστατα άτομα και οι εκκολαπτόμενοι μάγειρες, πρέπει να ανεβαίνουν τις βαθμίδες σκαλί-σκαλί, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του μόνο όταν κάποιος παλέψει, θα βγει κερδισμένος. Τόνισε ιδιαίτερα  ότι τη σήμερον εποχή η μαγειρική έχει γίνει ένα είδος μόδας, με αποτέλεσμα να χαθεί η ουσία και η παράδοση πού κρύβεται μέσα σε αυτό τον όρο, πραγματοποιώντας την χωρίς αγάπη και μεράκι. Παρόλα αυτά δεν έκρυψε ότι κατάφερε να κάνει πράγματα επάνω σε αυτόν το τομέα διότι, δεν άκουσε ποτέ κανέναν, αλλά και γιατί δεν παρέκκλινε από το στόχο του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του οι σπουδαστές έθεταν τις προσωπικές τους ερωτήσεις, τις οποίες μία-μία και απόλυτα ειλικρινά απαντούσε ο κ.Ζέρβας, βαδίζοντας στα πλαίσια ενός ανοιχτού και άμεσου διαλόγου. Επιπροσθέτως ο executive Chef δήλωσε στους σπουδαστές ότι ένας ακόμη λόγος που επισκέφθηκε το Δ.ΙΕΚ Καλαμάτας είναι  και το γεγονός ότι χρειάζεται 42 άτομα ώστε να εργαστούν και να κάνουν την πρακτική τους σε ένα από τα εστιατόρια του. Για να σταθεί βέβαια κάποιος στο πλευρό του πρέπει να προϋποθέτει δύο βασικά στοιχεία στο χαρακτήρα του, όπως το να είναι δεκτικός αλλά και καλός άνθρωπος.

Την ομιλία του, λοιπόν, έκλεισε δηλώνοντας ότι μέσα στον χώρο της κουζίνας υπάρχει ιεραρχία καθώς ένας είναι αυτός που δίνει εντολές, ενώ οι υπόλοιποι ακούν και εκτελούν. Στη συνέχεια τον chef παρέλαβαν οι σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας Συντακτών και Ρεπόρτερ μαζί με τις καθηγήτριες δημοσιογραφίας Δέσποινα Ηλιοπούλου και Χριστίνα Ρέγγου, θέτοντας του ερωτήσεις τόσο για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και για τις συνθήκες εργασίας ενός Chef, καθώς  και τη γνώμη του για τα τηλεοπτικά σόου και προγράμματα μαγειρικής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΦΩΝΗ»

Σε δηλώσεις στη «ΦΩΝΗ» προέβη η καθηγήτρια του Τμήματος Τουριστικών του Δ.ΙΕΚ Καλαμάτας Αθανασία Κατσουλάκου δηλώνοντας: «Αφορμή της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε  ήταν κάποιες νέες θέσεις εργασίας που άνοιξαν, για την πρακτική των σπουδαστών στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στα καταστήματα του κ. Ζέρβα. Οι θέσεις εργασίας έχουν να κάνουν με την υποδοχή, το Σπα και τη κουζίνα. Είναι μία θετική κίνηση για τα παιδιά και τους δίνει ένα τεράστιο κίνητρο. Βέβαια αυτό θα ήταν ιδανικό αν μπορούσε να γίνει και από άλλες επιχειρήσεις τόσο ντόπιες, όσο και εκτός Νομού.»

Ο Executive Chef Χρήστος Ζέρβας ανέφερε χαρακτηριστικά στη «ΦΩΝΗ»: «Ελπίζω πραγματικά ότι κατάφερα να δώσω κάποιες σημαντικές πληροφορίες στα παιδιά σχετικά με τους τομείς όπου δραστηριοποιούνται. Τα Δ.ΙΕΚ κάνουν πραγματικά πολύ καλύτερη δουλειά από τα ιδιωτικά και αυτό το λέω, διότι είμαι ένα παιδί που έχει βγει από κρατική σχολή, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το γνωρίζω εκ των έσω. Παρόλο που οι καθηγητές παλεύουν χωρίς όπλα, στο τέλος νικητές βγαίνουν τα παιδιά πού προέρχονται από τα Δημόσια ΙΕΚ. Στα ιδιωτικά παρά τις παροχές δεν προσπαθούν να εξελιχθούν εν αντιθέσει με τα Δ.ΙΕΚ όπου παλεύουν με τα ψέματα. Αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά θα το ψάξουν, ενώ οι άλλοι απλά θα του προσπεράσουν.»

Ακόμη η καθηγήτρια του τμήματος  Δημοσιογραφίας Χριστίνα Ρέγγου δήλωσε στη  «ΦΩΝΗ»: « Εμείς ως τμήμα δημοσιογραφίας ήρθαμε να καλύψουμε το γεγονός.  Οισπουδαστές  και εκκολαπτόμενοι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν την συνέντευξη του Executive Chef Χρήστου  Ζέρβα, αλλά και τις απόψεις των σπουδαστών των άλλων τμημάτων, θα παραθέσουν ένα σχετικό άρθρο για το συγκεκριμένο γεγονός. Αυτό για εμάς αποτελεί ένα είδος πρακτικής εφαρμογής της ειδικότητάς της δημοσιογραφίας και είναι ευχάριστο  που γίνονται τέτοιες δράσεις στο Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας.».

Φαίη Παναγοπούλου

Share.