fbpx

Χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες εν μέσω καύσωνα μεγάλο μέρος της Καλαμάτας – Τι πρέπει να προσέχουμε και πότε δροσίζει

0
SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ από όλες τις ημέρες του φετινού καλοκαιριού, ήταν χθες οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν από νωρίς το πρωί στην Καλαμάτα και την υπόλοιπη Μεσσηνία, με τον υδράργυρο να παραμένει για αρκετές ώρες σκαρφαλωμένος στους 40 βαθμούς Κελσίου και τα προβλήματα, τεράστια.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Τα περισσότερα από αυτά, ανέκυψαν μετά τη 1 το μεσημέρι, οπότε και λόγω της ανάγκης για χρήση κλιματιστικών και άλλων μέσων δροσιάς σε σπίτια, υπηρεσίες και καταστήματα, το δίκτυο υπερφορτώθηκε κι έτσι, επήλθε ένα γενικευμένο στο κέντρο και βόρεια της Καλαμάτας, μπλακ αόυτ με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για πάρα πολύ κόσμο και ειδικά, για εκείνους που είναι καθηλωμένοι ή αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα υγείας. Σοβαρή, ήταν και η κατάσταση στους δρόμους, όπου δημιουργήθηκε κομφούζιο, όπως στη Φαρών και τη Βασιλέως Γεωργίου και μάλιστα σε ώρα αιχμής, που δέχονται τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό όγκο της πόλης, αφού για αρκετή ώρα, τέθηκαν εκτός λειτουργίας και οι φωτεινοί σηματοδότες.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ήταν εκείνες, οι ίδιες ώρες –και μέχρι αργά το βράδυ- όπου πάρα πολλοί από όσους είχαν τη δυνατότητα, έσπευσαν για λίγες ανάσες δροσιάς στις παραλίες της πόλης, ακούγοντας τις συμβουλές των ειδικών, που παραμένουν χρήσιμες, αφού το καλοκαίρι είναι… μπροστά μας, ακόμη και αν από απόψε, ο καιρός θα αρχίσει να μας… φιλεύει ένα άλλο κοκτέιλ, με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες στα βόρεια της χώρας, ανέμους, ακόμη και χαλαζοπτώσεις. Η κλιματική αλλαγή άλλωστε, είναι εδώ, με την πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη όπου αυτή είναι περισσότερο αισθητή από ό,τι σε άλλες περιοχές της Γης, να προκαλεί πονοκέφαλο.  Σε αυτήν την κατεύθυνση, συμβουλές δίνει και η ευρωπαϊκή ομάδα με τον κωδικό όνομα: HEAT-SHIELD, που έχει δημιουργήσει μια σειρά από εργαλεία ανοικτής πρόσβασης με σκοπό να προβλέπει την πιθανότητα υψηλών θερμοκρασιών σε εργασιακούς χώρους και να ενημερώνει τη βιομηχανία και την κοινωνία για αναμενόμενες απειλές που αφορούν την υγεία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος στη χώρα μας, Ανδρέας Φλουρής.

ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2015 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελείται από δώδεκα ερευνητικά ιδρύματα, δύο οργανισμούς χάραξης πολιτικής, τέσσερις βιομηχανικούς φορείς, και δύο οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και η αποστολή της, είναι η αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της υψηλής θερμικής καταπόνησης που υπάρχει σε εργασιακούς χώρους στην υγεία και την παραγωγικότητα στρατηγικών βιομηχανιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της πιθανής αύξησης αυτών των επιπτώσεων, όσο η κλιματική αλλαγή επιτείνεται.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ

Το προηγμένο σύστημα προειδοποίησης θερμικής καταπόνησης που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή ομάδα HEAT-SHIELD προειδοποιεί για επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα μέχρι το τέλος του μήνα, σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Το αναμενόμενο θερμικό στρες στους εργασιακούς χώρους θα είναι ιδιαίτερα υψηλό και καθιστά αναγκαία την προσοχή και την υιοθέτηση μέτρων πρόληψης. Όλοι οι πολίτες πρέπει να προσέξουν και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες όπως οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ κάνουν σωματική δραστηριότητα καθώς και τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες μητέρες και τα άτομα με χαμηλή καρδιαγγειακή ικανότητα.

 • Ενυδάτωση
  Αν και είναι γνωστό ότι η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη στη ζέστη, οι μελέτες της ομάδας HEAT-SHIELD δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθεί να μην καταναλώνει αρκετά υγρά. Η επαρκής κατανάλωση υγρών έχει τεράστια οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ιδρώνουν πολύ, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν να καταναλώνουν αρκετούς ηλεκτρολύτες (κυρίως χλωριούχο νάτριο, δηλαδή κοινό αλάτι).
 • Κάντε διαλείμματα
  Όσοι/ες πραγματοποιούν χειρωνακτική εργασία θα πρέπει να κάνουν συχνά μικρά διαλείμματα σε σκιερό και, αν είναι δυνατό, δροσερό περιβάλλον. Ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει επίσης να προγραμματίζει σύντομες περιόδους χαλάρωσης σε δροσερά μέρη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες για λίγη ώρα δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και μας επιτρέπει να εγκλιματιστούμε στη ζέστη έως ένα βαθμό, όμως είναι σημαντικό να ανακτούμε την ηρεμία και τις δυνάμεις μας μετά από έκθεση στη ζέστη.
 • Μείωση ακτινοβολίας, προσθήκη εξαερισμού
  Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί μείζονα παράγοντα θερμικού στρες, ιδιαίτερα για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Για τη μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας, είναι σημαντικό να φοράμε καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς και να προσπαθούμε να βρισκόμαστε σε σκιά όσο περισσότερο γίνεται. Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα δεν εφαρμόζουν σφιχτά στο σώμα έτσι ώστε να αφήνουν χώρο για την απομάκρυνση της θερμότητας και την εξάτμιση του ιδρώτα. Ο εξαερισμός και οι ανεμιστήρες μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά την απώλεια θερμότητας και να μειώσουν τους κινδύνους σε καταστάσεις όπου η υγρασία του αέρα δεν είναι εξαιρετικά υψηλή.
 • Σωστές εργοδοτικές πρακτικές
  Μελέτες της ομάδας HEAT-SHIELD στην Ελλάδα και σε όλη τη Νότια Ευρώπη έχουν δείξει ότι η διασφάλιση πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σε δροσερές περιοχές, τα μικρά-συχνά διαλείμματα, καθώς και μικρές τροποποιήσεις στα χρονοδιαγράμματα και τις βάρδιες εργασίας μπορούν να προασπίσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών. Η πρόληψη, λοιπόν, βοηθά και την οικονομία, καταλήγει η Ευρωπαϊκή ομάδα HEAT-SHIELD.
Share.