fbpx

Χωρίς σοβαρές ελλείψεις το… πρώτο κουδούνι στη Μεσσηνία

0

ΠΑΙΔΙΚΕΣ φωνές, αγκαλιές, χαμόγελα, αλλά και δάκρυα προερχόμενα από την αγωνία που προκαλεί στον καθέναν μας, το… πρωτόγνωρο, όνειρα, στόχους και ελπίδες, πλημμύρισαν χθες το πρωί, τα σχολεία και της Μεσσηνίας, όπου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, υποδέχθηκαν τους μαθητές, μετά το πρώτο κουδούνι!

ρεπορτάζ Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Η εικόνα σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλή, ειδικά στην Πρωτοβάθμια, ενώ στη Δευτεροβάθμια, τα όποια κενά, δεν αφορούν στα βασικά μαθήματα, γεγονός που… ανακουφίζει μαθητές και γονείς.

oikonomopoylos-dhmhtrhs-perifereiakos-dieythintis-ekpaideysis «Η Πρωτοβάθμια είναι στελεχωμένη σε έναν βαθμό πάνω από 90%, αν και χθες ανέκυψαν κάποια κενά, κυρίως από αναπληρωτές που προσελήφθησαν και ενημέρωσαν πως τελικά, δεν μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα», δήλωσε στη «Φ», ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δημήτρης Οικονομόπουλος, ο οποίος εξήγησε πως η αντικατάσταση αυτών των εκπαιδευτικών, θα γίνει άμεσα. «Από σήμερα, τα σχολεία θα λειτουργούν κανονικά και με τουλάχιστον ένα τμήμα Ολοήμερου, όπου δεν είναι δυνατή η συνολική λειτουργία του», επεσήμανε ο κ. Οικονομόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ελλείψεις νοσηλευτών, που είναι 7 σε όλη την Πελοπόννησο και άλλοι τόσοι, ειδικού προσωπικού, για την κάλυψη των οποίων αναμένονται  συμπληρωματικές πιστώσεις. «Δυστυχώς, κάθε μέρα ο αριθμός αυτών των παιδιών στα Γενικά Σχολεία, αυξάνει», είπε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, σημειώνοντας πως στα Ειδικά Σχολεία δεν υπάρχει πρόβλημα, τονίζοντας πως συνολικά, έχουν προσληφθεί 100 άτομα για την εξυπηρέτηση αυτό των ιδιαίτερων αναγκών.

Τέλος, ο κ. Οικονομόπουλος, περιέγραψε την κατάσταση όσον αφορά και στη Δευτεροβάθμια, η οποία μπαίνει σε τροχιά κανονικότητας. «Εκεί, έχουμε ακόμη κάποια κενά, γιατί υπάρχει ιδιορρυθμία όσον αφορά στα τμήματα, αφού βρισκόμαστε σε διαδικασία τακτοποίησης, καθώς υπάρχουν ορισμένες αλλαγές ,κυρίως λόγω μεταγραφών, αλλά την επόμενη εβδομάδα εκτιμώ ότι θα έχει ομαλοποιηθεί και εκεί η κατάσταση», ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής, ο οποίος καταληκτικά, έστειλε το δικό του μήνυμα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. «Να έχουν υγεία και να επιδιώκουν πάντα τη συνεργασία. Με τη συνεργασία μεταξύ γονέων και  εκπαιδευτικών και με τη συμμετοχή φυσικά των μαθητών, όλα μπορεί να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο Δημήτρης Οικονομόπουλος.

 

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΓΙΑΣΜΟ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Η πρώτη μέρα στο σχολείο, περιελάμβανε τον καθιερωμένο αγιασμό, γνωριμία και διανομή των βιβλίων, τα οποία είχαν φτάσει από νωρίς σε όλες τις μονάδες. Οι ιερείς των ενοριών, ευχήθηκαν καλή πρόοδο και δύναμη σε μαθητές και παιδαγωγούς, ενώ ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό στο 4ο Λύκειο, στο 4ο και 6ο Γυμνάσιο, καθώς και στα εκπαιδευτήρια «Μπουγά» στην Καλαμάτα, ευχήθηκε σε όλους, καλή και ευλογημένη χρονιά, με υγεία και πρόοδο στα παιδιά. Τόνισε δε ότι η γνώση αποτελεί ισχυρό εφόδιο για τον άνθρωπο, διαμορφώνει χαρακτήρα και είναι ισχυρό όπλο στην έξοδο για το στίβο της ζωής.

mhtropolh agiasmos

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν και φέτος, αρκετοί εκπρόσωποι φορέων. Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ευχήθηκε ολόψυχα, δύναμη στη συναρπαστική αυτή πορεία για γνώση και μόρφωση και στα παιδιά κυρίως, να εφοδιαστούν με ψυχική δύναμη, υπομονή, πίστη αλλά και όραμα για την ευόδωση των στόχων τους. «Η νέα Περιφερειακή Αρχή και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να δώσει λύσεις σε όποια προβλήματα παρουσιαστούν», δεσμεύτηκε ο αντιπεριφερειάρχης, με τον δήμαρχο Καλαμάτας, να εύχεται με τη σειρά του, καλή, δημιουργική και παραγωγική σχολική χρονιά, γεμάτη επιτυχίες και να προτρέπει τα παιδιά, να επιλέξουν τη γνώση, σημειώνοντας πως αυτό, δεν μπορεί να τους το πάρει… πίσω, κάνεις. «Αλλάξτε την κοινωνία μας, προσπαθήστε, γίνετε χρήσιμοι και χρηστοί πολίτες και ελεύθερες προσωπικότητες», είπε ο δήμαρχος, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη Τατούλη, που θέλησε να αναφέρει πως από  πέρυσι, όσο ήταν Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, είχε ρυθμίσει έγκαιρα τις υποχρεώσεις της, προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών και την τρέχουσα σχολική χρονιά. «Ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών που ίσχυσε και  τον προηγούμενο χρόνο, καλύπτει άριστα και τη φετινή χρονιά», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Νέας Πελοποννήσου, που υπογράφει η πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και μέλος της παράταξης Αντωνία Μπούζα. Ευχές απεστάλησαν και από τον Παναγιώτη Παπαμικρούλη της παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά», που τάχθηκε στη θέση της μείζονος μειοψηφίας, για καλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά!»

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ

Επί της ουσίας τώρα, αυτό που προβληματίζει και φέτος, πολλούς γονείς, είναι τα αυξημένα έξοδα, αφού για τη δημόσια δωρεάν παιδεία και για να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο τρόπο στις αυξημένες τους υποχρεώσεις οι μαθητές, πρέπει να βάλουν, βαθιά… το χέρι στην τσέπη! Από τη μια τα φροντιστήρια και οι ξένες Γλώσσες, αν και δυστυχώς -λόγω της εδραιωμένης κρίσης- οι περισσότεροι αρκούνται στην εκμάθηση των Αγγλικών και αυτά, όχι όπως στο παρελθόν, από την άλλη τα ρούχα και ειδικά οι φόρμες και τα αθλητικά παπούτσια και φυσικά, τα σχολικά, αφού στα περισσότερα σχολεία, προαιρετικά μεν, αλλά ζητάται λόγω της υποχρηματοδότησης, μέχρι και το χαρτί τύπου Α4 για τις φωτοτυπίες που δίνονται ως επιπλέον εργασίες στο σπίτι, στους μαθητές.

SXOLEIA-SALONI-Kinhsh

Τα βιβλιοπωλεία και στην Καλαμάτα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον σκληρό ανταγωνισμό των αλυσίδων και των supermarkets που πωλούν κυριολεκτικά, τα πάντα, έχουν χαμηλές τιμές και κάνουν και εκπτώσεις, γνωρίζοντας καλά, την κατάσταση. «Η κίνηση αυτές τις μέρες και ειδικά χθες, ήταν πάρα πολύ μεγάλη, αφού οι εκπαιδευτικοί έδωσαν τις λίστες στους μαθητές», δήλωσε στη «Φ» η Δήμητρα Δημοπούλου από το Βιβλιόπολις και το vivliopolis.gr, τονίζοντας πως γίνονται εκπτώσεις από 10 μέχρι και 20% στα σχολικά, ενώ πολλά είδη είναι και σε προσφορά. «Αυτό διευκολύνει τον καταναλωτή να μπορεί να αγοράσει πράγματα και κυρίως εκείνα που απαιτούνται για το σπίτι, πέραν όσων ζητούν οι δάσκαλοι», ανέφερε η κα Δημοπούλου, που στάθηκε και στα κουπόνια του ΟΓΑ και του ΟΑΕΔ, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να αγοράσουν τα ξενόγλωσσα βιβλία και τα βοηθήματα για το σχολείο. Βέβαια, όπως σημείωσε, όλοι σχεδόν, λόγω της κρίσης και των αυξημένων υποχρεώσεων, είναι πλέον, πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως φέτος, οι αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δεν είναι πολλές. Ένα από τα θέματα όμως, που απασχολεί διαχρονικά τους γονείς, είναι τι καταναλώνουν τα παιδιά τους, αν δεν πάρουν κολατσιό από το σπίτι κι έτσι, είδαν θετικά, τον κανονισμό του υπουργείου Ανάπτυξης για τα κυλικεία, όπου εκτός από το… ταβάνι στις τιμές, θέτει ξανά –επιτέλους- περιορισμό στο τι αυτά, μπορούν να  πωλούν. Έτσι, μπορεί να πωλείται μόνο, σάντουιτς ή τοστ με τυρί και αν θέλει το παιδί λαχανικά ή με τυρί και γαλοπούλα και αν επιθυμεί, λαχανικά της αρεσκείας του, κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης, τυρόπιτα ή σπανακόπιτα συγκεκριμένων γραμμαρίων, νερό και φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη! Όσοι ιδιοκτήτες κυλικείου δεν συμμορφωθούν, θα έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, τόσο όσον αφορά στις ανώτατες τιμές, όσο και στα είδη. Συγκεκριμένα, για έλλειψη τιμοκαταλόγου, για υπέρβαση τιμής, και για έλλειψη είδους, το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.000  ευρώ ανά περίπτωση.

Share.