fbpx

Διαζύγιο και Παιδί: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

0

ΕΙΝΑΙ γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά των διαζυγίων αυξάνονται στην χώρα μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση, όχι μόνο στους γονείς που παίρνουν μια τέτοια απόφαση αλλά και στα ίδια τα παιδιά που γίνονται θύματα μια τέτοιας δύσκολης κατάστασης.

Γράφει η ΝΙΚΟΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*
ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΕΣ
Πότε λοιπόν, οι γονείς φτάνουν στον χωρισμό;

1) Συναισθηματικοί λόγοι: όταν τα συναισθήματα έρωτα και αγάπης δεν γεμίζουν πλέον την ζωή τους. Με άλλα λόγια, όταν έχει πάψει να υπάρχει η ουσιαστική επικοινωνία και έχει αντίθετα αντικατασταθεί από την αδιαφορία, την τυπική επαφή και την εσωτερική πίεση, το ζευγάρι παίρνει την δύσκολη απόφαση να χωρίσει.

2) Τρίτο πρόσωπο: Ο ένας ή ο άλλος σύντροφος ακόμα και οι δύο έχουν αλλού επενδύσει συναισθηματικά. Δεν έχουν πλέον την διάθεση να αναλύσουν την σχέση τους και να επενδύσουν χρόνο σε κάτι που μέσα τους έχει τελειώσει και τους κάνει να μένουν από συνήθεια.

3) Διαφορετικότητα χαρακτήρων: Ένας σημαντικός λόγος που με τα χρόνια δείχνει την πορεία και εξέλιξη της σχέσης. Όταν λοιπόν, δύο άνθρωποι έχουν άλλα ενδιαφέροντα και άλλες προσδοκίες, οι δρόμοι τους αναγκαστικά παίρνουν τον δρόμο του χωρισμού. Προκειμένου να μην υπάρχουν συγκρούσεις, έντονοι διαπληκτισμοί και βίαιες καταστάσεις που συχνά ταλαιπωρούν και τραυματίζουν τα παιδιά είναι καλύτερα οι δύο αυτές προσωπικότητες να αλλάξουν κατεύθυνση.

4) Οικονομικοί λόγοι: όταν ένας από τους δύο γονείς δεν είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του ως πατέρας ή μητέρα και δεν επενδύει για την ασφάλεια, την φροντίδα, την μάθηση και τις συναισθηματικές-ψυχικές ανάγκες του παιδιού, ακόμα και στην συμφωνία που έχουν κάνει ως σύζυγοι μεταξύ τους , για την ομαλή λειτουργία της οικογένειας, τότε το ενδεχόμενο του χωρισμού γίνεται ορατό.

5) Ερωτικές ανάγκες: όσο περίεργο και αν ακούγεται αρκετά ζευγάρια φτάνουν στο σημείο του χωρισμού επειδή δεν καλύπτονται σεξουαλικά από τον σύντροφό τους. Μπορεί ανάλογα με την ηλικία οι ανάγκες να αυξάνονται ή να μειώνονται και να ζητούν άλλες μεθόδους ανανέωσης της σχέσης που ο σύζυγος δεν μπορεί να καλύψει.

 ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
  • Πώς μπορούμε, να βοηθήσουμε το παιδί να αποβάλει την ενοχή που αισθάνεται;

-Να επικοινωνούμε συνεχώς μαζί του, δείχνοντάς του, πως δεν είναι εκείνο υπεύθυνο για αυτήν την κατάσταση.

-Να μην κατηγορεί ο ένας γονιός τον άλλο με άσχημα λόγια, γιατί μένουν στα παιδιά και δεν μπορούν να δουν αντικειμενικά τα γεγονότα.

-Να του τονίζουμε συνεχώς, πως η δική του ύπαρξη ήταν το πιο ωραίο πράγμα που κατάφεραν ως άνθρωποι άσχετα αν η δική τους σχέση ως σύντροφοι δεν εξελίχθηκε έτσι όπως θα ήθελαν.

-Να τα ενημερώνουμε συχνά ότι δεν είναι εκείνα αρμόδια να βελτιώσουν μια σχέση η οποία έχει προβλήματα και δεν μπορεί να αλλάξει.

-Να μην εμπλέκουμε τα παιδιά στους καυγάδες, προκαλώντας τους φόβο και ανασφάλεια.

-Να τους δίνουμε την δυνατότητα να εκφράζουν απορίες και συναισθήματα σχετικά με τον χωρισμό.

-Να υπάρχει σταθερότητα στο περιβάλλον τους. ( πχ, αποφυγή αλλαγής σχολείου, σπιτιού, κατάλληλη προετοιμασία για την αποδοχή σε περίπτωση νέου συντρόφου)

-Να βάζουμε όρια, πειθαρχία και προσδοκίες

-Να ενθαρρύνουμε την επικοινωνία μέσα από θετική στάση απέναντι στον ένα και στον άλλο γονέα.

-Να υπάρχει πάντα η αγάπη και η κατανόηση.

ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ…

Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε πως ένα διαζύγιο πάντα θα αποτελεί ένα σημάδι στην ψυχή των παιδιών αλλά με τα κατάλληλα μέσα, την βοήθεια, την στήριξη και την επιμονή θα δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι η αγάπη αρκεί να τους πάει παρακάτω άσχετα αν η σχέση των γονιών τους δεν πέτυχε. Οι γονείς είναι άνθρωποι και έχουν επίσης την ανάγκη να νιώθουν γυναίκα ή άντρας αντίστοιχα. Όλοι έχουν δικαιώματα στην ζωή και αν κάτι δεν πάει όπως το περίμεναν καλύτερα να κόβεται. Ως γονείς όμως, πάντα θα είναι εκεί και θα στηρίζουν τα μέλη τους. Ο χωρισμός ποτέ δεν είναι τέλος…Απλά είναι η αρχή μια νέας ζωής, που αν την χρωματίσουμε έτσι όπως θέλουμε να την βλέπουμε, τα αποτελέσματα θα μας δικαιώσουν.

*Η Νικόλ Παπαδοπούλου σπουδάζει Γαλλική Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α και είναι σύμβουλος ρητορικής τέχνης στο θέατρο «Ανδρέας Βαρούχας»
Share.