fbpx

Δήλωση Μπεχράκη: «Αναιρούν τις δεσμεύσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής περίπου 300.000 ευρώ για τα σχολεία μετά τις εκλογές!»

0

ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ των δαπανών για τα σχολεία ώστε να λειτουργούν με αξιοπρέπεια, προτείνει ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Σταμάτης Μπεχράκης καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή σπαταλών μέσω αυτοματισμών και τηλε-έλεγχου, με αφορμή την αποκάλυψη, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δ.σ., ότι επιδιώκονται ρυθμίσεις του χρέους των σχολικών μονάδων προς τη ΔΕΥΑΚ του Δήμου Καλαμάτας και όχι διαγραφή του (περίπου 300.000 ευρώ) όπως είχε εξαγγείλει ο τέως δήμαρχος και νυν περιφερειάρχης κ. Νίκας.

Σε δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Σταμάτης Μπεχράκης αναφέρει: «Ρυθμίσεις για το δυσβάσταχτο χρέος των σχολικών μονάδων στη ΔΕΥΑΚ του Δήμου Καλαμάτας και όχι διαγραφή του χρέους όπου είχε εξαγγείλει ο τότε δήμαρχος και νυν περιφερειάρχης κ. Νίκας φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει στην παράταξη του νυν δημάρχου κ. Βασιλόπουλου. Όπως ανέφεραν στη (προ)χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ όταν ερωτήθηκαν στα πλαίσια της έγκρισης του ισολογισμού της επιχείρησης συνεχίζουν να χρεώνουν τις σχολικές μονάδες του Δήμου επειδή τα χρήματα πρέπει να τα καταβάλουν οι δύο σχολικές επιτροπές και όχι ο Δήμος! Ξεχνούν ότι δεν είχαν διαφωνήσει με την εξαγγελία τότε ως στελέχη της παράταξής του Δημάρχου και κατείχαν ειδικές θέσεις ευθύνης τόσο στη ΔΕΥΑΚ όσο στις σχολικές επιτροπές ότι διαθέτουν και την πλειοψηφία στις τελευταίες και θα μπορούσαν να κινηθούν στην κατεύθυνση της ρύθμισης από τις αρχές το 2018!» για να προσθέσει «Επί της ουσίας. Οι σχολικές μονάδες πέρα από τις σχολικές ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό έχουν και μη σχολικές υποχρεώσεις από την σύνδεσή τους στον αστικό περίγυρο. Προαύλια, γυμναστήρια, φωτισμός περιβάλλοντος χώρου, πράσινο κλπ. Ολόκληρη η καλοκαιρινή περίοδος ενώ είναι οι σχολικές μονάδες είναι μη λειτουργούσες, οι χρεώσεις σε νερό και ρεύμα προς αυτές, συνεχίζονται κανονικά. Προφανώς το κράτος δεν αναγνωρίζει αυτές τις ειδικές υποχρεώσεις και θέλει να τις φορτώσει στις πλάτες της αυτοδιοίκησης. Αλλά και οι τακτικές ορισμένων δημοτικών αρχών να συμπιέζουν τη καθημερινότητα των σχολείων αντί να διεκδικήσουν έστω ένα ειδικό ενισχυτικό κονδύλι για τη θερινή, τουλάχιστον, λειτουργία των σχολικών μονάδων από το αρμόδιο υπουργείο, προσπαθούν να “βολευτούν” από την πενιχρή χρηματοδότηση και τελικά στρέφονται τελικά εναντίον της καθημερινότητας των σχολείων.

Στην περίπτωσή μας βέβαια είναι άλλο το θέμα. Είχε αποτιμηθεί το πρόβλημα και είχαν παρθεί αποφάσεις. Η απελθούσα δημοτική αρχή είχε εκτιμήσει σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε 28/2/2018 στο δημαρχείο, υπό το δήμαρχο να καταβληθεί από το Δήμο η συγκεκριμένη οφειλή προς τη ΔΕΥΑΚ και να εγκατασταθεί σύστημα τηλε-ελέγχου για την εξοικονόμηση νερού στα σχολεία, λόγω των προβλημάτων των γερασμένων μετρητών νερού ορισμένων σχολικών μονάδων ,την οικονομική κρίση που βρισκόταν η χώρα και λοιπούς λόγους. Έτσι είχε οδηγηθεί στην απόφαση ,να απαλλάξει τις σχολικές επιτροπές από τις υποχρεώσεις των παρελθόντων ετών.»

Καταλήγοντας: «Τώρα που η χώρα, το τελευταίο χρόνο μπήκε σε μια νέα κανονικότητα πρέπει να αυξηθούν έως το βαθμό της αξιοπρεπούς λειτουργίας οι δαπάνες των λειτουργικών εξόδων των σχολείων και παράλληλα να ενταθεί ο έλεγχος για να αποτρέπονται τυχόν σπατάλες μέσω διαφόρων αυτοματισμών και τηλε-έλεγχου. Αλλά όχι άλλα να λέμε πριν τις εκλογές και άλλα μετά. Καλή σχολική χρονιά!»

 

Share.