fbpx

Δημήτρης Καιρίδης: «Η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από την Κύπρο!»

0

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»

kairidhs ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η Τουρκία αποφάσισε να αψηφήσει τις αντιρρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιχειρήσει την εξόρυξη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ουσιαστικά απειλεί να την φέρει σε σύγκρουση με ένα ευρύτερο φάσμα δυνάμεων. Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται στους τούρκους στρατιώτες με φανερή …πολεμική διάθεση προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα «θερμό» καλοκαίρι!

Όλα αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους, αλλά να είμαστε σε στάση ετοιμότητας, σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδη (φωτό), που από την Καλαμάτα, με αφορμή τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τις εξορύξεις πετρελαίου στην Κύπρο και την στάση που έχει κρατήσει η χώρα μας – τόσο ως υποψήφιος για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά και ως καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου με πλούσιο συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο επί των ελληνοτουρκικών θεμάτων – τόνισε πως «Υπάρχει ζήτημα με την Τουρκία και εσωτερικό, με την ακύρωση των εκλογών της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία οδεύει προς τεράστια πολιτική κρίση που είναι και κοινωνική κρίση. Είναι εξαιρετικά διχασμένη, πολωμένη, διαιρεμένη -και οικονομικά όλο αυτό – άρα ενισχύεται ο τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν που θα εθνικίσει και θα λαϊκίσει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ερωτηθείς για την στάση της χώρας μας επί του ζητήματος, έσπευσε να σχολιάσει ότι «Η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από την Κύπρο!» αφού όπως είπε: «Η μικρή Κύπρος, χωρίς ναυτικό και χωρίς αεροπορία κατάφερε και όρισε ΑΟΖ, προσέλκυσε ξένες πολυεθνικές κολοσσούς και έκανε και εξόρυξη!!!» αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργού εξωτερικών, Πάνου Καμένου: «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος -ο οποίος αρέσκεται να κομπάζει περί ΑΟΖ – δεν έχουν κάνει ούτε μια γεώτρηση στο Ιόνιο ούτε στο Αιγαίο! Καμία δεν έχει γίνει ενώ τα σχέδια ήταν έτοιμα επί Μανιάτη στα τέλη του 2014.»

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι, η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθειά της να επιχειρήσει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα αδυνατεί να βρει εταιρείες να συνεργαστεί για τις γεωτρήσεις μιας και από μόνη της δεν δύναται να προχωρήσει, παρά μόνο σε συμβολικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η Άγκυρα έχει προσεγγίσει διεθνείς εταιρείες που κατέχουν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εξορύξεις, ωστόσο οι απαντήσεις που έλαβε είναι αρνητικές. Μάλιστα οι περισσότερες εκ των εταιριών έκλεισαν εντελώς την πόρτα μην αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις. Στο μεταξύ εντείνονται οι πληροφορίες ότι υπάρχουν αντιδράσεις μεταξύ των-ξένων- πληρωμάτων των σκαφών με τα οποία η Τουρκία επιδιώκει να επιχειρήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία πληρώματα φοβούνται τα διεθνή εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και δηλώνουν απρόθυμα να συμμετέχουν στις εξορύξεις.

ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ…

 Ο Δημήτρης Καιρίδης δεν δίστασε να επισημάνει ότι η στάση της Ευρώπης δεν είναι ούτε στο ελάχιστο αυτή που όφειλε να είναι: «Αυτά τα θέματα δεν μπορούν να μπουν σε μικροκομματική εκμετάλλευση. Χρειάζεται χτίσιμο διεθνών συνεργασιών και κυρίως στην Ευρώπη να απαιτήσουν αυτό που έκανε η Ευρώπη με την Ουκρανία. Δεν μπορεί η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαίωμα της Ουκρανίας που δεν είναι κράτος μέλος και να μην κάνει κάτ’ ελάχιστον το ίδιο όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα κράτους μέλους της, όπως είναι η Κύπρος και σε δεύτερη φάση και η Ελλάδα.»

Επισήμανε δε πως η Ευρώπη ως οικονομικός εταίρος -κολοσσός της γείτονα χώρας, όχι μόνον έχει δύναμη αλλά μπορεί να την ασκήσει, εφόσον βεβαίως το θελήσει! «Μπορεί να μην έχουμε την ευρωπαϊκή ένταξη στον ορίζοντα, με ευθύνη της Τουρκίας, όμως, η Ευρώπη παραμένει ο οικονομικός εταίρος -κολοσσός της Τουρκίας! Οι μισές εξαγωγές, το 50% των εξαγωγών και πάνω από 50% του τουριστικού συναλλάγματος της Τουρκίας προέρχεται από την Ευρώπη, αρά η Ευρώπη έχει τεράστια επιρροή και ισχύ. Η Ευρώπη έχει δύναμη αν θέλει να την ασκήσει.»

Σίσσυ Τριάντου

 

Share.