fbpx

Δήμος Πύλου-Νέστορος: Παρέμβαση του Ηλία Κανάκη για τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη

0

ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ του Ηλία Κανάκη του δημοτικού συνδυασμού για την «Κοινωνία σε Κίνηση», με αφορμή την ανακήρυξη Επίτιμου Δημότη του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πώς να ανακηρυχθεί  κανείς επίτιμος δημότης ενός Δήμου αποτελεί  γι’αυτόν μια μεγάλη Τιμητική Διάκριση .

Διάκριση που γίνεται σπουδαιότερη και αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία , αν ο τιμώμενος συμβαίνει να κατάγεται από τον τόπο που τον τιμά κι ακόμα περισσότερο ,αν  έζησε εκεί την πρώιμη νιότη του , φοιτώντας στο Δημοτικό και στο τοπικό γυμνάσιο ,πριν ανοίξει  τα φτερά του και μεγαλουργήσει  σε κεντρικότερους στίβους , όπου η διάκρισή του συνεπάγεται και ευρύτερη ενίοτε πανελλαδική αναγνωσιμότητα.

Πρόκειται ακόμα για την μέγιστη τιμή που δίνεται από ένα Δήμο σε κάποιον εν ζωή ,αφού οι ανώτερες και μονιμότερες τιμές όπως είναι οι ανδριάντες και οι ονομασίες δημοσίων χώρων (οδών, πλατειών, σταδίων κ.λ.π.), πρέπει να απονέμονται μόνον όταν θα έχει ολοκληρώσει ο τιμώμενος τον βίο του και συνεπώς θα είναι μετρήσιμη με ασφάλεια και χωρίς  εκπλήξεις η συνολική διαδρομή του.

Επανερχόμενος στο θέμα μας που είναι ο τίτλος του Επίτιμου Δημότη και για ποιους ακριβώς λόγους αυτός απονέμεται ,αποφεύγοντας τους πομπώδεις και αμφιλεγόμενους ορισμούς , με απλά λόγια  μπορούμε να πούμε πως είναι μια τιμητική αναγνώριση εκ μέρους ενός Δήμου , για τις μεγάλης σπουδαιότητας ευεργετικές υπηρεσίες (η δωρεές), που ο τιμώμενος προσέφερε αφιλοκερδώς στο κοινωνικό του σύνολο.

Αυτονόητο είναι λοιπόν πως η αναγνώριση αυτή πρέπει να είναι γενική , να είναι χωρίς αμφισβητήσεις και χωρίς σκιές ,με άλλα λόγια πρέπει να είναι ομόφωνη. Κάθε άλλη περίπτωση ,ακόμα κι αν διαθέτει  την σχετική εκ του νόμου εγκυρότητα πάσχει από ηθική νομιμοποίηση και αν μη τι άλλο ,επειδή δυνητικά θα μπορούσε να είναι δημοσιοσχετιστικό ρουσφέτι της πλειοψηφίας , συχνά δεν γίνεται αποδεκτό από τον ίδιο τον τιμώμενο .

Με απλά λόγια έχω την άποψη πως πριν τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να  προηγείται  η σχετική (άτυπη) συνεννόηση μεταξύ όλων των Δημοτικών Συμβούλων και αν διαπιστωθούν διαφωνίες που δεν ξεπερνιούνται τότε το θέμα θα πρέπει να λήξει  ώστε  να μην  εκτεθεί ο Δήμος ούτε να εκτεθεί το πρόσωπο που θέλουμε να τιμήσουμε .

Δυστυχώς, στην παρούσα περίπτωση συνέβη το αντίστροφο καθώς  έναν μήνα πριν την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο προηγήθηκε  με το αρ. Πρωτ.13757/13.09.2019 έγγραφο η προσωπική πρόσκληση του  νεοεκλεγέντος Δημάρχου  κ. Καρβέλα Παναγιώτη προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο  εκφράζοντας την επιθυμία του ιδίου του Δημάρχου  προσωπικά ,για την ανακήρυξή του Προέδρου  ως Επίτιμου Δημότη Δήμου Πύλου-Νέστορος, κάτι το οποία φυσικά είναι θεμιτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγούνταν  όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που ορίζει ο Νόμος που επιβάλλει η δημοκρατία και η τάξη. Ο Δήμαρχος όμως επέλεξε την προχειρότητα, επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ενώ θα έπρεπε να επιδιώξει να τον επισκεφθεί με όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη Συγκεκριμένη περίπτωση Ο Δήμαρχος Πύλου –Νέστορος  λειτούργησε μονομερώς και έλαβε προσωπική  πρωτοβουλία αγνοώντας το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου.Οι φυσιολογικές αντιδράσεις των Δημοτικών Συμβούλων , επί του θέματος αυτού που τελικώς τελέσθηκε κατά την 6η Οκτωβρίου  ανάγκασε τον Δήμαρχο Πύλου –Νέστορος να αποσύρει το θέμα με αποτέλεσμα τη δεδομένη χρονική στιγμή  αφενός να υπάρχει μια αυθαίρετη  πρόσκληση προς την Προεδρία της Δημοκρατίας  και αφετέρου να μην υπάρχει η θετική ομόφωνη απόφαση τού Δημοτικού Συμβουλίου που να επικυρώνει την συγκεκριμένη πράξη Αυτής της τάξεως οι λανθασμένοι χειρισμοί μπορούν να χαρακτηριστούν και ως τουλάχιστον πρόχειροι,  θέτουν σε  κίνδυνο της εύρυθμη λειτουργία και  υποβιβάζουν το Θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου  , απαξιώνοντας συγχρόνως τον Θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και το ίδιο το πρόσωπο του Προέδρου.

Για την «Κοινωνία σε Κίνηση»

Ηλίας Κανάκης»

Share.