fbpx

Δημοτικές εκλογές στην Τριφυλία!

0

ΕΑΝ ΟΝΤΩΣ η Τριφυλία, πεδινή και ορεινή στο σύνολό της είναι ένας ευλογημένος τόπος, όπως διατείνονται οι περισσότεροι των υποψηφίων δημάρχων, τότε γιατί αναπτυξιακά είναι καθηλωμένη;

Στο παραπάνω ερώτημα οφείλουν και πρέπει να απαντήσουν οι υποψήφιοι (οκτώ τον αριθμό ζωή να έχουν), έτσι ώστε οι δημότες με κριτήριο και στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας, να απεξαρτηθούν από τα φιλαράκια και τα συγγενάκια και να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα τους πείθει ότι έχει τη γνώση, τη πείρα και την ικανότητα να οδηγήσει τη Τριφυλία στο δρόμο της ανάπτυξης.

Προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας που συνίστανται στο έδαφος, στο κλίμα, στο νερό στα βουνά και στη θάλασσά του, τουτέστιν στην αύξηση της παραγωγικής διαδικασίας και μέσω αυτής στην αύξηση του ατομικού εισοδήματος των δημοτών που τόσο έχουν ανάγκη.

Όλοι οι υποψήφιοι καθ’ όλα αξιοπρεπείς άνθρωποι, έχουν περιοριστεί, μέχρι στιγμής, σχεδόν στο σύνολό τους σε ανούσιες ή σχεδόν ανούσιες δηλώσεις για την Τριφυλία.

Προσωπικά εγώ πιστεύω με τόσους υποψηφίους θα περίμενα να ακούσω κάτι το ξεχωριστό, κάτι το επαναστατικό, κάτι που θα διαπερνούσε σαν ρίγος το σώμα μου, ότι αυτή η υποψηφιότητα θα ταράξει τα λιμνάζοντα και γεμάτα μύκητες νερά της Τριφυλίας. Δεν έχω το δικαίωμα να μηδενίσω τις καλές προθέσεις των υποψηφίων για τον τόπο τους. Δεν αρκεί η πρόθεση ,η ικανότητα μετράει να οδηγήσει ο Πρώτος πολίτης της Τριφυλίας τον τόπο του στο δρόμο της ανάπτυξης. Αυτό ονειρευόμαστε και αυτό επιζητούμε.

Είναι ακλόνητη η πεποίθησή μου ότι η Δημοτική Αρχή που θα προκύψει θα πρέπει να λειτουργήσει, κατά την ταπεινή μου άποψη , με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια.

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παραθέτω κάποιες από τις επιχειρηματικές μου σκέψεις:

aigaleo

Α) Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ που βλέπετε δείχνει μέρος της κορυφογραμμής του όρους Αιγάλεω ή βουνά της Κυπαρισσίας. Αυτή η καθημαγμένη περιοχή της Τριπύλης μαζί με τα Κοντοβούνια που φτάνουν μέχρι τον Αετό έχουν ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Τριφυλίας για δημιουργία Αιολικού Πάρκου.

Παρακαλώ πολύ ας βρεθεί κάποιος να πεί ότι θα ενοχληθούν τα γιδοπρόβατα της περιοχής για να αντιτάξω ότι στη Δανία που καλύπτει εξ ολοκλήρου τις ηλεκτρικές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι αγελάδες βόσκουν κάτω από τις ανεμογεννήτριες.

Παραθέτω για το θέμα των ανεμογεννητριών τη διαμάχη των Δήμων Υδρας και Λαυρεωτικής για τη βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος (Σαν Τζόρτζη) στο Σαρωνικό για τα οφέλη από το Αιολικό Πάρκο που έχει αναπτύξει εκεί η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και ο Δήμος στον οποίο ανήκει εισπράττει ετήσια 500.000 ευρώ και οι δημότες του έχουν ισόποση απαλλαγή.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό το πλήθος των ανεμογεννητριών που μπορούν να αναπτυχθούν στο όρος Αιγάλεω και στα Κοντοβούνια.

Η δεύτερη φωτογραφία είναι της βραχονησίδας Άγιος Γεώργιος.

Β. ΘΑ ΣΤΑΘΩ για λίγο στους Αναβρυούς των Βρυσσών Κυπαρισσίας, όπου με τα πρώτα πρωτοβρόχια (σπάει) το Κεφαλάρι και τεράστιες ποσότητες νερού ξεχύνονται προς τη θάλασσα. Σε απόσταση 100 μέτρων από εκεί ο πάλαι ποτέ Δήμος Κυπαρισσίας πραγματοποίησε γεώτρηση, γιατί εκεί του υπέδειξαν οι ειδικοί, και πανηγύρισαν ότι βρήκαν σημαντικές ποσότητες νερού. Φανταστείτε την απογοήτευση των δημοτών όταν η γεώτρηση στέρεψε γιατί άδειασε η λίμνη που είχαν βρει.

Όμως το ανάγλυφο του εδάφους στο συγκεκριμένο σημείο ,επιτρέπει τη δημιουργία μικρού φράγματος συγκέντρωσης χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού έτσι ώστε να αρδεύονται ελαιοπερίβολα Βρυσών και Μουριατάδας που υποφέρουν το Καλοκαίρι από τη ξηρασία. Επιπλέον ας εξεταστεί από τους μηχανικούς του Δήμου η δυνατότητα δημιουργίας μικρού υδροηλεκτρικού έργου και η σχέση κόστους-οφέλους.

Γ) ΘΑΛΑΣΣΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Ας κλείσουμε τα μάτια και ας ονειρευτούμε, γιατί έχουμε δικαίωμα να κάνουμε όνειρα, για ξενοδοχειακές μονάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους στο Κυπαρισσιακό κόλπο. Το ιδανικό θα ήταν μονάδα σε στυλ COSTA NAVARINO αλλά αυτό συνέβη μόνο μία φορά από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο που είχα τη χαρά και τη τιμή να τον γνωρίσω στο νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας.

Αυτόν τον σπουδαίο πατριώτη τον ταλαιπώρησε τόσο πολύ η κεντρική εξουσία.

Η υλοποίηση όμως του ονείρου του είχε σαν συνέπεια να ξεφυτρώνουν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στις Ράχες στη Βλασσάδα της Αγαλιανής, στο Λαγκούβαρδο,στα Φιλιατρά, στη Μαραθούπολη, στη Χρυσή Ακτή και όχι μόνο. Ολες αυτές οι μονάδες ήταν αποτέλεσμα της τουριστικής προβολής και ώθησης που έδωσε η COSTA NAVARINO.

Με τη σειρά μας θα πρέπει να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και να μην ρυπαίνουμε περιμένοντας τους υπαλλήλους καθαριότητας να λύσουν το πρόβλημα.

Κατά συνέπεια ρυπαίνοντας ζημιώνουμε τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μας τον Τουρισμό.

Δ) ΚΡΑΤΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ την προκαταρκτική έκθεση του μηχανικού Δημ. Κωνσταντίνιδη για φράγμα στον Αρκαδικό ποταμό. Η συγκεκριμένη μελέτη του ανατέθηκε από το υπουργείο Γεωργίας το 1976 μέσα από το πρόγραμμα «Ιωάννης Μπαλτατζής». Η λεκάνη απορροής της Τριπύλης συνολικής έκτασης 83.000 στρεμμάτων περίπου είναι η μεγαλύτερη ίσως της Πελοποννήσου .

Από το 1976 μέχρι σήμερα καμμία Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζεται βήμα-βήμα έτσι ώστε να υλοποιηθεί σε βάθος 10ετίας.

Ε) Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ αγροτικών συνεταιρισμών για κηπευτικά και ελαιόλαδο, δυστυχώς δεν ευδοκίμησε στον τόπο μας. Περισσότερο υιοθετώ τη δημιουργία ανωνύμων εταιρειών από ομάδες παραγωγών.

Η πρόταση ολοκλήρωσης του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, σημαντικού έργου υποδομής με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, καθώς και η δημιουργία Επιμελητηρίου στην Τριφυλία.

Προσωπικά θεωρώ ιδανικό αυτοδιοικητικό τον διατελέσαντα επί σειρά ετών πρόεδρο της Ανάβρας Μαγνησίας κ.Τσουκαλά. Κατάφερε μαζί με τη σύζυγό του, καθηγήτρια Πολυτεχνείου,να μιλάει όλη η Ευρώπη για το θαύμα της Νότιας Ευρώπης και να σημειώνει ότι αυτό που πέτυχε είναι πολύ μεγάλο για να είναι αληθινό και όμως ήταν. Πριν 20 περίπου χρόνια η Ανάβρα ήταν ένα απομακρυσμένο χωριό όπου λίγοι κάτοικοι και πολλά ζώα συμβίωναν σε ένα ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο από τους πάντες τόπο. Λίγα χρόνια μετά όχι μόνο κατάφερε να σταθεί όρθιο αλλά να γίνει το χωριό πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη.

Ποσοστό ανεργίας μηδέν, μέσος όρος ηλικίας 40 έτη, τριπλάσιο πληθυσμό, ατομικό εισόδημα 30.000 -100.000 ευρώ, ποιότητα ζωής που μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.

Θερμή παράκληση προς τους υποψηφίους να κλικάρουν Ανάβρα Μαγνησίας να δουν τι πέτυχε ένας πρόεδρος ενός χωριού 270 κατοίκων σε υψόμετρο 780 μέτρων στο όρος Ορθρυς.

Τελειώνοντας, εκφράζω την ευχή και την παράκληση προς όλους τους υποψηφίους, τους οποίους και τιμώ, με τον κατακερματισμό των δυνάμεων, λόγω της απλής αναλογικής, να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης και να βοηθήσουν όλοι να προχωρήσει η Τριφυλία στο δρόμο της ανάπτυξης. Το δικαιούται και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να της το στερήσει.

Το κοινό πρόγραμμα δράσης της τετραετίας να είναι αποτέλεσμα συναίνεσης και όχι αντιπαροχής αντιδημαρχιών.

ΤΑΚΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Καλό Νερό
Share.