Εκδηλώσεις οι “Δρόμοι του Μπαρουτιού” αύριο ενόψει της επετείου της 23ης Μαρτίου!

0
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΕΡΓΑΣ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ του εορτασμού της επετείου της 23ης Μαρτίου 1821, ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας πραγματοποιεί και φέτος εορταστικές εκδηλώσεις με τίτλο «Δρόμοι Μπαρουτιού» τιμώντας το γεγονός της εκφόρτωσης μπαρουτιού που είχε μεταφερθεί από τα παράλια της Μικράς Ασίας στη θέση Αλμυρού Βέργας για τις ανάγκες των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 7 μ.μ. όπως αναλυτικά αναφέρεται στο παρακάτω πρόγραμμα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ
  • Ώρα 7 μ.μ.: Επιμνημόσυνος δέησης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλμυρού Βέργας στη μνήμη όλων των επώνυμων και ανώνυμων Αγωνιστών του 1821, που έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά της Πατρίδας, παρουσία επισήμων και λοιπών επισκεπτών.
  • Ώρα 7.15 μ.μ.: Αποκαλυπτήρια πινακίδας οδού από εκπροσώπους της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Μικρασιατών, που φέρει το όνομα «Οδός Μικρασιατών», στον γειτνιάζοντα ανώνυμο δρόμο προς τιμή των Μικρασιατών που με τον όβολό τους αγοράστηκε το μπαρούτι του αγώνα και στάλθηκε από τη Σμύρνη και το Αϊβαλί .
  • Ώρα 7.30 μ.μ.: Μετάβαση των επισήμων και λοιπών επισκεπτών στην αίθουσα του Ξενοδοχείου MESSINIAN BAY. Αφή φλόγας. Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού κ. Χαράλαμπο Αφάλη. Χαιρετισμοί από Βουλευτές, κ. Αντιπεριφερειάρχη, τους Δημάρχους Καλαμάτας  και Πόρου, τον  Πρόεδρο Δημοτικού Διαμερίσματος Βέργας,  εκπροσώπους Μικρασιατών και άλλων Φορέων.
  • Ώρα 8 μ.μ.: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «Υπό το φως των κεριών» πάνω σε ιδέα του Παύλου Κλάδη και με την επιμέλεια του Διευθυντού της Βιβλιοθήκης Πόρου κ. Γιάννη Μανιάτη. Θα συμμετέχουν το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας, ο Συλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας και ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας.
  • Ώρα 8.30 μ.μ.: Απονομή τιμητικών επαίνων.
  • Ώρα 8.45 μ.μ.: Παραλαβή σκυτάλης από μέλη Αθλητικών Συλλόγων. Έναρξη Σκυταλοδρομίας στους «Δρόμους Μπαρουτιού», που διάνυσαν οι πρόγονοί μας με τα ζώα τους, από τον Αλμυρό έως την Ιερά Μονή Μαρδακίου με τη συμμετοχή των Αθλητικών Συλλόγων «Δρομέων Υγείας», «Ευκλή» και Ορειβατικού Μεσσηνίας.
  • Ώρα 8.50 μ.μ.: Χοροί από τα μέλη των Ομάδων που συμμετέχουν στην εκδήλωση.
  • Ώρα 8.55 μ.μ.: Κεράσματα σ’ όλους τους καλεσμένους.
  • Ώρα 9 μ.μ.: Τέλος εορτασμού.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθούν  πορτραίτα των ηρώων του 21 από τη Συλλογή της αείμνηστης ζωγράφου και δωρήτριας  Μαρίας Τσιριγώτη- Μπεζαντέ, και έργα εμπνευσμένα από το ιστορικό γεγονός των Σωτήρη Τζαμουράνη και Λεώ Μανιάτη.

Share.