fbpx

Έντονα σημάδια διάβρωσης στο γεφύρι στην Ναυαρίνου!

0
ΑΡΑΓΕ ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;

Η ΓΕΦΥΡΑ που κατέρρευσε στην Καβάλα τον Νοέμβριο του 2018 είναι η πρώτη που «λυγίζει» υπό το βάρος φορτίου κι όχι λόγω της πίεσης κάποιου πληµµυρικού ή άλλου φαινομένου. Η κατάρρευσή της ωστόσο ανέδειξε ένα σοβαρό ζήτημα κι έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για την κατάσταση μεγάλου τμήματος των δημόσιων υποδομών στην Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν ασυντήρητες ή συντηρούνται αποσπασματικά… απουσία σχετικού προγραμματισμού παρότι έχουν ξεπεράσει ή φθάνουν το όριο ηλικίας τους!

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με αφορμή την κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα, προκύπτει ότι το 80% περίπου των υποδομών στη χώρα μας, συμπληρώνει χρόνο µε τον χρόνο το όριο ζωής του καθώς οι βασικές υποδομές, όχι µόνο στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, κατασκευάστηκαν κατά τις δεκαετίες 1960, ’70 και ’80 με την 50ετία να προσδιορίζεται ως επίσημο προσδόκιμο ζωής των κατασκευών από σκυρόδεµα. Η γήρανση των υποδομών είναι λοιπόν αναπόφευκτη. Σε συνδυασμό με την φθορά που υπόκεινται από το περιβάλλον αλλά και τις πιέσεις που δέχονται με την συνεχή αλλαγή φορτίων, απαραίτητος είναι ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος και η συντήρηση των, μικρών ή μεγάλων, δημοσίων υποδομών.

ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΗΝ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Έργα ανάλογης ηλικίας και απούσας συντήρησης συναντά κανείς στην Πελοπόννησο και στη Μεσσηνία, όπως για παράδειγμα το γεφύρι στην οδό Ναυαρίνου, πλησίον του Φαραί που εμφανίζει σημάδια σοβαρής διάβρωσης. Αυτό όπως και πολλές άλλες αν όχι όλες οι γέφυρες στη παραλιακή της πόλης μας παρουσιάζουν λιγότερο ή περισσότερο σημάδια διάβρωσης από το φυσικό περιβάλλον και την ελλιπή συντήρησή τους. Στο συγκεκριμένο γεφύρι η φθορά είναι ιδιαίτερα εμφανής αφού η επικάλυψη σκυροδέματος σε πολλά σημεία έχει σχεδόν εξαφανιστεί και οι «οπλισμοί» είναι έκθετοι στα στοιχεία της φύσης.

Εξαιρετικά εύστοχο το σχόλιο του νέου δημοτικού συμβούλου και αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Πολιτικού Μηχανικού, Βασίλη Κανάκη ο οποίος αναδεικνύει το θέμα αναφέροντας με την ματιά του ειδικού: «Αρχικά σαν Πολιτικός Μηχανικός και εν συνεχεία σαν δημοτικός σύμβουλος της πόλης, θεωρώ αναγκαία τη δημοσιοποίηση και ανάδειξη του παρακάτω θέματος…

Οι παρακάτω φωτογραφίες αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση του φέροντος οργανισμού της γέφυρας πλησίον του Φαραί, στην οδό Ναυαρίνου.

Η επικάλυψη του σκυροδέματος σε πολλά σημεία έχει εξαφανιστεί και οι οπλισμοί είναι έκθετοι σε χλωρίοντα και αλλά στοιχειά που δημιουργεί το θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις μελλοντικά, το πρόσφατο παράδειγμα της γέφυρας στην Καβάλα εξάλλου καταδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος, η δημοτική αρχή, θεωρώ, πως πρέπει να εξετάσει το ζήτημα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες»

Σε ένα πρόβλημα το πρώτο βήμα είναι η ανάδειξη και αποδοχή του εν συνεχεία, ελπίζοντας πως απευθυνόμαστε εις ώτα ακουόντων, είναι η επίλυσή του…

Σ.Τρ.

Share.