fbpx

Επανεμφανίστηκε στη Μεσσηνία ο λύγκας, ο… φαντομάς των ελληνικών βουνών

0
  • ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ, ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΛΥΓΚΕΣ «ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΗΔΗ ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΥΠΑΙΘΡΟ
  • ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥΣ

ΜΕ πολλά αναπάντητα ερωτήματα και έντονο προβληματισμό ανοίγει αύριο αυλαία, η νέα κυνηγετική περίοδος, η οποία φέρει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Τα νέα δεδομένα, αφορούν στα αγριογούρουνα, το κυνήγι των οποίων λόγω του εξαιρετικά μεγάλου πια αριθμού τους, αυξάνεται σε απεριόριστο αριθμό, από 10 που ήταν μέχρι πέρυσι, αλλά μόνο την Τετάρτη, το Σάββατο και την Κυριακή!

Η πληγή από τα αγριογούρουνα άλλωστε, έχει λάβει διαστάσεις… μόνιμου ανοιχτού τραύματος, με την «αιμορραγία» ακατάπαυστη για πολλούς παραγωγούς, όπως αυτούς της σταφίδας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις, εγκαταλείπουν την καλλιέργεια! Τέτοια περιστατικά άλλωστε και μάλιστα πολλά, έχουν σημειωθεί τελευταία στην Πυλία, όπως στο Κυνηγού, όπου παραγωγοί, μην μπορώντας να αντιμετωπίσουν το… μένος των αγριογούρουνων, τα παράτησαν, αφού δεν πρόλαβαν καν να τρυγήσουν καθώς οι αγριόχοιροι, είχαν κατασπαράξει κυριολεκτικά, τα πάντα!

Το πρόβλημα αυτό ωστόσο, δεν έχει να κάνει μόνο με τη σταφίδα! Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται σε ελιές, πατάτες, σιτάρια, βρώμη, καρπούζια και όλα τα κηπευτικά, με την κραυγή αγωνίας να διαδέχεται την απόγνωση, που είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παραγωγών, οι οποίοι ζητούν να βρεθεί ουσιαστική λύση και φυσικά, να αποζημιωθούν.

«Είδαμε τι πάθαμε πέρυσι με το λάδι. Το μόνο που μας έχει μείνει είναι οι σταφίδες», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη φετινή και όχι μόνο, παραγωγή, με τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας να  αναφέρονται επίσης, στα σοβαρά προβλήματα με τα τσακάλια, τα οποία επίσης δεν… αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους! «Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο δεδομένου ότι ο κλήρος είναι μικρός και διάσπαρτος! Σε κάποιες περιοχές η ζημιά στη σταφίδα που δειλά – δειλά ξεκινάμε αυτές τις ημέρες να τρυγάμε, αγγίζει ή και ξεπερνάει το 20 και 30% και δεν είναι μόνο τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος παραδέχθηκε πως πολλοί παραγωγοί, έχουν δει λύγκες στη Μεσσηνία!

ΛΥΓΚΑΣ, Ο… ΦΑΝΤΟΜΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΟΥΝΩΝ

LYGKAS

Αν λοιπόν σε όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, προστεθεί και ο «φαντομάς» των ελληνικών βουνών, ο λύγκας, η κατάσταση, θα λάβει διαστάσεις πραγματικής επιδημίας! Λύγκες, είχαμε να δούμε πάνω από 10 χρόνια και μάλιστα όχι τόσο… νότια, όσο στη Μεσσηνία.

Στα τέλη του 2008, στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου δύο ερευνητές, ο βιολόγος-ζωολόγος δρ Γιώργος Μερτζάνης και ο συνεργάτης του βιολόγος Χαρίλαος Πυλίδης, αντελήφθησαν μια σκιά, σαν «φάντασμα», να πετιέται μπροστά τους. «Το είδαμε φευγαλέα να περνά μπροστά από τα μάτια μας, για κλάσματα του δευτερολέπτου, και να χάνεται στο πυκνό δάσος. Από την κίνηση του ζώου, την ταχύτητά του και το περίγραμμα του σώματός του πιστεύω ότι ήταν λύγκας», είπε τότε στο «Βήμα», ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» κ. Μερτζάνης, ο οποίος μελετά τη βιολογία των μεγάλων σαρκοφάγων θηλαστικών της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι έχουν δει λύγκα στην Ελλάδα. Ένας από τους ερευνητές που συμμετείχε και στα δύο ερευνητικά προγράμματα, ο ζωολόγος Θεόδωρος Κομηνός, συνέχισε από προσωπικό ενδιαφέρον να συγκεντρώνει στοιχεία για τον λύγκα στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες από μαρτυρίες (πήρε περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις) και παρατηρήσεις κυρίως από τη Βόρεια Πίνδο και τα βουνά της Κεντρικής Μακεδονίας

. «Οι πιο αξιόπιστες μαρτυρίες καταγράφηκαν στην περιοχή της Βόρειας Πίνδου. Μάλιστα η επιβεβαιωμένη παρουσία ενός θηλυκού λύγκα με μικρό στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μας αφήνει πολλές ελπίδες για τη μελλοντική παρουσία του είδους εκεί», ανέφερε πριν χρόνια ο κ. Κομηνός, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο του 2007 φωτογραφήθηκαν ίχνη, πιθανότατα λύγκα, σε χιόνι.

Ο Ουρς Μπράιτενμοσερ , από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, μελετητής του ευρωπαϊκού λύγκα, θεωρεί, βασισμένος στις φωτογραφίες που του εστάλησαν, ότι πιθανότατα ήταν ίχνη λύγκα. Άλλες μαρτυρίες έκαναν λόγο την ίδια εποχή, για λύγκες στην περιοχή του Γράμμου και του Βοΐου, ενώ επιβεβαιωμένη ήταν γ παρουσία του ζώου στην Ελλάδα το 1975 όταν σκότωσαν έναν λύγκα στην κοιλάδα του Αώου. Επίσης, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 υπήρχαν ενδείξεις για ζημιές σε οικόσιτα ζώα από τον… φαντομά των ελληνικών βουνών. «Οι πληγές και τα τραύματα στα σκοτωμένα ζώα δεν προέρχονταν ούτε από αρκούδα ούτε από λύκο. Το κάθε ζώο αφήνει ξεχωριστά σημάδια. Η αρκούδα συνήθως τα σκοτώνει με χτύπημα και διακρίνονται στα θηράματά της αποτυπώματα από τα νύχια της. Ο λύκος τα πνίγει και ο λύγκας τα συλλαμβάνει από τον λαιμό ή το μουσούδι και αφήνει μικρά σε έκταση, πιο εστιασμένα, ίχνη», υπογράμμιζε τότε ο κ. Μερτζάνης.

Η κατάσταση του λύγκα στην Ελλάδα σύμφωνα με εκείνο το ρεπορτάζ, ήταν για χρόνια, διφορούμενη. Σύμφωνα με το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας» του WWF Ελλάς «το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η παρουσία μεμονωμένων ατόμων λύγκα στην ελληνική επικράτεια μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, όμως οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν είναι αρκετές για να βεβαιώσουν την παρουσία μόνιμου αναπαραγωγικού πληθυσμού στην ελληνική επικράτεια».

Από τότε ως σήμερα ωστόσο, πολλά μοιάζει να έχουν… αλλάξει! Οι αναφορές στα χωριά, πυκνώνουν! Τρυπύλα, Λατζουνάτο, Κυνηγού, πολλές περιοχές της Πυλίας και της Τριφυλίας κυρίως, είναι μερικές μόνο από αυτές, στις οποίες φαίνεται πως κάτοικοι έχουν δει λύγκα, όπως παραδέχθηκαν απαντωντας στη «Φ», τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, όσο και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου, Κώστας Γυφτάκης.

Για την… ιστορία, αξίζει να καταγραφεί πως ο λύγκας, μαζί με την αρκούδα και τον λύκο, είναι το τρίτο μεγάλο σαρκοφάγο των δασών της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα αιλουροειδές, που λόγω της ιδιαίτερης οικολογίας και συμπεριφοράς του, έχει λάβει συχνά μυθικές διαστάσεις στην φαντασία του λαού, οι οποίες δυστυχώς, αν επιβεβαιωθούν όσοι μιλούν για λύγκες στο νομό μας, αυτές θα… αποτυπωθούν στην πραγματικότητα και θα θέσουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την ήδη προβληματική καθημερινότητα όσων κατοίκων έχουν απομείνει στα ορεινά κυρίως, χωριά μας. Για το θέμα, πριν δυο περίπου χρόνια δημοσιεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το σχέδιο δράσης για τον Ευρασιατικό λύγκα. Όλοι οι πληθυσμοί του λύγκα στην Ευρώπη εκτείνονται μεταξύ γειτονικών κρατών, επομένως η προστασία του προϋποθέτει διασυνοριακές δράσεις. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα οι δράσεις που προτείνονταν ήταν: να διευκρινιστεί η κατάσταση του είδους στην χώρα μας και να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης, να αναλυθούν τα αίτια μείωσης του λύγκα από την Ελλάδα και να αναπτυχθεί συνεργασία με τις γειτονικές χώρες (Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία) που μοιράζονται τον ίδιο πληθυσμό για παρακολούθηση και προστασία του. Αν και το θέμα δεν έχει λάβει διαστάσεις και όλα ακόμη, είναι στη διάσταση του… αν, ο προβληματισμός είναι εδώ, αφού παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, αντιμετωπίζουν μια σειρά από ζητήματα με αγριογούρουνα και τσακάλια, τα οποία απλώς, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι αναφορές για λύγκες στο νομό, θα λάβουν μεγαλύτερη έκταση!

zhmies-tsakalia

ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ  ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

GYFTAKHSΟ πρόεδρος των κτηνοτρόφων Κώστας Γυφτάκης άλλωστε, έχει ήδη αναθέσει σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο, να υποβάλλει μαζικές μηνύσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την δίχως προηγούμενο κατάσταση με τα άγρια αυτά ζώα, που έχουν κατασφάξει… πολλά κοπάδια στην περιοχή. «Δεν μπορεί όταν αυξάνονται οι πληθυσμοί τέτοιων ζώων, να μην λαμβάνεται κανένα μέτρο από το υπουργείο ή και τον ΕΛΓΑ», είπε ο κ. Γυφτάκης, ο οποίος έδωσε και ένα προσωπικό παράδειγμα, σημειώνοντας πως ο ίδιος δίνει 700 ευρώ το χρόνο στον ΕΛΓΑ και δεν έχει λάβει ποτέ αποζημίωση ως τώρα! «Κάποτε με τις αλεπούδες, έριχναν δολώματα. Ας έρθουν οι οικολόγοι να κάνουν τη δική μας δουλειά και να δούμε αν μπορούν να επιβιώσουν υπό αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ο κ. Γυφτάκης, που είπε πως υπάρχουν κτηνοτρόφοι που σε μια μόνο ημέρα, έχουν χάσει 50 ζώα από τα τσακάλια, τα οποία επιτίθενται και νωρίς το πρωί και όχι μόνο τα βράδια. «Δυστυχώς, πολλοί εγκαταλείπουν αφού δε γίνεται να ανταπεξέλθουμε με αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων, τονίζοντας πως το ίδιο κάνουν κι εκείνοι, που παραδοσιακά, είχαν 10 πρόβατα ή κατσίκες στην αυλή του σπιτιού για τις δικές τους ανάγκες, αφού δεν γίνεται να ρα προστατεύσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Φ» μάλιστα, ο πληθυσμός των κτηνοτρόφων στο νομό, έχει μειωθεί κατά 50%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους ίδιους, αλλά και την αγορά και την αλυσίδα των τροφίμων, που θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά τρόφιμα, χωρίς να νοιάζεται ως φαίνεται, επί της ουσίας!

ΜΕ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ!

KYNHGOI

Η αύξηση από 10, σε απεριόριστο αριθμό των αγριογούρουνων άλλωστε, η οποία προβλέπεται από αύριο στο πλαίσιο της έναρξης της νέας κυνηγετικής περιόδου, αποδεικνύει πως ο… πονοκέφαλος των ιθυνόντων είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός και αν μη τι άλλο, δικαιολογημένος. Στον αντίποδα, λόγω της μείωσης η νέα ρυθμιστική όσον αφορά στα θηράματα, προβλέπει να μην υπερβαίνουν τα 8, τα τρυγόνια.

MOYZOSΟ πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κώστας Μούζος, μιλώντας στη «Φ», δήλωσε πως δεν έχει κάποια επίσημη αναφορά για τον λύγκα, αν και έχει ακούσει όσα λέγονται και ενημέρωσε τους κυνηγούς για όσα πρέπει να γνωρίζουν για τη νέα περίοδο που ξεκινά αύριο, εστιάζοντας στα της ασφάλειας. «Αυτό που προέχει, είναι η ασφάλεια των κυνηγών, οι οποίοι πρέπει να σέβονται τους γραπτούς και άγραφους νόμους της φύσης, το θήραμα, αλλά και τους υπόλοιπους κυνηγούς, να φορούν οπωσδήποτε τα πορτοκαλί φωσφοριζέ γιλέκα και να έχουν τα όπλα στη θήκη τους», δήλωσε ο κ. Μούζος, που κάλεσε επίσης τους κυνηγούς, να εμβολιάζουν τους σκύλους τους για τη λύσσα και φυσικά, να έχουν τακτοποιήσει το θέμα του τσιπ, με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παραλαβή αδειών θήρας για ανανέωση ξεκίνησε ήδη, με τις τιμές φέτος να είναι 117,83 ευρώ για την τοπική άδεια, 137,83 ευρώ για την περιφερειακή και 167,83 ευρώ για τη γενική άδεια. Όσοι θέλουν να παραλάβουν τις άδειές τους, μπορούν από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, από τις 6 μέχρι τις 8 το απόγευμα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.
Οι νέοι οδηγοί, για να εκδώσουν άδεια πρέπει να προσκομίσουν στην Αστυνομία μια εξέταση από παθολόγο ή ψυχίατρο, ώστε να λάβουν τη βεβαίωση ΚΟ6 για να αγοράσουν κυνηγετικό όπλο και να καταθέσουν στην Αστυνομία τα χαρτιά του όπλου, μαζί με το ίδιο φυσικά, εντός θήκης και λυμένο. Επίσης, πρέπει να έχουν μαζί τους δύο έγχρωμες φωτογραφίες και ένα παράβολο 3 ευρώ, το οποίο θα προμηθευτούν από το ΚΕΠ. Αφού αποκτήσουν τη βεβαίωση και την άδεια κατοχής όπλου, προσκομίζουν ένα από τα δύο έγγραφα στο Δασαρχείο μαζί με το εκκαθαριστικό της εφορίας ή μια βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, και μετά την υποβολή της αίτησης, εξετάζονται για την άδεια θήρας.
Μετά τις εξετάσεις από το Δασαρχείο προσκομίζουν στο Σύλλογο τη βεβαίωση των εξετάσεων, τη βεβαίωση ΚΟ6, δύο έγχρωμες φωτογραφίες και το χρηματικό αντίτιμο, ώστε να εκδοθεί η άδεια.

Share.