fbpx

Επιτέλους στη Βουλή οι 4 νέες Συμβάσεις Υδρογονανθράκων

0

ΣΤΟ… ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

GREEK_AOZ_MAP-777×437

 ΑΝΑΨΕ… το «πράσινο φώς» για την ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό παράγοντα του ενεργειακού  τοπίου της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς έστω και μετά από μεγάλη καθυστέρηση, κατατέθηκαν στη Βουλή οι 4 νέες Συμβάσεις Υδρογονανθράκων, που μεταξύ άλλων θα αναβαθμίσουν και γεωπολιτικά την παρουσία της χώρας μας, καθιστώντας την ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.
Η εξέλιξη αυτή είναι σπουδαία σε πολλά επίπεδα, με τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες να δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα μας επενδύοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ σε Κρήτη και Ιόνιο.

Ρεπορτάζ Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Η περιοχή του Ιονίου μάλιστα, συνδέεται άμεσα και με τη Μεσσηνία, καθώς η περίφημη «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» που παραχωρείται στην κοινοπραξία Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια, είναι στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Η Ελλάδα σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει σήμερα 9 θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις και με την κύρωση από τη Βουλή των 4 αυτών συμβάσεων, θα φτάσει στις 13.
Τα οφέλη στον δύσκολο καιρό της εδραιωμένης κρίσης, επεκτείνονται και στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, που παραμένει ζητούμενο, καθώς για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των υδρογονανθράκων φέρονται να δημιουργούνται 3 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και για κάθε ευρώ που θα αμείβονται οι άμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο, θα δημιουργούνται άλλες 2 θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ενισχύοντας περαιτέρω την απασχόληση με νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές.
Το βασικό στάδιο των ερευνών θα διαρκέσει 8 χρόνια και οι εταιρείες που έχουν αναδειχθεί θα πρέπει να επενδύσουν 140 εκατ. ευρώ για γεωφυσικές έρευνες, πιθανούς στόχους και φυσικά, ερευνητικές γεωτρήσεις. Τα γεωτρύπανα αν όλα πάνε καλά, θα… πιάσουν δουλειά στις αρχές του ερχόμενου έτους και προφανώς, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα διεξάγεται με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα μέτρα που θα ληφθούν σε όλα τα επίπεδα θα είναι αυστηρά.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Επιτέλους, κατατέθηκαν στη Βουλή οι 4 νέες Συμβάσεις Υδρογονανθράκων», σχολίασε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος με ανακοίνωσή  του, στέκεται σε 5 βασικά σημεία, κάνοντας ειδική αναφορά στα του Κυπαρισσιακού κόλπου. «Για να δοθεί μια εικόνα των αναμενόμενων οικονομικών ωφελειών, σημειώνω ότι αν πχ το οικόπεδο «Κυπαρισσιακός» έχει ανάλογα χαρακτηριστικά με το οικόπεδο «Πατραϊκός», που έχουμε κατακυρώσει από το 2014 στα ΕΛΠΕ, τότε θα υπάρξουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

  • Επενδύσεις 2δις ευρώ για την εγκατάσταση και 5 δις ευρώ λειτουργικές δαπάνες, κατά την 30ετή λειτουργία της εξέδρας άντλησης και των χερσαίων εγκαταστάσεων. Σύνολο επενδύσεων 7δις ευρώ, όσο δηλαδή, η επένδυση στο «Ελληνικό».
  • Κάθε χρόνο έσοδα για το ελληνικό δημόσιο 150.000.000 ευρώ, δηλ. 4.5 δις ευρώ στην 30ετή λειτουργία της μονάδας. Όλα, στο «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών», για τις συντάξεις των Ελλήνων συνταξιούχων, κατά το αντίστοιχο νορβηγικό Ταμείο, όπως νομοθετήσαμε το 2013 (Ν. 4162/2013). Επιπλέον, κάθε χρόνο, 30.000.000 ευρώ για την τοπική κοινωνία, δηλ. σύνολο 900.000.000 ευρώ στην 30ετή λειτουργία, για περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά έργα της Περιφέρειας.
  • Δημιουργία 1.300 θέσεων εργασίας υψηλά αμειβομένων, για υποστήριξη της εκμετάλλευσης. Όσο μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα
    Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, στην Ελλάδα έχουμε τουλάχιστον 20 τέτοιους «Πατραϊκούς»

Ο Γιάννης Μανιάτης καυτηριάζει την καθυστέρηση 4 και 2.5 ετών αντίστοιχα, από την υποβολή των σχετικών φακέλων που είχαν ζητήσει οι ενεργειακοί κολοσσοί EXXON MOBIL, TOTAL και REPSOL, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και στέκεται και στα δυο θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ με Λιβύη, που περιλαμβάνονται στον επίσημο χάρτη του 2014. Στη συνέχεια αναφέρεται στο γεγονός ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος το 2013, υιοθετήθηκε από την ΕΕ και ήταν η αυστηρότερη σε παγκόσμιο επίπεδο περιβαλλοντική Οδηγία για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων, η οποία στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο. Καταληκτικά, ο πρώην υπουργός αναφέρεται στην αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων και τη στρατηγική συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ η οποία δρομολογήθηκε το 2011, καθώς και στην  υλοποίηση των αγωγών και υποδομών Φυσικού Αερίου TAP, IGB, EASTMED, FSRU Αλεξανδρούπολης και  την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, που αποτελούν τους τρεις πυλώνες της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, που μπορούν όπως επισημαίνει, σήμερα, να στηρίξουν την πατρίδα απέναντι σε κάθε επιβουλή, ιδιαίτερα από τον ανατολικό γείτονα. «Πρέπει επιτέλους να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά. Δεν έχουμε πλέον περιθώρια για άλλο χαμένο εθνικό χρόνο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Γιάννης Μανιάτης , τονίζοντας και αυτός με τη σειρά του, την ανάγκη να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Share.