fbpx

Επίθεση Τατούλη κατά Νίκα με στόχο το Μητσοτάκη, μετά τη χθεσινή υπογραφή των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες

0
  • ΤΟ 95% ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ «ΔΥΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ 5% ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπεγράφησαν χθες οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές Νότια και Δυτικά της Κρήτης, οι οποίες έχουν και έντονο άρωμα… Πελοποννήσου και ειδικότερα Μεσσηνίας, που εκπροσώπησε ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε τη βαρύτητα των προσπαθειών της χώρας να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας πως το ενδιαφέρον έχει να κάνει με γεωπολιτικά ζητήματα, και επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια επένδυση εθνικής σημασίας, που έγινε με προσεκτικό σχεδιασμό.

Για να πιάσουν… δουλειά τα γεωτρύπανα, πρέπει οι συμβάσεις αυτές να κυρωθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η πρώτη φάση κατά την οποία θα γίνει η συλλογή των σεισμικών δεδομένων και η επιφανειακή γεωχημική έρευνα, θα διαρκέσει μια τριετία και θα ακολουθήσει η δοκιμαστική γεώτρηση μετά το 2022. Στη δεύτερη φάση που διαρκεί άλλα τρία χρόνια, η έρευνα επεκτείνεται στη συλλογή 3D σεισμικών δεδομένων και στην τρίτη φάση που θα είναι διετούς διάρκειας, εκτιμάται ότι θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα 4.000 μ., συμπεριλαμβανομένου και του βάθους της θάλασσας στο σημείο που θα επιλεγεί. Η έρευνα για υδρογονάνθρακες θα κρατήσει οκτώ χρόνια, ενώ υπάρχει και δυνατότητα παράτασης, με το οικονομικό όφελος του Δημοσίου να αναμένεται μεγάλο.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Κατά την έναρξη κάθε φάσης ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές όπως και σε κάθε πιθανή παράταση, ενώ είναι υποχρεωμένος να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ καταβάλλει και το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση. Σε κάθε περιοχή το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει:

  • Κατά τη φάση έρευνας 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της Σύμβασης (Signature Bonus) και στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ την πρώτη οκταετία.
  • Κατά τη φάση εκμετάλλευσης θα αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties), 200 ευρώ / ανά τετραγωνικό χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος και ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής)

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννη Μπασιά, τον Bernard Clement από την Total, τον Jonathan Wilson από την Exxon Mobil και τον Γιώργο Αλεξόπουλο από τα ΕΛΠΕ, ενώ παρευρέθησαν οι πρέσβεις ΗΠΑ και Γαλλίας, πλήθος πολιτικών αξιωματούχων και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, που μίλησε για άμεσο όφελος της πολιτικής που άσκηση, αναφερόμενος στη θωράκιση της αυτοδυναμίας, της αναπτυξιακής πορείας και της γεωπολιτικής θέσης της Πελοποννήσου.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ο κ. Τατούλης, που ήταν παρών στην υπογραφή των συμβάσεων και είχε επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, προέβη σε μια ανακοίνωση «φωτιά», η οποία πυροδοτεί και το πολιτικό σκηνικό, αφού εξαπολύει βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στήριξε στις εκλογές τον Παναγιώτη Νίκα, αλλά και κατά του διαδόχου του στην Περιφέρεια, ο οποίος όπως θύμισε, τον κατηγορούσε προεκλογικά, πως έλεγε… παραμύθια για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο! «Εδραιώσαμε το ρόλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, δεδομένου ότι κατά 95% το οικόπεδο αυτό ανήκει στην ΑΟΖ της Πελοποννήσου (το υπόλοιπο 5% ανήκει στα Κύθηρα και την Περιφέρεια Αττικής) και αυτό το κορυφαίο γεγονός το πετύχαμε με τη γνώση μας και την επιμονή μας να διεκδικούμε συνεχώς το συμφέρον των πολιτών της Πελοποννήσου», δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης, τονίζοντας ότι χάρη στις προσπάθειες της δικής του Περιφερειακής Αρχής εξασφαλίστηκαν, τόσο από το οικόπεδο αυτό, όσο και από το οικόπεδο του Κυπαρισσιακού κόλπου, άμεσα ανταποδοτικά οφέλη 5% επί των εσόδων και 20% σε έργα περιβαλλοντικής εξισορρόπησης. «Ας απαντήσει λοιπόν ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη στα τόσα ψέματα που προεκλογικά στηρίχθηκε, δυσφημώντας την προσπάθειά μας με τα «παραμύθια Τατούλη για τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια», όπως έλεγε, αποδομώντας παράλληλα την εξαιρετική εξέλιξη για τους Πελοποννήσιους συμπολίτες μας. Ασφαλώς, ο άκρατος λαϊκισμός και τα μεγάλα ψέματά του θα στιγματίζουν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά κυρίως αυτόν που τον επέλεξε.  Η επιτυχία μας από την άλλη πλευρά αποτελεί τη μεγάλη μας κληρονομιά στους Πελοποννήσιους πολίτες, οι οποίοι θα καρπωθούν το τεράστιο οικονομικό όφελος, που θα προκύψει σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του νόμου. Εμείς θα παραμείνουμε παρόντες για να διασφαλίσουμε όλα αυτά που πετύχαμε», τόνισε με νόημα ο κ. Τατούλης, ο οποίος προχωρώντας ένα βήμα πιο… πέρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο χειρισμού του θέματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος και Πελοποννήσιο Γιάννη Μανιάτη.

Share.