fbpx

Επόμενη στάση επενδύσεις…

0

ΜΕΓΑΛΟ στοίχημα και βασική επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης  το επόμενο διάστημα θα είναι να βάλει την οικονομία σε ρυθμούς ταχείας ανάπτυξης και βεβαίως αυτή θα πρέπει να είναι και η στόχευση και των  επόμενων κυβερνήσεων όταν υπάρξουν, να διατηρηθούν αυξημένοι ρυθμοί για πολλά χρόνια.

Ο δρόμος όμως για την υλοποίηση περνάει μέσα από παραγωγικές επενδύσεις που θα δώσουν δουλειές και εισοδήματα και θα αυξήσουν την παραγωγή. Παράλληλα, για να διασφαλιστεί ροή χρήματος στην εγχώρια αγορά θα πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές. Και αυτό διότι εφόσον δεν έχουμε δικό μας νόμισμα να τυπώνουμε, για να αυξήσουμε τα χρήματα που υπάρχουν στη χώρα πρέπει να τα πάρουμε από τους άλλους και αυτό γίνεται μόνο με τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Μόνο έτσι θα μπαίνει υγιές χρήμα στην αγορά, δηλαδή όχι δανεικό.

Όλα αυτά συναποτελούν ένα υπέροχο σχέδιο και το ζητούμενο είναι αυτό το σχέδιο να είναι εφαρμόσιμο. Για να είναι εφαρμόσιμο αυτό το σχέδιο πρέπει να γίνουν πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις που δεν σχετίζονται απαραίτητα με την οικονομία ή την οικονομική πολιτική, αλλά με χίλια δυο άλλα ζητήματα.

Ποιά είναι αυτά τα ζητήματα τα οποία καθορίζουν και ποιές είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν;

Η κυβέρνηση αυτή, όπως και όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου, μπλεγμένες στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας κάθε χώρας, εγκλωβισμένες σε ένα πλήθος νόμων, υπουργικών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων αδυνατούν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου, η γραφειοκρατία για αυτό υπάρχει, αυτός είναι ο βασικός στόχος της, να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Πώς θα καταλάβουν λοιπόν οι κυβερνώντες ποιές είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις; Πώς θα καταλάβουν γιατί δεν γίνονται επενδύσεις αφού θεωρούν ότι οι ίδιοι έκαναν τις βασικές κινήσεις για να ξεμπλοκάρουν ιδιωτικοποιήσεις, για να πουλήσουν ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις σε ιδιώτες, αφού μείωσαν τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές;

Δεν μπορεί κανένας πολιτικός, όσο καλή πρόθεση και να έχει, να αντιληφθεί τι πηγαίνει στραβά όσο ψάχνει μέσα στο υπουργείο του. Για να το καταλάβει πρέπει να ρωτήσει “την πιάτσα”, τις αγορές, αυτούς που θα έπρεπε να επενδύσουν αλλά δεν επενδύουν.

Και επειδή και αυτό το “να ρωτήσει” είναι δύσκολο, ας δει τις καταγραφές που υπάρχουν ήδη. Η ευρύτερη καταγραφή έχει γίνει από τον ΟΟΣΑ. Είναι η περίφημη – και ξεχασμένη στα συρτάρια – εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Εκεί αναφέρονται εκατοντάδες αλλαγές που είναι αναγκαίες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η οικονομία και να διορθωθούν οι στρεβλώσεις.

Και παράλληλα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ας πάρει ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του τις ετήσιες εκθέσεις του Φόρουμ του Νταβός, ή της Παγκόσμιας τράπεζας, ή και άλλων οργανισμών με τις κατατάξεις των χωρών με βάση την ανταγωνιστικότητα τους να τις μελετήσουν.

Οι λίστες αυτές στις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται σε ντροπιαστικά χαμηλά επίπεδα, κρύβουν όλη την αλήθεια για το τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση που θέλει να προσελκύσει επενδύσεις.

Εκεί θα διαπιστώσει η νέα κυβέρνηση ότι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, είναι μόνο δυο από τις πολλές αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα .

Θα δει ότι με τις διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να περιμένει άμεσα επενδύσεις διότι δεν προστατεύεται επαρκώς ούτε ο επιχειρηματίας, ούτε οι μέτοχοι, ούτε η ίδια η επένδυση. Θα δει ότι τα εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατία είναι αξεπέραστα και αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην προσέλκυση επενδύσεων, ελληνικών και ξένων. Θα δει ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές στους νόμους για να νοιώσει ασφαλής και προστατευμένος ένας ξένος επενδυτής. Και πρέπει να γίνουν και πολλές αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν τους ξένους επενδυτές για να μπορέσουν να επενδύσουν. Και δεν είναι μόνο αυτά. Οι λίστες κατάταξης με βάση την ανταγωνιστικότητα που δημοσιεύουν οι διεθνείς οίκοι είναι πάρα πολύ αναλυτικές και χρήσιμες.

Μεγάλο λοιπών στοίχημα για την χώρα και για την νέα κυβέρνηση οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε να ξεμπλοκάρει όλους τους μηχανισμούς προκειμένου η χώρα να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Κορομηλάς Δ. Χρήστος

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, Μaster ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

Share.