fbpx

Έτοιμος να διοικήσει ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, με την πλειοψηφία στο… τσεπάκι

0

ΣΤΙΣ μειοψηφίες πέφτει το… βάρος των συνεργασιών με τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, αφού παρά τις αλλαγές στο Νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, τηρώντας τον λόγο του, θα αναθέσει θέσεις ευθύνης και σε στελέχη των παρατάξεων που μειοψήφησαν, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Ο Νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα, με την προϋπόθεση βέβαια πως ο ορισμός αυτός, θα εγκριθεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο αντιδήμαρχος που θα ορίσει ο δήμαρχος και τις μειοψηφίες να έχουν πια, τον… τελευταίο λόγο!  Λίγο πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, ο Θανάσης Βασιλόπουλος, ξεκαθάρισε χθες, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές και πριν την ορκωμοσία, πως θέσεις ευθύνης, θα δοθούν και σε άλλους συνδυασμούς, ανάλογα με το επίπεδο συνεργασίας που έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα, το οποίο άλλωστε, θα αποδειχθεί σύντομα στην πράξη, χωρίς αυτό φυσικά να έχει μορφή… ανταλλάγματος. «Ο κάθε συνδυασμός, ανάλογα με  τη δυναμική που έχει καταγράψει και τα στελέχη που έχει εκλέξει, θα αναλάβει θέσεις ευθύνης. Δεν είναι θέμα ανταλλαγμάτων, αλλά συνεργασίας. Όταν συνεργάζεσαι με κάποιον, πρέπει αυτόν να τον τιμήσεις και να αναλάβει τις θέσεις ευθύνης που του αναλογούν», δήλωσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος ξεκινά με το… δεξί, αποδεικνύοντας πως τα ζητήματα της ηθικής είναι ψηλά για τον ίδιο, αφού θα μπορούσε μετά τις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση της ΝΔ και στους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, να αλλάξει ρότα… Αντ’ αυτού εμμένει στα όσα δεσμεύτηκε μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, που είχαν ως αποτέλεσμα την… ευθεία στήριξή του από την Ελένη Αλειφέρη και τη Μαρία Οικονομάκου και την εκλογή του. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι αλλαγές που έγιναν στον «Κλεισθένη», ενδεχομένως να μην βοηθούν στην ανάπτυξη συνεργασιών διότι όπως είπε, οι συμπράξεις προϋποθέτουν τη μη αποχώρηση συνδυασμών, άρα μάλλον… δυσκολεύουν!

ΟΙ 6 ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΕΣ, Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος αυτό το διάστημα εκτελούσε με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά του –και- ως αντιδήμαρχος, ενημερωνόταν για τα πάντα σε ότι αφορά στο Δήμο, κάνοντας μια σειρά από σημαντικές επαφές και προετοιμάζοντας το… έδαφος για την επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε, έγιναν εκτενείς συζητήσεις με τους διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου, από τους οποίους ζητήθηκε να κατατεθούν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του. «Έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα θα τονίσω με σαφήνεια, ότι ο Δήμος Καλαμάτας, έχει ικανότατα στελέχη και πολλές δυνατότητες», είπε με το τέλος του κύκλου αυτών των συζητήσεων, ο κ. Βασιλόπουλος, τονίζοντας πως στόχος, είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία με τα ικανά στελέχη, τα οποία θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. «Πιστεύω βαθιά στην αξιολόγηση και θα εφαρμόσουμε τέτοιες διαδικασίες, ουσιαστικές, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα ικανά στελέχη για να προσφέρουμε ακόμη πιο σημαντικές υπηρεσίες στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης μας», δήλωσε ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος ανακοίνωσε και τις καινούριες έξι αντιδημαρχίες, επισημαίνοντας πως τις επόμενες ημέρες, ίσως και στην πρώτη συνεδρίαση του Σώματος μετά την ορκωμοσία, να δώσει και τα ονόματα.

  • Οικονομικών και Περιουσίας
  • Τοπικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας
  • Πολεοδομίας, Νέων Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού
  • Κοινωνικής Μέριμνας και Διοικητικών Υπηρεσιών
  • Συντήρησης Υποδομών και Δημοτικών Ενοτήτων και
  • Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος ετοιμάζει αλλαγές, όπου εκτιμά –με βάση και τις αναφορές των διευθυντών- πως χρειάζεται, ενώ έχει ήδη καθορίσει τις  αρμοδιότητες και τις θέσεις ευθύνης και φυσικά, τις συνεργασίες.

 

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

«Εκτός από την άσκηση των καθηκόντων μου ως αντιδήμαρχος, δεύτερος στόχος μου, ήταν αυτό το διάστημα και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των συνδυασμών που θα συγκροτήσουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, σεβόμενος τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την καλύτερη διακυβέρνηση των Δήμων και των Περιφερειών», ανέφερε ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος συνεχίζει να εκλέγεται με το 50 +1%, δεν μπορούσε παρά να σεβαστεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για το εν λόγω θέμα, ανάλογα βέβαια, με τη δυναμική που έχει καταγράψει ο κάθε συνδυασμός και τα στελέχη του. «Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν συνδυασμοί που έχουν επιλέξει να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αντιπολίτευση ή να μεταφέρουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στο μέλλον και συνδυασμοί που έχουν επιλέξει να συνεργαστούμε και να συγκροτήσουμε τη νέα Δημοτική Αρχή. Εμείς προφανώς, σεβόμαστε και τους δύο», εξήγησε ο δήμαρχος που δεν έδωσε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν της βάσης που είχε τεθεί ως Αρχή! «Η πρόσκλησή μας ήταν ανοιχτή και δεν περιοριζόταν σε αυτούς με τους οποίους συγκλίναμε ιδεολογικά. Ήταν μια ανοιχτή πρόσκληση βασισμένη στην ειλικρίνεια, με ξεκάθαρη τη διάθεση προσφοράς στο Δήμο», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα… κυβερνησιμότητας. «Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια σχετικά άνετη πλειοψηφία, κάτι που μένει να αποδειχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Βασιλόπουλος που ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Νίκα για τις θέσεις ευθύνης που του ανέθεσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες τον βοήθησαν να αποκτήσει εμπειρία και να αποδείξει ικανότητα, στοιχεία που όπως είπε, αποτιμήθηκαν θετικά από τους δημότες, οι οποίοι τον επέλεξαν να υπηρετήσει το ανώτατο αξίωμα στο Δήμο.

 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ, ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Στη συνέχεια, ο Θανάσης Βασιλόπουλος έδωσε το πρώτο – βασικό στίγμα της δημαρχοντίας του, απαντώντας σε μια σειρά από ερωτήματα των δημοσιογράφων, ξεκινώντας από την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Έχουμε την Κρήτης, η οποία προφανώς πρέπει να δούμε πως θα τη διανοίξουμε και πως θα αξιοποιήσουμε τα 450 στρέμματα μέχρι την παραλία, αλλά και τα άλλα 1.500 στρέμματα από την Κρήτης προς τη Λακωνικής, όπως βέβαια και το δυτικό μας παραλιακό μέτωπο», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος σχολίασε και τις… παγωμένες και «ασαφείς» εξελίξεις, αναφορικά με τον δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη.

«Απ’ ό,τι είδαμε από τη χάραξη που υπάρχει τώρα, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας. Υπήρχε μια συγκεκριμένη χάραξη, που είχε και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία είχε αξιολογηθεί από την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ) και κάτω από το δρόμο και προς την παραλία, 400 με 500 στρέμματα. Είναι περιοχή για ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων, οπότε η παραλιακή χάραξη θα βοηθούσε στην ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων, γι’ αυτό και είμαστε υπέρ της προηγούμενης μελέτης, όπως άλλωστε είχε ψηφίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας», δήλωσε ο νέος δήμαρχος, ο οποίος αν και… πρεσβευτής των συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα, ως προς το συγκεκριμένο, ξεκαθάρισε πως ακόμη και το μεγάλο «ναι», να πουν Μεσσήνη και Πύλος, δεν είναι… υποχρεωτική η κοινή συμπόρευση σε όλα! «Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα! Προφανώς θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις, αλλά με καλή διάθεση, μπορούμε να βρούμε τον κοινό βηματισμό ώστε να δώσουμε την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε. Άλλωστε ο Δήμος Καλαμάτας, είναι συνδεδεμένος με το Δήμο Μεσσήνης, όπως και όλοι οι Δήμοι μεταξύ τους», είπε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, που έδωσε και το στίγμα του για το Στρατόπεδο.

«Εμείς είμαστε υπέρ της παραμονής του Στρατοπέδου. Αν και εφόσον προκύψει η κατάργησή του, νομίζω πως θα πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για την αξιοποίησή του, μέσα από διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων. Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την περιοχή, που θα πρέπει να ανοίξουμε πιο οργανωμένα. Υπάρχουν πολλές προτάσεις γι’ αυτό το θέμα», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος καταληκτικά, απάντησε και στα των απορριμμάτων, τη διαχείριση των οποίων άλλωστε, έχει στους… ώμους του ως αντιδήμαρχος, όλα αυτά τα χρόνια. «Η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων, είναι η κεντρική διαχείριση. Η κεντρική διαχείριση που θα έπρεπε να έχει καλύτερους όρους από αυτούς και φυσικά συμμετοχή των Δήμων που είναι και εκείνοι άλλωστε, που παράγουν τα απορρίμματα», είπε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, τονίζοντας πως η Μαραθόλακκα δεν μπορεί να αντέξει πολύ ακόμη. «Ενδεχομένως να μην αντέχει ούτε μια μέρα, αλλά δεν έχουμε άλλη λύση αυτή τη στιγμή και πρέπει να περιμένουμε την κεντρική διαχείριση», εξήγησε.

Share.