fbpx

Φώτης Παναγιωτόπουλος: «Εχουμε ήδη ξεκινήσει για την “Καλαμάτα-Πρότυπος Δήμος”»

0
5+1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ με τον συνδυασμό “ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ” και υποψήφιο δήμαρχο τον Βασίλη Τζαμουράνη, βάζει και ένας νέος άνθρωπος στην αυτοδιοίκηση, ο εκπαιδευτικός Φώτης Παναγιωτόπουλος, τελειόφοιτος ΜΒΑ, τ. υποδιευθυντής του Ι.Ε.Κ. Καλαμάτας.

Απάντησε στις 5+1 ερωτήσεις της «Φ» σε υποψηφίους του Δήμου Καλαμάτας και δίνει τη δική του διάσταση για τους στόχους του συνδυασμού και το προσωπικό του «στοίχημα».

Ανθρωπος με σημαντική εκπαιδευτική και κοινωνική δραστηριότητα ο Φώτης Παναγιωτόπουλος, έχει πολλά να δώσει στην αυτοδιοίκηση και την πόλη και εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων και των στόχων του Βασίλη Τζαμουράνη ως τον ιδανικό δήμαρχο που μπορεί να λειτουργήσει συνθετικά στο νέο περιβάλλον της αυτοδιοίκησης που διαμορφώνεται με τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
 • Πόσο εύκολο είναι ένας εκπαιδευτικός να πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με τα αυτοδιοικητικά της πόλης που ζει και δραστηριοποιείται;

«Είμαι χρόνια εκπαιδευτικός στελεχώνοντας τόσο λειτουργικές όσο και διοικητικές θέσεις στις εκπαιδευτικές μονάδες του δήμου Καλαμάτας. Γνωρίζω τα προβλήματα των σχολείων τόσο δομικά όσο και σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας. Οπότε, αν με ρωτάτε πόσο εύκολο είναι να γνωρίζω τα θέματα της εκπαίδευσης, θα σας απαντούσα ότι είναι εύκολο, το ζω καθημερινά. Όσον αφορά τα αυτοδιοικητικά, φέτος βλέπουμε, λόγω της απλής αναλογικής, πληθώρα υποψηφίων συμβούλων και συνδυασμών. Φοβάμαι, ωστόσο, ότι οι πραγματικά γνώστες των προβλημάτων στους διοικητικούς πυλώνες του δήμου – τουρισμός, εκπαίδευση, πολεοδόμηση, οικονομικά, επικοινωνία, πολιτισμός, αθλητισμός, κ.λπ. – είναι πραγματικά ελάχιστοι. Σας καλώ να δείτε τα βιογραφικά των στελεχών μας! Πραγματικά, σας παρακαλώ, να τα δείτε και θα καταλάβετε ποιος μπορεί να ανεβάσει την Καλαμάτα 10 επίπεδα πάνω!».

 • Με ποια κριτήρια επέλεξες τον συνδυασμό «Πρότυπος Δήμος» με υποψήφιο δήμαρχο τον Βασίλη Τζαμουράνη;

«Θα σας απαντήσω. Εγώ είμαι, νιώθω και λειτουργώ ως εκπαιδευτικός! Για να το κάνω αυτό, δεν πρέπει οι δράσεις που οφείλουμε να κάνουμε για τις σχολικές μονάδες της Καλαμάτας να επηρεάζονται από μικροκομματικά συμφέροντα. Οι ελλείψεις στην σχολική μου μονάδα, εκτός από προβλήματα στελέχωσης και πόρων (κάτι το οποίο δεν μπορώ να επηρεάσω σε δημοτικό επίπεδο) είναι κυρίως πολεοδομικά και ανάπλασης – συντήρησης των κτιρίων! Ξέρετε ποιος είναι ο κύριος Τζαμουράνης; Γνωρίζετε; Σας καλώ να μπείτε τις επόμενες μέρες στα social media (facebook-Instagram) και να δείτε φωτογραφικό υλικό από την κατασκευή του Βιοτεχνικού Πάρκου (1988), του Πνευματικού κέντρου (1989), του Δημοτικού Ωδείου (1984), του Περιφερειακού Αυτοκινητόδρομου (2017), του Μεγάρου χορού (2018) και όλων των σημαντικών έργων του δήμου! Ποιος ήταν Υπεύθυνος Μηχανικός ή Διευθυντής Τεχνικών Έργων σε όλα αυτά τα έργα; Ο Βασίλης Τζαμουράνης φυσικά! Πόσοι το γνωρίζουν αυτό; Ο υπεύθυνος επικοινωνίας μας θα φροντίσει να το μάθουν όλοι αυτό!».

 • Πιστεύεις ως εκπαιδευτικός ότι ο Δήμος μπορεί να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στη δημιουργία καλύτερου περιβάλλοντος στη σχολική κοινότητα;

«Φυσικά! Δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες και περιττά λόγια! Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε με σαφήνεια εκ των έσω! Από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε θα ξεκινήσουμε να τα επιλύουμε. Ξέρετε, δεν είναι ωραίο να βλέπεις κάθε μέρα το ίδιο πρόβλημα και να μην μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό, επειδή αυτός στον οποίο απευθύνεσαι στο δήμο δε γνωρίζει».

 • Η απλή αναλογική διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση, καθώς θα απαιτηθούν συναινέσεις για τη διοίκηση του Δήμου. Είναι ο Βασίλης Τζαμουράνης ο κατάλληλος δήμαρχος που θα επιτύχει συνθέσεις προγραμματικές και αυτοδιοικητικές, για να βαδίσει η Καλαμάτα προς το μέλλον;

«Αυτός είναι ο κύριος λόγος που πρέπει να είναι ο κύριος Τζαμουράνης ο επόμενος Δήμαρχος! Πρώτον, γιατί κανένας άλλος υποψήφιος δεν έχει συνεργαστεί επί 37 συναπτά έτη με τόσο πολλούς δημάρχους και δεύτερον, γιατί από τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται καταλαβαίνει κανείς αμέσως ότι πρόκειται για έναν τεχνοκράτη με βαθιά γνώση των δημοτικών προβλημάτων. Και θα σας πω και το εξής και πρέπει να το καταλάβετε! Και άλλος υποψήφιος να επικρατήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 26 Μαΐου, τον κ.Τζαμουράνη θα συμβουλευτεί για τεχνοκρατικά και κατασκευαστικά θέματα!».

 • Ποιες είναι κατά τη γνώμη σου οι προτεραιότητες της πόλης για την επόμενη δεκαετία και ποια είναι τα μεγάλα «όπλα» της Καλαμάτας στις προκλήσεις του μέλλοντος;

«Θα σας μεταφέρω τα λόγια του κυρίου Τζαμουράνη τα οποία ενστερνίζομαι θα στηρίξω με κάθε τρόπο.

Οι δημοτικές εκλογές είναι η ευκαιρία που δίνεται στην τοπική κοινωνία ακηδεμόνευτα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα και τα προβλήματα που την απασχολούν. Δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα στους πολίτες να γίνουν αυτοί οι ρυθμιστές των εξελίξεων που τους αφορούν. Η θέση του Δημάρχου απαιτεί πρόσωπα που διαθέτουν γνώση, ικανότητα, εμπειρία, αποτελεσματικότητα στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων».

Οι στόχοι μας είναι:

 • 1ος στόχος: Η οικοδόμηση του Πρότυπου Δήμου που θα βασίζεται στη Ψηφιακή λειτουργία, στις καινοτόμες και έξυπνες εφαρμογές, στις πρότυπες δράσεις και στις καλές πρακτικές.
 • 2ος στόχος: Η εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των δημοτών παρέχοντας πιο ποιοτικές υπηρεσίες και με τον οικονομικότερο τρόπο.
 • 3ος στόχος: Η Κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη στους ηλικιωμένους, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη.
 • 4ος στόχος: η Ανάπτυξη του πολιτισμού, του αθλητισμού ,της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής.
 • 5ος στόχος: Ο σχεδιασμός και υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής και ανάπτυξης που απαιτούνται, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Όλοι αυτοί οι στόχοι συνθέτουν το όραμά μας για ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ισχυρό Δήμο και την Καλαμάτα «πόλη προορισμό» και πρωτεύουσα του Νότου.

 • Ποιο είναι το προσωπικό σου «στοίχημα» για τις εκλογές, την αυτοδιοίκηση και τη ζωή;

«Προσωπικό μου στοίχημα είναι η πρόοδος στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έχω παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια ότι πολλά παιδιά στο Γυμνάσιο – Λύκειο προβληματίζονται έντονα για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν να επιλέξουν και την καριέρα τους γενικότερα. Ήδη βρίσκομαι σε επαφή με διεθνείς εκπαιδευτικούς φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ετοιμάζω ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα εξωσχολικής υποστήριξης. Τις επόμενες ημέρες θα διοργανώσουμε ένα πρότυπο πρόγραμμα σε συγχρηματοδότηση με τον συνδυασμό μας «Καλαμάτα Πρότυπος Δήμος» στο συνεδριακό κέντρο Elite City Resort για να προσφέρουμε ενημέρωση και συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε γονείς και εφήβους της Καλαμάτας, με τεκμηρίωση και σαφήνεια μέσω έγκυρων σταθμισμένων ψυχομετρικών εργαλείων για το κατάλληλο επάγγελμα που ταιριάζει σε κάθε μαθητή. Όπως μου είπαν οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού με τους οποίους βρίσκομαι σε επαφή, το επαγγελματικό προφίλ με το ατομικό προφίλ διαφέρουν σημαντικά! Για αυτό πολλές φορές βλέπουμε ηθοποιούς να παίζουν μπροστά σε εκατοντάδες θεατές, αλλά να είναι ντροπαλοί στην προσωπική τους ζωή, ή επιτυχημένους δικηγόρους «λιγομίλητους» με τους φίλους και τους συγγενείς τους. Οι μαθητές θα καλεστούν να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές διαδικασίες διάρκειας 1 ώρας περίπου και εξετάζουμε το σενάριο να συγχρηματοδοτήσουμε αυτή τη δράση κατά 50% για όλους τους μαθητές της Καλαμάτας! Είμαι πολύ κοντά σε μια τελική συμφωνία και πιέζω προς αυτή την κατεύθυνση! Θα γίνουν πολλές όμορφες δράσεις για την Καλαμάτα μας! Δεν περιμένουμε να μας ψηφίσουν οι συμπολίτες μας για να το κάνουμε! Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει, γιατί πραγματικά αγαπάμε αυτήν την πόλη και την εκπαίδευση! Κλείνω με μια φράση: ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ και το εννοώ!».

 

Share.