fbpx

Φθινοπωρινά φρούτα

0

ΜΕΤΑ από το ξένοιαστο και ηλιόλουστο Καλοκαιράκι είναι η σειρά για το Βροχερό και μελαγχολικό Φθινόπωρο. Έτσι όμως η φύση ξανανιώνει μετά τη λάβα του καλοκαιριού. Από τον ήλιο του Φθινοπώρου τα πάντα γίνονται πιο όμορφα. Τα χρώματα στην φύση γίνονται μοναδικά και η γη χαρίζει τους πολύτιμους καρπούς της απλόχερα και μας τα προσφέρει. Με μια μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι υγιεινά θρεπτικά, πολύχρωμα και γευστικά, που μας παρέχουν πολύτιμες βιταμίνες , μέταλλα και το καλύτερο για τον οργανισμό μας χωρίς περιττές θερμίδες.

Επιμέλεια Αντωνία Αγγελή

Μπορεί να βρίσκουμε πλέον τα φρούτα και τα λαχανικά που μας αρέσουν όλο τον χρόνο, ωστόσο το προϊόντα που καταναλώνονται στην εποχή τους είναι πιο γευστικά! Είναι σημαντικά για να τονώσουμε και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενόψει του χειμώνα από τις ιώσεις που κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους.

Ξεκινάμε με τα Φθινοπωρινά φρούτα που τα βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία και που καλύπτουν κάθε γούστο μικρών και μεγάλων.

ΑΧΛΑΔΙ

Για το «δώρο των θεών» κάνει αναφορά ο Όμηρος και δεν είχε άδικο. Η σάρκα του γλυκιά, ζουμερή, μαλακή, αρωματική, το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό, με τα διατροφικά οφέλη του να καλύπτουν πλήρως τον οργανισμό και να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και του παχέος εντέρου. Τα αχλάδια περιέχουν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Πλούσια σε κάλιο, φώσφορο, χαλκό(συστατικό οξειδοαναγωγικών ενζύμων και συμπαράγοντας πολλών ορμονών και πρωτεϊνών) βόριο ( μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης) και σε μικρότερες ποσότητες σε μαγνήσιο, νάτριο ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, και θείο και έχουν και λίγες θερμίδες.

Η κατανάλωση χυμού αχλαδιών βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις .Τα αχλάδια είναι υπό-αλλεργικό φρούτο και από τις πρώτες τροφές που χορηγούνται στα βρέφη. Στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική τα συναντάμε μέσα σε σαλάτες, σφολιάτες, στρούντελ, τάρτες, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα.

ΜΗΛΟ

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει το λαϊκό απόφθεγμα και έχει απόλυτα δίκιο! Τα μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά έχουν: φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, βιοτίνη, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτοχημικές ουσίες. Η κατανάλωση μήλων κάνει καλό στην καρδιά μειώνοντας την κακή χοληστερόλη. Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και ταυτόχρονα συμβάλλει στην προστασία του παχέος εντέρου, του μαστού στην πρόληψη της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά. Μειώνει τον κίνδυνο του άσθματος. Βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα στα άτομα με διαβήτη. Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Είναι και αυτό υπό-αλλεργικό φρούτο και μαζί με το αχλάδι χορηγούνται στα βρέφη.

Με πολύ λίγες θερμίδες τα μήλα είναι ένα υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Οι συνταγές με μήλα είναι δεκάδες, ωμό, με μέλι και κανέλα, ψητό στο φούρνο με σταφίδες και ρούμι, μηλόπιτες, γλυκό του κουταλιού, μήλα πουρέ, μαρμελάδες, ψητά με πορτοκάλι, σε φρουτοσαλάτες, με γιαούρτι και δημητριακά… οι επιλογές είναι αμέτρητες!

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Είναι άριστη πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C . Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στον έλεγχο του βάρους και στην αποτροπή του καρκίνου. Οι ευεργετικές ιδιότητες των εσπεριδοειδών συμπυκνώνονται στα υπέροχα αιθέρια έλαια και έχουν εξαιρετική χρήση στην κοσμετολογία και την εναλλακτική ιατρική για την αναζωογόνηση του οργανισμού. Τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια, τα Γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, τα νεράντζια, τα περγαμόντα αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο στην ανθρώπινη υγεία.

  • Μανταρίνια. Μικρά και γλυκά, τα μανταρίνια με το άρωμά τους κάνει την κουζίνα μας να μυρίζει υπέροχα!!! Με χαρακτηριστική γεύση και με βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Χωρίς πολλές θερμίδες, τρώγονται μετά μανίας ωμά αλλά γίνονται και μαρμελάδα και η φλούδα τους γλυκό του κουταλιού και τέλος με το ξύσμα τους να αρωματίζουν τα γλυκά και τα κέικ!!!
  • Πορτοκάλια. Το πιο δημοφιλές φρούτο σε όλο τον κόσμο! Βιταμίνη Α, Β και C, πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, ιωδίου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου . Φρέσκο και σε χυμό, μας συντροφεύει από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας! Το ξύσμα του αρωματίζει πολλά γλυκά. Με την σοκολάτα παρέα μας δίνει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Κάνει υπέροχες μαρμελάδες και γλυκό του κουταλιού.
  • Γκρέιπφρουτ. Το γκρέιπφρουτ περιέχει βιταμίνες Α, Β, C ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Έχει μια ιδιαίτερη πικρίλα αλλά αν δεν την αντέχετε υπάρχει λύση με το να δοκιμάστε να το συνδυάσετε σε χυμό μαζί με πορτοκάλι. Έχει συνδεθεί με τη δίαιτα αφού συμβάλει στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερίνης.

Στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική προσθέτουν μία μοναδική γεύση και ένα υπέροχο άρωμα.

Δοκιμάστε τα σε σαλάτες, σε μαρινάδα για το κρέας, σε σουφλέ, σε γλυκό του κουταλιού, σε μαρμελάδα, σε λικέρ.

ΡΟΔΙ

Το σύμβολο της καλοτυχίας! Με τα γευστικά σποράκια να χαρίζουν υγεία και ευεξία και να κατατάσσουν το ρόδι στις σούπερ τροφές .

Με Βιταμίνες A, C, E, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο, υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ οι θερμίδες είναι ελάχιστες. Στον χυμό του ροδιού η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι τρεις φορές υψηλότερη από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί και συνιστάται να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ή έπειτα από έντονη άσκηση, γιατί αυξάνει την αιματική παραγωγή και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ρίχνει την συστολική αρτηριακή πίεση και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Επίσης μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Το έλαιο από τους σπόρους τους διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική μπορεί να δώσει

χρώμα και γεύση στις σαλάτες, να φτιάξετε γευστικές σάλτσες για τα ψητά κρεατικά.

Το λικέρ ρόδι είναι απλά φανταστικό και πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε.

ΚΥΔΩΝΙ

Ένα ιδιαίτερο φρούτο το κυδώνι γνωστό και ως «χρυσό μήλο» που καταναλώνεται ψημένο, παρά ωμό. Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και με ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α, Β,C περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο, φώσφορο, χαλκό και σίδηρο.

Τα κυδώνια τονώνουν επίσης την όρεξη, καταπραΰνουν το ερεθισμένο στομάχι και διευκολύνουν την ηπατική και νεφρική λειτουργία. Μειώνουν την χοληστερόλη αφού ένα από τα κύρια συστατικά του είναι η πηκτίνη. Οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ακόμα και κατά της διάρροιας. Τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και κυδωνόπαστα, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά με κρέας ψητό.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Λίγο παρεξηγημένα λόγω της εμφάνισης τους φρούτα με την ελαφρώς ξινή γεύση τους δεν ανήκουν στην κορυφή των προτιμήσεων .Μεγάλο λάθος όμως γιατί αποτελεί μια πολύτιμη πηγή Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων, Ο καρπός του είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Αν και τα πορτοκάλια είναι γνωστά για την βιταμίνη C, τα ακτινίδια όμως την περιέχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα, τα μικρά μαύρα σποράκια του ακτινιδίου. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Ένα μόνο ακτινίδιο την ημέρα καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C. Ταυτόχρονα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε. Είναι η ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα λόγω των χαμηλών θερμίδων. Τα χρησιμοποιούμε σκέτα, σε φρουτοσαλάτες, σε χυμό και με το γιαούρτι. Τέλος πρέπει να τα δοκιμάσετε και σε μαρμελάδα.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Είναι ιδιαίτερο και το απολαμβάνουμε. Αφαιρώντας το κοτσάνι, εύκολα μπορούμε να δούμε αν το αβοκάντο είναι ώριμο Αν κάτω από το κοτσάνι είναι πράσινο τότε είναι έτοιμο, αν είναι καφέ έχει αρχίσει να χαλάει και αν δεν μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε το κοτσάνι δεν είναι αρκετά ώριμο ώστε να το απολαύσετε. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες, κάλιο, φολικό οξύ, και ελαϊκό οξύ (το ελαϊκό οξύ μειώνει τη χοληστερόλη και συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου του μαστού).Η λουτεΐνη και η βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με τα λιπαρά του αβοκάντο, αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κρέμες προσώπου.

Το αβοκάντο το απολαμβάνετε και σκέτο αλλά και σε σαλάτες, σάντουιτς και γλυκά. Για μια σπιτική μεξικάνικη σάλτσα guacamole: Λιώστε ένα αβοκάντο και προσθέστε λευκό πιπέρι και μισό lime.

ΛΩΤΟΣ

Στους συντρόφους του Οδυσσέα προκάλεσαν τη λήθη… Σε εμάς όμως δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας γιατί οι λωτοί δεν είναι απλά φρούτα, είναι μια υπέρ τροφή.. Πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη, φώσφορο, φυτικές ίνες, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, βετουλινικό οξύ (με ιδιαίτερη δράση ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου). Είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη. Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες.

Εκτός από φρέσκους, μπορούμε να τους απολαύσουμε και μέσα σε κέικ ή τάρτες.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ

Αναρριχώμενα σε φράκτες χωρίς να μας πολύ γεμίζουν το μάτι πλούσια όμως σε συστατικά, τόσα που συγκαταλέγονται στα «υπέρ-τρόφιμα». Πλούσια σε βιταμίνη C( διπλάσια από το μύρτιλο). Με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι ανθοκυανίνες (προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις), τα καροτενοειδή (αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση). Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών,θρομβώσεων, εγκεφαλικών, προλαμβάνουν την ελκώδης κολίτιδα, μειώνουν τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, βελτιώνουν τη μνήμη, καταπολεμούν τις ουρολοιμώξεις.

 

ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ

Υλικά

8-10 ρόδια καθαρισμένα ( αν έχουμε βάζουμε και την ξινή ποικιλία ροδιού για πιο κόκκινο χρώμα)

750 γραμμάρια ζάχαρη

750 γραμμάρια τσίπουρο ή ρακή ή βότκα

2 ξυλάκια κανέλα

4-5 γαρίφαλα ολόκληρα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα βάζο.
  2. Το αφήνουμε για έναν μήνα σε ζεστό μέρος.
  3. Ανακατεύουμε 2-3 φορές την ημέρα.
  4. Το σουρώνουμε και γεμίζουμε τα μπουκάλια.
  5. Σε 12 μέρες είναι έτοιμο να το πιούμε.

 

ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΚΥΔΩΝΙ

Υλικά

1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα

750 γραμμάρια ζάχαρη

1 1/12 ποτήρι νερό

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα(άσπρα) ή καρύδια

1 κλωναράκι αρμπαρόριζα ή 3 βανίλιες

1 1/2 λεμόνι( χυμό)

γρεναδίνη (για να γίνει πιο κόκκινο)

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα κυδώνια.

2.Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το σκληρό και τα σπόρια.

  1. Κόβουμε τα κυδώνια σε μικρές λωρίδες. Μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα κυδώνια τα βάζουμε (τις λωρίδες- κυδώνια) μέσα σε νερό.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια, τη ζάχαρη και το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
  3. Το αφήνουμε έτσι για 24 ώρες.
  4. Το ξαναβράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να βράσει και να δέσει το σιρόπι.
  5. Πριν το τέλος προσθέτουμε και το κλωναράκι της αρμπαρόριζας ή τις βανίλιες, τα καρύδια ή τα αμύγδαλα, την γρεναδίνη και το λεμόνι.
  6. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ,κλείνουμε και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο.

*Tip: Για να μας βγει ωραία η κομπόστα τα κυδώνια θα πρέπει να είναι αφράτα αλλά όχι πολύ ώριμα.

 

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Υλικά

5 μήλα μέτρια

5 αβγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

400 γραμμάρια ζάχαρη

1 φαρίνα

1 Βιτάμ ή βούτυρο 250 γραμμάρια

1 κ.γ. Baking powder

2 βανίλιες

1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια κομμένα όπως μας αρέσουν

1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες μαύρες

Σιρόπι

3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

1 ξυλάκι κανέλα

2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα (κυδωνάτα ή σε ροδέλες).

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα μήλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (να κρατάνε).
  2. Λιώνουμε το βιτάμ σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας πολύ καλά,
  3. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη βανίλια και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα (το βιτάμ με την ζάχαρη) το αλεύρι και το baking powder,
  4. Απλώνουμε μία στρώση από τα μήλα (να μην έχουν σιρόπια ) στο ταψί, έτσι ώστε να μην μένουν κενά.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα και προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες.

7.Ανακατεύουμε πολύ απαλά.

  1. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ψήνουμε με τις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά ( ανάλογα τον φούρνο τσεκάρουμε με οδοντογλυφίδα αν κολλάει).
  2. Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά περίπου και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Αν θέλουμε την σιροπιάζουμε με το σιρόπι από τα μήλα που βράσαμε.
  3. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Share.