fbpx

«Γεφύρι της Αρτας» η ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου με νέα εμπλοκή στο… παρά 5!

0
ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕ.ΣΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ –  ΣΤΙΣ… ΚΑΛΕΝΔΕΣ(;) ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ «ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ» – ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΝΙΚΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΣΔΙΤ ΤΑΤΟΥΛΗ!

 ΚΑΤΙ από τη φήμη του γεφυριού της Άρτας μοιάζει να έχει… ζηλέψει η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την υλοποίηση του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Πελοποννήσου, καθώς η μια μετά την άλλη, οι εμπλοκές, το βάζουν στη διαδικασία να… ακροβατεί επί ξυρού ακμής, αφού όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει, αλλά για μια ακόμη φορά, τίθεται κυριολεκτικά, στον… αέρα!
Πριν… στεγνώσει  από τα 40 κύματα, από τα οποία πέρασε, ήρθε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου στην οποία είχαν προσφύγει τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι από την Λακωνία και την Αρκαδία και την Κορινθία, να τα κάνει πάλι… μούσκεμα, αφού ακυρώθηκαν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο που αφορούσαν σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, με τον απερχόμενο περιφερειάρχη, μετά από αυτήν τη δεύτερη ακύρωση να προβαίνει σε μια πολύ σκληρή δήλωση όπου μιλά για την… μαφία των σκουπιδιών και καταγγέλλει «παρακράτος» που… κλείνει τα μάτια, σε όσους διακινούν «μαύρο» χρήμα!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Ήταν στις 26 Νοεμβρίου του 2018, πριν από μερικούς μήνες, όταν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, έφερε στο Σώμα προς ψήφιση, το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για να ξεκινήσει το έργο από την ΤΕΡΝΑ, αφού υπήρχε και το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου με σχετική δημοσίευση σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Τότε, ήταν η πρώτη φορά που αντέδρασαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σαράντος Αλεξανδρής, Θοδωρής Βασιλακόπουλος και Σταύρος Χρυσαδάκος, οι οποίοι μαζί με εκπροσώπους Συλλογικοτήτων, ανάμεσα στις οποίες και εκείνες των κατοίκων της Καλλιρρόης και του Αγίου Κωνσταντίνου στην Οιχαλία, προσέφυγαν για να γίνει έλεγχος νομιμότητας της σύγκλησης του Σώματος την κρίσιμη εκείνη ημέρα, στις 26 Νοεμβρίου. Το Σώμα άλλωστε, αποφάσισε με τη μειοψηφία των 22 από τα 51 συνολικά μέλη του, για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, με την Αποκεντρωμένη, πρώτη φορά να βάζει… πάγο στην Περιφέρεια και το έργο να περνά στις… καλένδες!

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΚΥΡΩΣΗ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, επέμεινε! Λίγες μέρες μετά, στις 12 Μαρτίου, μια ακόμη συνεδρίαση του Σώματος, έπρεπε να… καταπιαστεί με το συγκεκριμένο –μείζον- θέμα και προφανώς, η ένταση κυριάρχησε κι έτσι, διεκόπη, με τον πρόεδρο του Σώματος Ηλία Στρατηγάκο, να ανακοινώνει πως αυτή, θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 18 Μαρτίου! Τελικά, η συνεδρίαση έγινε όχι 6 μέρες μετά, αλλά την επομένη 13 Μαρτίου, με την αντιπολίτευση, να αμφισβητεί τη νομιμότητά της! Μάλιστα, κάποιοι, ζήτησαν από τον πρόεδρο του Σώματος τα πρακτικά όπως προέκυψαν από την ηχογράφηση, τα οποία αρνήθηκε, μη γνωρίζοντας ίσως, πως αυτό… έγινε από τον Τύπο, αφού η συνεδρίαση είχε βιντεοσκοπηθεί από τα Μέσα και ήταν κάτι περισσότερο από ξεκάθαρα όσα ειπώθηκαν.
Έτσι, όχι μόνο ήρθε πρόσφατα – κοντά στις εκλογές και ανακοινώθηκε αφού καθαρογράφτηκε- η δεύτερη ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αυτής της απόφασης, αλλά οι σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Σαράντος Αλεξανδρής και Σταύρος Χρυσαδάκος, κατέθεσαν και μηνυτήρια αναφορά, καταγγέλλοντας αλλοίωση των πρακτικών, πραξικοπηματικού τύπου.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟ ΣΕ ΝΙΚΑ!

Στο θέμα, αναφέρεται με ανακοίνωσή του και ο επικεφαλής του συνδυασμού, περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με τη ΛΑΕ Θανάσης Πετράκος, που μιλά για μια μεγάλη νίκη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», καλώντας την απερχόμενη, αλλά και τη νέα Περιφερειακή Αρχή, να εγκαταλείψει τον σχεδιασμό της εν λογω ΣΔΙΤ. «Δεκτές κρίθηκαν οι προσφυγές που κατέθεσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Σαράντος Αλεξανδρής και Σταύρος Χρυσαδάκος και ο Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος από τις 28-3-2019 στην Επιτροπή του άρθρου 68 του π.δ. 30/1996 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου κατά των αποφάσεων απαλλοτριώσεων που λήφθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της 13ης Μαρτίου 2019 για το έργο αυτό λόγω μη νόμιμης σύγκλησής του.
Υπερασπίζουμε τη νομιμότητα απέναντι στην αντιδημοκρατική εκτροπή της Περιφερειακής Αρχής της Πελοποννήσου και της τακτικής της «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα «αμαρτωλό» έργο.
Για μια ακόμη φορά διατυπώνουμε την σταθερή αντίθεση μας στην ουσία της επιλογής της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφερειακή Αρχή και την κυβέρνηση προτάσσοντας και διεκδικώντας ένα διαφορετικό μοντέλο εναλλακτικής, και αποκεντρωμένης διαχείρισης, φιλικό στο περιβάλλον και οικονομικό για τους πολίτες.
Οφείλει η νέα Περιφερειακή Αρχή να εγκαταλείψει το σχέδιο ΣΔΙΤ του κ. Τατούλη. Δεν μπορεί πλέον να μας λέει ότι δεν γίνεται αλλιώς.
Τώρα μπορεί και πρέπει να υπάρξει λύση βιώσιμη για το περιβάλλον και οικονομικά συμφέρουσα για τους πολίτες της Πελοποννήσου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του, ο Θανάσης Πετράκος, με αίσθηση να προκαλεί η σκληρή δήλωση από γραφείο του απερχόμενου περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη. Αφού αναφέρει ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε απέναντι στα συστήματα και το “παρακράτος”» κάνει λόγο για «παρακμάζουν πολιτικό σύστημα». Αναφέρει στη δήλωσή του ο Πέτρος Τατούλης:

Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ… ΜΑΦΙΑ

«Δεν έχει τέλος ο κατήφορος της ανοίκειας συμμαχίας των ετερόκλιτων δυνάμεων που θυσιάζουν το δημόσιο συμφέρον στον βωμό των ιδιοτελών και ταπεινών τους σκοπών. Η Επιτροπή με απόφασή της, που εκδόθηκε χωρίς να διαθέτει την καθ’ ύλη αλλά και κατά τον χρόνο αρμοδιότητα, κάνοντας καταφανέστατα ανακριβείς αναφορές και επικαλούμενη ευτελέστατα τυπικούς λόγους, ακύρωσε για δεύτερη φορά τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με την  απαλλοτρίωση των εκτάσεων που είναι αναγκαίες για την κατασκευή του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ». Επιχειρούνται μάταια να αποκρυβούν τα συντονισμένα συμφέροντα  που είτε επιδιώκουν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής του Πέτρου Τατούλη είτε επιχειρούν να κλείσουν δικές τους συμφωνίες,  «θυσιάζοντας» τις θυσίες των πολιτών. Όσα συστήματα (πολιτικά, οικονομικά, αυτοδιοικητικά και παρακρατικά) επιχειρούν να εμποδίσουν την εφαρμογή της νομιμότητας και επιμένουν να υπηρετούν την μαφία των σκουπιδιών και να εξυπηρετούν το «μαύρο χρήμα», θα μας βρουν σθεναρά απέναντι. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που μας δίνει ο νόμος, προκειμένου να υπερασπιζόμαστε το συμφέρον της Πελοποννήσου και των πολιτών. Αυτά τα συστήματα θα τα κερδίσουμε. Αυτό το έργο, που φέρει τη σφραγίδα του Πέτρου Τατούλη, έχει πολεμηθεί διαδοχικά από όλα τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, φανερώνοντας την βαθιά παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος. Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Οι πολιτικοί εντολείς που καθοδηγούν τις ανοίκειες συμμαχίες, με την χαρακτηριστική έπαρση του τζακιού τους και της επιγενομένης εξουσίας τους, είναι σε όλους μας γνωστοί από παλιά. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι μέθοδοι τους. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει και οι πολίτες γνωρίζουν πια ότι οι δήθεν Μεσσίες δεν ήλθαν ποτέ. Εμείς πιστεύουμε μόνο στην δύναμη των πολιτών και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το συμφέρον της Πελοποννήσου και της Ελλάδας».

Share.