fbpx

Γιώργος Παπαδόπουλος: “Στην Ελλάδα η εύρεση εργασίας για έναν νέο αποτελεί …έναν υπαρκτό εφιάλτη”

0
«ΝΙΩΘΩ ΕΝΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

 

Ένα κλαδί

Αν θα κοπεί

Θα μαραθεί

Αν θα το μεταμοσχεύσεις

Θέλει γιατρό να τον γιατρέψει

 

ΕΙΝΑΙ ευρέως γνωστές και δεδομένες, πια, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νέα γενιά πολιτών στη χώρα μας -και όχι μόνον- αναζητώντας εργασία στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, πόσο δε μάλλον στην ειδικότητα που έχει σπουδάσει κανείς. Διαπιστωμένα, πλέον, ένα μεγάλο χάσμα χωρίζει την εκπαίδευση, και όσα λέγονται στην θεωρία, από την πραγματικότητα και την πράξη αφού για πολλούς νέους η αναζήτηση εργασίας πολλές φορές μετατρέπεται …σε εφιάλτη!

Με αφορμή το γεγονός αυτό συζητήσαμε με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή Υ.Δ.Δ.Α.Δ., Συντονιστή Επανορθωτικών Κύκλων και Δικηγόρο. Μας μίλησε σαν νέος άνθρωπος αλλά και οικογενειάρχης, για την δική του εμπειρία στην αγορά εργασίας, τις δυσκολίες που κλήθηκε να ξεπεράσει επιλέγοντας να παραμείνει στην γενέτειρα του, Καλαμάτα.

PAPADOPOYLOS-SYNENTEYKSH-1Τα ερώτημα όπως είναι λογικό, ήταν πολλά, προσπαθήσαμε ωστόσο να μείνουμε στην ουσία, στα πιο σημαντικά, κατά της άποψή μας, αναζητώντας τις διαφορές στα όνειρα της σημερινής γενιάς από την προηγούμενη. Τον ρωτήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα αναζητώντας εργασία, για τις διαφορές μεταξύ των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς και για τις δυσκολίες που μετακυλούν σε άλλους τομείς της ζωής και κατά πόσον μπήκε στη διαδικασία να αναθεωρήσει πράγματα και καταστάσεις, διερωτώμενος αν τελικά θα ήταν καλύτερα να ασκήσει το επάγγελμά του στο εξωτερικό;

  • Ποια είναι η διαφορά στα όνειρα της σημερινής γενιάς από την προηγούμενη;

«Κάθε γενιά έχει τους δικούς της αγώνες να δώσει, τις δικές της ανασφάλειες να υπερνικήσει αλλά και τα δικά της όνειρα να τολμήσει να ζήσει! Ίσως, το διαφορετικό χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς θα μπορούσε να εντοπιστεί στους κινδύνους από τη κατηγοριοποίηση και τη μαζικοποίηση που ελλοχεύουν στην αλόγιστη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Χρειάζεται τόλμη και καρδιά για να μπορείς να ονειρεύεσαι, αλλά για να τα κάνεις πραγματικότητα, οφείλεις …να ξυπνήσεις, όπως έλεγε και ο Γάλλος ποιητής, Πωλ Βαλερύ.»

  • Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα όσον αφορά στην εύρεση εργασίας;

«Το πρότυπο αλλά και η τάση που υπάρχει στις σύγχρονες κοινωνίες απαιτεί από τον σύγχρονο νέο να έχει εξειδίκευση στον τομέα που έχει επιλέξει. Όμως, το παράδοξο είναι ότι, παρ’όλο που ολοένα και περισσότεροι νέοι περνούν το κατώφλι των ανώτατων βαθμίδων εκπαίδευσης, όλο και πιο δύσκολη αποδεικνύεται η αγορά εργασίας στην πράξη.

Υπάρχει, συνεπώς, μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην εκπαίδευση και στην εύρεση εργασίας. Μα πέρα από αυτή την προφανή δυσκολία, μπορεί κανείς να εντοπίσει πολλές ακόμα όπως οι πενιχρές απολαβές, ο υπερβολικός όγκος δουλειάς, τα προβλήματα στην ασφάλιση κα»

  • Ποια είναι η διαφορά ένας νέου στην Ελλάδα και ενός νέου σε άλλες χώρες της Ευρώπης;

«Στην Ελλάδα η εύρεση εργασίας για έναν νέο αποτελεί ούτε λίγο ούτε πολύ έναν υπαρκτό εφιάλτη! Στο εξωτερικό πολύ πιο εύκολα μπορείς να ασχοληθείς ενεργά με αυτό που αγαπάς καθώς οι ευκαιρίες είναι σαφώς περισσότερες και, κάποιες φορές, ποιοτικότερες.

Το πρόβλημα είναι πολύμορφο, πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό.»

  • Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος στην επαγγελματική ζωή του μπορούν να του προκαλούν περισσότερες δυσκολίες και σε άλλους τομείς της ζωής;

«Σαφέστατα! Όλα στη ζωή συνδέονται! Ένα πρόβλημα επαγγελματικής φύσης σπάνια περιορίζεται στον χώρο εργασίας. Το κουβαλάς μαζί σου όπου πηγαίνεις. Αυτό είναι μεγάλο βάρος, ειδικά για έναν νέο που προσπαθεί να αναγνωρίσει τη θέση του στην κοινωνία.»

  • Σκεφτήκατε ποτέ να ασκήσετε μόνιμα το επάγγελμά σας στο εξωτερικό;

«Όταν είχα τελειώσει με τις σπουδές μου στη Νομική Θεσσαλονίκης, σκεφτόμουν σοβαρά να ακολουθήσω καριέρα δικηγόρου και διαμεσολαβητή στην Ολλανδία. Όμως, τελικά υπερίσχυσε μέσα μου το συναίσθημα και επέστρεψα στην γενέτειρά μου, την Καλαμάτα. Αυτή την απόφασή μου δεν την μετάνιωσα ποτέ… Ήταν ό,τι καλύτερο μου είχε συμβεί! Δεν ένιωσα ποτέ να περιορίζομαι. Νιώθω ενεργά πολίτης της Ευρώπης.

Το επάγγελμά μου με έχει φέρει στα πιο απρόσμενα μέρη! Για παράδειγμα, πέρυσι βρέθηκα για δέκα ημέρες στη Νορβηγία και σε λίγες ημέρες πετάω για το Στρασβούργο, όπου θα έχω την μεγάλη τιμή να παρουσιάσω μέρος της δουλειάς μου (σ.σ. «Επανορθωτικούς Κύκλους») στο Συμβούλιο της Ευρώπης!»

  • Ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα από την επαφή που έχετε με τον κόσμο σχετικά με την επαγγελματική κατάσταση των νέων;

«Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες ως αποτέλεσμα όχι μόνο της οικονομικής, αλλά κυρίως της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε. Αυτό αντανακλάται εντονότερα στους νέους ανθρώπους. Από την μικρή μου πείρα, πάντως, έχω αρχίσει να συνειδητοποιώ ότι ο εφευρετικός νέος, αυτός που όντως θέλει να αφήσει το στίγμα του στην κοινωνία (άρα και στο επάγγελμά του) θα παλέψει, θα υπερνικήσει τα αδιέξοδα και θα φτιάξει ο ίδιος τον δρόμο αν χρειαστεί! Το έχω ζήσει αυτό με πολλούς γνωστούς μου συνανθρώπους.»

  • Νομίζετε ότι υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για έναν εξειδικευμένο νέο;

«Η εξειδίκευση σίγουρα βοηθά αρκετά. Όμως, αυτό που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο είναι η αυθεντικότητα, η δημιουργικότητα και η ευφυής λειτουργικότητα. Με απλά λόγια, βρες αυτό που αγαπάς πολύ, βρες αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις και δώσε τον εαυτό σου!»

 

Μαρίνα Χαμπιλάϊ
Share.