fbpx

Θεόδωρος Σταθάς: «H “φούσκα” των βραχυχρόνιων μισθώσεων αρχίζει σιγά-σιγά να ξεφουσκώνει!»

0

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ AIRBNB ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΚΑΙ) ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

 Ο «ΤΥΦΩΝΑΣ» Airbnb έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων, “εκτοπίζοντας” τις μακροχρόνιες ενοικιάσεις, εκτινάσσοντας παράλληλα στα ύψη το κόστος των ενοικίων! Γεγονός που ισχύει και στην Μεσσηνία που ανέκαθεν είχε υψηλό κόστος ενοικίων.

Το πλήθος των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αναπτύσσεται με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν των ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης, προκαλώντας ανισορροπία μεταξύ ανάπτυξης τουριστικού και οικιστικού περιβάλλοντος με αρκετά μεγάλη αύξηση των τιμών ενοικίασης και αναπόφευκτα στην επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων πληθυσμού.

ΥΨΗΛΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Οι υψηλές τιμές των ενοικίων τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, μεταξύ αυτών και η Καλαμάτα, όπου τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε ενοικιαστές ακόμα και σε φοιτητές στην εύρεση κατοικίας. Η πλειονότητα των διαθέσιμων ακινήτων είναι στις πλατφόρμες μισθώσεων τύπου Airbnb και οι ιδιοκτήτες ζητούν εξαιρετικά υψηλά ενοίκια για όσους αναζητούν μόνιμη κατοικία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Καλαμάτα, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη τα ενοίκια φέτος παρουσιάζουν αύξηση έως και 30%!

Αισιόδοξο, ωστόσο, μήνυμα για όσους αναζητούν μόνιμη κατοικία αποτελεί η πρόβλεψη του μεσίτη Θεόδωρου Σταθά. Αν και τα ακίνητα που έχουν ενσωματωθεί στην πλατφόρμα του Airbnb στη Μεσσηνία μόνον ανέρχονται σε περισσότερα από 2.000 – όπου ακόμα και πολυκατοικίας έχουν μετατραπεί σε μίνι ξενοδοχεία – ο κ. Σταθάς παρατηρεί μειωτική τάση και προβλέπει ότι σύντομα η “φούσκα” των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα ξεφουσκώσει!

Σήμερα μιλά αποκλειστικά στη «ΦΩΝΗ» για το φαινόμενο Airbnb στη Μεσσηνία και πως έχει επηρεάσει την αγορά ακινήτων:

  • Τι εστί AIR BNB και πότε πρωτοεμφανίσθηκε στην Ελλάδα;

«Το airbnb είναι μια κοινότητα online, από το 2008, που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει ένα ή περισσότερα δωμάτια διαθέσιμα να τα νοικιάσει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, είναι μια πλατφόρμα online που μπορεί κανείς να βρει διαμονή για μερικές μέρες ή ακόμα και για μερικούς μήνες σε μια άλλη πόλη ή χώρα.»

  • Ποιος είναι ο αριθμός ακινήτων στη Μεσσηνία που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής (airbnb);

«Πάνω από 2.000 σπίτια Airbnb στη Μεσσηνία!»

  • Η Airbnb ισχυρίζεται ότι δεν παρέχει κτηματομεσιτικές υπηρεσίες. Ωστόσο κρίνετε πως έχει επηρεαστεί η δουλειά σας;

«Η “στροφή” πολλών ιδιοκτητών στις πλατφόρμες διαμοιρασμού της οικονομίας έχει προκαλέσει αρρυθμίες στην αγορά ακινήτων ειδικά στο αστικό κέντρο της Καλαμάτας. Με αποτέλεσμα το «έλλειμμα» μακροχρόνιας διαμονής να αποτελεί πλέον το σοβαρότερο πρόβλημα στην αγορά και εννοείτε εις βάρος των κτηματομεσιτών.»

  • Το Airbnb και αυτού του τύπου οι πλατφόρμες αλλάζουν τελικά τα δεδομένα; Τι σας λένε οι διοικητές των ακινήτων;

«Σ’ αυτό που αποσκοπούν οι ιδιοκτήτες είναι το εύκολο κέρδος. Προς το παρόν βέβαια…»

  • Παρατηρείτε τάση των ιδιοκτητών προς την βραχυχρόνια μίσθωση και αποφυγή της μακροχρόνιας;

«Βεβαίως, η τάση είναι έντονη. Τα κέρδη είναι μεγάλα. Αδειάζουν ολόκληρες πολυκατοικίες για το λόγο αυτό!»

  • Η νέα αυτή κατάσταση έχει επιφέρει αλλαγές στις τιμές στα ακίνητα στη Μεσσηνία;

«Απίστευτη αύξηση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, λόγο έλλειψης ακινήτων.»

  • Πιστεύετε πως ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας Airbnb, καθιστά εύκολη την απάτη;

«Ναι! Υπάρχει και η περίπτωση αυτή καθώς πέρα από ένα τηλέφωνο και ένα e-mail δεν ταυτοποιείται ο ιδιοκτήτης. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε.»

  • Εν τέλει θα το χαρακτηρίζατε ως ένα «φαινόμενο» που ήρθε για να μείνει ή δεν θα το αντέξει για πολύ η ελληνική / μεσσηνιακή πραγματικότητα;

«H “φούσκα” των βραχυχρόνιων μισθώσεων αρχίζει σιγά-σιγά να ξεφουσκώνει. Τα έσοδα των ιδιοκτητών κατοικιών ήδη δέχονται πιέσεις. Τόσο οι τιμές διανυκτέρευσης, όσο και οι πληρότητες κινούνται πτωτικά, τη στιγμή που ο αριθμός των καταχωρήσεων ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης εξακολουθεί να κινείται ανοδικά.

Πολύ σύντομα ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων θα βρεθούν διαθέσιμα για μακροχρόνιες μισθώσεις, καθώς μεγαλώνει διαρκώς η προσφορά των διαθέσιμων ακινήτων.

Η εικόνα αυτή αναμένεται ν’ αλλάξει όταν θα δημιουργηθούν τα δεδομένα και οι παρεμβάσεις που χρειάζονται, όπως για παράδειγμα η επιβολή περιορισμού στις ημέρες μίσθωσης ακινήτων.»

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ AIRBNB

Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνον στην έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων. Αντιθέτως επέτρεψαν μεγάλο περιθώριο φοροδιαφυγής που αναπόφευκτα επηρεάζει τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση.

Μόνον την τριετία 2016-2018 εκτιμάται ότι η καθαρή απώλεια των δημοσίων εσόδων ανήλθε στα 300 εκατομμύρια ευρώ! Σε ότι αφορά στην απασχόληση -σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton εκ μέρους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – υπολογίζεται ότι χάθηκαν συνολικά 36.560 θέσεις εργασίας!

Για τον περιορισμό του «τυφώνα» Airbnb, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, σχεδιάζει μέτρα και αλλαγές για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που αναμένεται να ισχύσουν από το Φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση στοχεύει να θέσει εκτός πλατφόρμας όλα τα αδήλωτα ακίνητα – όσα δηλαδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου – μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στο επίκεντρο των αλλαγών η ασφάλεια των ακινήτων που προσφέρονται στο Airbnb και το Booking, καθώς η χώρα μας καλείται να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα! Επίσης θα προωθηθεί η ασφάλιση των ακινήτων και των επισκεπτών.

Το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει την δυνατότητα φορολογικής αναγνώρισης των εξόδων και των πάγιων δαπανών ιδιοκτητών AirBnb (π.χ. νερό, ρεύμα, δημοτικά τέλη και κοινόχρηστα), για τις ιδιοκτησίες που είναι δηλωμένες στην εφορία.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται το επόμενο διάστημα να προσεγγίσει (με e-mail) την Airbnb, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για περίπου 20.000 ελληνικά ακίνητα που εμφανίζονται στις ενεργές αγγελίες της πλατφόρμας, για τα οποία όμως όπως διαπιστώθηκε κατόπιν “σαρώματος” από ελεγκτές της ΑΑΔΕ στην πλατφόρμα, ιδιοκτήτες ή διαχειριστές δεν έχουν δηλώσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Επόμενο βήμα θα είναι η ενημέρωση των ιδιοκτητών για έλεγχο και όσο διαπιστωμένα δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο ειδικό μητρώο της ΑΑΔΕ και συνεχίζουν να τα ενοικιάζουν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο της τάξεως των 5.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι, λοιπόν, πιθανόν να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους λόγω των αδήλωτων εισοδημάτων.

Σίσσυ Τριάντου
Share.