fbpx

Γιώργος Ζακυνθινός: Ενα «βαρύ» βιογραφικό για τις Περιφερειακές Εκλογές

0

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» – ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στροφή προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές και παρουσιάζουμε σήμερα μια ξεχωριστή υποψηφιότητα. Πρόκειται για τον καθηγητή του ενιαίου, πλέον, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργο Ζακυνθινό.

Ενα πραγματικά σημαντικό και «βαρύ» βιογραφικό με σπουδές, δραστηριότητες και διεθνή αναγνώριση.

Με μεγάλη δραστηριότητα για χρόνια στο ΤΕΙ Πελοποννήσου είχαμε κατά καιρούς φιλοξενήσει τις απόψεις και προτάσεις του για τον αγροτικό τομέα. Σήμερα μας απαντά σε ερωτήματα με αφορμή τη συμμετοχή του στις εκλογές, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, στην Π.Ε. Μεσσηνίας, με το συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη.

  • Κύριε Ζακυνθινέ κατεβαίνετε στις Περιφερειακές Εκλογές ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Πέτρο Τατούλη γιατί;

«Κύριε Τσαμούλη, σας ευχαριστώ καταρχάς για την φιλοξενία σας σε αυτό το αδέσμευτο έντυπο ενημέρωσης και πληροφόρησης του πολίτη της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας ευρύτερα.

Ο κ. Τατούλης έκανε μια πρόταση τιμής σε ένα ακαδημαϊκό  και φυσικά δεν το έκανε τυχαία αλλά, ήθελε να σηματοδοτήσει ότι στην νέα του διαδρομή για μια δυνατή Περιφέρεια χρειάζονται άνθρωποι τεχνοκράτες μέσα από την Ακαδημαϊκή κοινότητα  που γνωρίζουν το χώρο και την περιοχή αξιοποιώντας αυτό το επιστημονικό κεφάλαιο. Αποδέχθηκα αυτή την πρόταση συμμετοχής γιατί πιστεύω στις συνεργασίες και στις συνέργειες για την πολυπόθητη Περιφερειακή Ανάπτυξη. Πέρα όμως από αυτό συντελεί και το γεγονός ότι είναι ένας πολιτικός και ένας αυτοδιοικητικός που έχει πρωτίστως όραμα, εμπειρία ευρύτητα σκέψης με τόλμη και οπωσδήποτε δεν χαρίζεται. Είναι ένας αυτοδιοικητικός ακηδεμόνευτος και εδώ ταιριάζουμε γιατί και εγώ ως ακαδημαϊκός έχω την γνώμη μου. την άποψή μου που πραγματικά είναι ακηδεμόνευτη και δεν την παζαρεύω ποτέ παρά μόνο την τεκμηριώνω ακόμη και αν πρόκειται να συγκρουστώ όπως και ο κ. Τατούλης, δεν χαρίστηκε και συγκρούστηκε με το κατεστημένο. Νομίζω πως σε θέματα αρχών όπως αδέσμευτος, συγκρουσιακός όταν πρέπει αλλά και κοντά στον πολίτη, στον πολίτη αγρότη και τον πολίτη του μόχθου, έχουμε ταυτόσημη θέση. Όλα αυτά μαζί με το ότι έτρεξε και τρέχει το θέμα της Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με οραματικό ορίζοντα και προοπτική αποτέλεσαν  τα τεκμήρια της αποδοχής της πρότασης και της συνεργασίας μας».

  • Η προηγούμενη απάντησή σας ολοκληρώνει το «γιατί»;

«Κύριε Τσαμούλη, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και κάτι ακόμη αξιόλογο και «τρανό» θάλεγα.

Ο κ. Τατούλης είναι ο μόνος αυτοδιοικητικός που στήριξε το ίδρυμα που υπηρετώ. Είναι αλήθεια πως κάποιοι αυτοδιοικητικοί απαξίωναν το ΤΕΙ Πελοποννήσου με πολλούς τρόπους και με ενέργειες ευτελείς του τύπου ότι το ΤΕΙ είναι για «γκαρσονιέρες και για σουβλάκια» και άλλοι κάποτε έτρεχαν σε Ιδρύματα εκτός Περιφέρειας για να πάρουν υπηρεσίες. Κάναμε για παράδειγμα προτάσεις προς αυτοδιοικητικούς για την αξιοποίηση της λυματολάσπης μέσα από ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, την δημιουργία Θεματικής Κιβωτού για την διάσωση της βιοποικιλότητας του Ταϋγέτου αλλά καμία συνέχεια και επικοινωνία, διάχυτη η απαξίωση. Με πρωτοβουλία και μέριμνά του κ. Τατούλη και μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια το Ίδρυμα εξοπλίστηκε με «βαριές» εργαστηριακές υποδομές και υποδομές που ανταποκρίνονται σε μια υψηλού επιπέδου έρευνα και εκπαίδευση προσφέροντας σύστοιχες υπηρεσίες στη έρευνα και την εκπαίδευση των φοιτητών μας. Το ΤΕΙ Πελοποννήσου χάρη και σε αυτή την υποστήριξη αξιολογήθηκε διεθνώς από επιτροπές σε επίπεδο τμημάτων και Ιδρύματος με κολακευτικά σχόλια. Στην συνέχεια αναπτύχθηκε, δημιούργησε μεταπτυχιακά ακούστηκε πέρα από την Περιφέρεια και δημιούργησε όλο εκείνο το δομικό στοιχείο για να είναι σήμερα ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Έτσι αφενός δικαιώθηκε και ο αγώνας της ακαδημαϊκής κοινότητας και αφετέρου δικαιώθηκε για την στήριξη αυτή του Ιδρύματος μας και ο κ Τατούλης που πάντα ήθελε ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

  • Τι σημαίνει ισχυρό Πανεπιστήμιο για σας κύριε Ζακυνθινέ στην Περιφέρεια;

«Κατ ’αρχάς, κύριε Τσαμούλη, να πούμε ότι ζούμε σε περιόδους όπου από το «κράτος κυβέρνηση» περνάμε σε ένα «κράτος εποπτείας» όπου οι περιφέρειες αναδεικνύονται σε βασικά πεδία πρωτοβουλιών και ανάπτυξης αλλά και προώθησης των επενδύσεων μέσα σε ένα περιβάλλον ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης και της κίνησης του κεφαλαίου όπως  αυτό υποστηρίζεται από τους ειδικούς της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αναγκαιότητα λοιπόν η διασύνδεση των πρωτοβουλιών ανάπτυξης μέσα από την γνώση και την καινοτομία. Γνώση και καινοτομία μπορεί να αντληθεί από ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο, που αυτά τα δύο προϊόντα του μαζί με το ανθρώπινο επιστημονικό κεφάλαιό του μπορεί να΄ναι ο διαμορφωτής μιας αναπτυξιακής διαδικασίας και πορείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου θα εξυπηρετεί την επιχειρηματικότητα η οποία άλλωστε αποτελεί και τη βασική συνισταμένη στην επίτευξη της περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης. Επιβάλλεται  λοιπόν  η ύπαρξη ισχυρών  Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, η ενίσχυση της επιστημονικής αριστείας στα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Πελοποννήσου  μέσω της ενίσχυσης των υποδομών έρευνας αλλά και την διευκόλυνση της έρευνας σε τεχνολογίες γενικής εφαρμογής με ταυτόχρονη, ενίσχυση της χρηματοδότησης και της τεχνικής υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και αλλά και των νέων επιστημόνων που θα πρέπει ως συνταγή success story να αποτελεί στόχο στρατηγικής σημασίας».

  • Η δική σας συμβολή ποια θα είναι, κύριε Ζακυνθινέ, στην Περιφέρεια και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας;

«Στο πλαίσιο των δράσεων που απαιτεί μια Περιφερειακή ανάπτυξη ως φορέας της γνώσης και της καινοτομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου προσπαθούμε να είμαστε συμμέτοχοι σε ότι μπορεί να είναι πραγματοποιήσιμο εφικτό και εξειδικευμένο που να μπορεί να συμβάλει στην πολυπόθητη Περιφερειακή ανάπτυξη. Προτείνουμε δράσεις οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε ένα Περιφερειακό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιφέρειας Πελοποννήσου. Από χρόνια πασχίζουμε να περάσουμε την έννοια της ταυτότητας των Μεσσηνιακών προϊόντων, την αναγκαιότητα της  εκπαίδευσης των αγροτών την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων και την διασύνδεσή τους με την τοπική κουζίνα, την μεταποίησή τους προσδίδοντας σε αυτά προστιθέμενη αξία, την εκπαίδευση των μεταποιητών και των χειριστών των προϊόντων του αγρο-διατροφικού τομέα. Ως Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων έχουμε δείξει δείγματα γραφής το τι έχουμε κάνει και τι μπορούμε να κάνουμε. Προβάλαμε συλλογικά αλλά και «προσωπικά»  τα Μεσσηνιακά προϊόντα μέσα από συνέδρια, ημερίδες ερευνητικές εργασίες όπως  το ελαιόλαδο ,την βρώσιμη ελιά, το σύκο, την αγκινάρα «Μικρομάνης» στην Μεσσηνιακή πατάτα, το φραγκόσυκο, οργανώσαμε διεθνή συνέδρια με αναφορά στα τοπικά προϊόντα και την εναλλακτική μεταποίησή τους ως τροφοφάρμακα δίνοντάς τους μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Ιδρύσαμε ένα θεσμοθετημένο εργαστήριο με ΦΕΚ  για τα τροφοφάρμακα και τα λειτουργικά τρόφιμα στηρίζοντας την εναλλακτική μεταποίηση των τοπικών προϊόντων της Μεσσηνίας αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας, Χαρτογραφήσαμε την Ποιότητα του Ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα. Δημιουργήσαμε το πρώτο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  στην Ελλάδα για την «Τεχνολογία και ποιότητα της Επιτραπέζιας ελιάς και του Ελαιολάδου». Διερευνούμε την τροποποίηση του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας. Συμμετέχουμε και εκπονούμε κουπόνια καινοτομίας με παραγωγικούς φορείς. Έχει ξεκινήσει η συνεργασία της Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ., της πρώτης Κοιν.Σ.Επ. της Πελοποννήσου, με το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου για την υποστήριξη του εγχειρήματος του Menalon trail σχετικά με την δημιουργία μιας διατροφικής βάσης με παραγωγούς που θα ενταχθούν σε ένα δίκτυο παραγωγής ντόπιων προϊόντων που θα αποτελέσουν την βάση της δημιουργίας μεταποιημένων προϊόντων όπου θα καταναλώνονται από τους πεζοπόρους των μονοπατιών. Έτσι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια μέσα από την κοινωνική οικονομία όπου έχουμε συστάσεις ομάδων παραγωγών για μεταποίηση και ανάπτυξη τοπικών προϊόντων και τροφίμων που θα καταναλώνουν οι πεζοπόροι. Εν κατακλείδι και με αναφορά στα παραπάνω η δική μου συμβολή είναι η στήριξη και η συνέχιση ενός έργου πνοής για μια Δυνατή Περιφέρεια Πελοποννήσου με στήριξη του αγροτο-διατροφικού τομέα με έρευνα εκπαίδευση και δράσεις στήριξη της ντόπιας αλλά και Περιφερειακής επιχειρηματικότητας».

  • Τι θα λέγατε τελειώνοντας, κύριε Ζακυνθινέ, ως εμβληματική πρόταση προς τους Μεσσήνιους πολίτες;

«Φίλες και φίλοι μου, συντοπίτες της Μεσσηνίας, πλησιάζουν οι μέρες προς την κάλπη είμαστε στην τελική ευθεία. Η επιλογή μου να εκτεθώ και να αγωνιστώ ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την “ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ”, ήταν αποτέλεσμα μιας τιμητικής πρότασης ενός πολιτικού και ενός σημαντικού αυτοδιοικητικού της χώρας μας με τόλμη, γνώση και εμπειρία όπως είναι ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ. Συστράτευση για το Όραμα μιας Δυνατής Μεσσηνίας και μιας Δυνατής Περιφέρειας Πελοποννήσου ζητώ την ψήφο σας πέρα από την αγάπη σας, γιατί η Συμμετοχή, η Συνέργεια και η Συνέπεια θα καθορίσουν την Πραγμάτωση του Στόχου».

Share.