fbpx

Η ανομία, το «άβατο» των Εξαρχείων, το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και το σχέδιο για φοροελαφρύνσεις στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

0

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ προετοιμασίας αφενός εν όψει ΔΕΘ και τις εξαγγελίες που θα γίνουν και θα αφορούν σε φοροελαφρύνσεις επιχειρήσεων και φυσικά πρόσωπα και αφετέρου για να αντιμετωπίσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα λίγο πριν τον ερχομό του Φθινοπώρου.

Με το άνοιγμα της Βουλής η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει σειρά νομοσχεδίων δυο εξ αυτών θα αφορούν στην ψήφο των ομογενών (η οποία θα αποσυνδέεται από το νέο εκλογικό νόμο) και στη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα καθώς και τον εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ «ΑΒΑΤΟ» ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Πρώτο σοβαρό «μέτωπο» το Άσυλο! Οι αντιδράσεις φοιτητών κυρίως όσων προέρχονται από αριστερές παρατάξεις, θεωρούνται βέβαιες και πλέον προκύπτει το ερώτημα πως ακριβώς θα εφαρμοστεί η αλλαγή που ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις των φοιτητών σε μία ενδεχόμενη «εισβολή» της Αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους, ειδικά σε περίπτωση που δεν υπάρχει σοβαρό ζήτημα.

Μείζον θέμα είναι βεβαίως το «άβατο» των Εξαρχείων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει ως μεγάλο «στοίχημα» το ζήτημα της ανομίας, το «άβατο» των Εξαρχείων και βεβαίως την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες. Ζητήματα που και προεκλογικά είχε στην κορυφή των δεσμεύσεών της και σίγουρα αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ένας από τους διακηρυγμένους στόχους της κυβέρνησης με εφαρμογή από το Σεπτέμβριο αποτελεί η είσοδος της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια συνηθέστερο σημείο έναρξης επιθέσεων κατά αστυνομικών στόχων, προκειμένου να βάλουν τέλος στις …καταδρομικές επιθέσεις.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για ομάδες του αντιεξουσιαστικού «τόξου», όπως παράδειγμα ο «Ρουβίκωνας» που πολλάκις έχει απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. με τις «παρεμβάσεις» του.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ

Τα στοιχήματα της  κυβέρνησης Μητσοτάκη αφορούν και στον τομέα της Οικονομίας. Προκειμένου να πετύχει στον αυτό τον τομέα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει τους εταίρους για τη μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία είχε δεσμεύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να εφαρμόσει περισσότερο φιλολαϊκά μέτρα. Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήριζε ως μία από τις μεγαλύτερες του «μάχες»! Θα πειστούν ωστόσο οι εταίροι να χαλαρώσουν, έστω και λίγο, ώστε να ελαφρύνει κάπως το οικονομικό τοπίο;

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές μέσα στις επόμενες ημέρες με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στα τέλη του μηνός και αρχές του επόμενου θα συναντηθεί και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως οι πρωθυπουργοί Γαλλίας και Ολλανδίας, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Ρούτε, αντίστοιχα. Στις συναντήσεις αυτές ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πείσει για το αναπτυξιακό του σχέδιο, για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει, και παράλληλα να τους πείσει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τη μείωση των πλεονασμάτων.

ΤΙ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (φέτος γίνεται 7 με 15 Σεπτεμβρίου) έχει όπως πάντα μια ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα αφού πέρα από την οικονομική της σημασία, εθιμοτυπικά αποτελεί το σημείο από το οποίο γίνεται η αναγγελία από τον εκάστοτε πρωθυπουργό των πολιτικών που θα ακολουθήσουν.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ επεξεργάζεται σειρά μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη διάρκειά της Δ.Ε.Θ., μεταξύ των οποίων ένα τετραετές σχέδιο που θα περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με «tanea.gr» ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινωθούν τα εξής μέτρα:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργοδοτικές εισφορές για την κύρια ασφάλιση θα μειωθούν από το 13,33% συνολικά στο 9,9%. Η ετήσια μείωση θα είναι στο 0,8575% ενώ αντιστοίχως, η εισφορά των εργαζομένων θα μειωθεί από το 6,66% στο 4,95%.
  • Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από το 24% στο 20%
  • Θέσπιση μειωμένου συντελεστή 9% στην κλίμακα των φυσικών προσώπων. Το εν λόγω μέτρο θα ευνοήσει κυρίως αυτοπασχολούμενους , ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων κ.α. και
  • Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες.
Share.