Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση ενός ρημαγμένου μεσαιωνικού πύργου στη Μάνη σε ξενώνα υψηλών προδιαγραφών

0

Το 1984, όταν ο Κώστας Ζουβέλος και η σύζυγός του Κασσιανή Θεοδωρακάκου, αρχιτέκτονες στο επάγγελμα, είδαν την πινακίδα πώλησης σε έναν ρημαγμένο, πέτρινο μεσαιωνικό πύργο των αρχών του 19ου αιώνα στη χερσόνησο της Μάνης, αποφάσισαν να τον αγοράσουν, παρόλο που εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν πως θα προχωρήσουν στη συνέχεια με αυτό.

Τελικά, ανακαίνισαν το ιστορικό αυτό κτίσμα, που προσφέρει καταπληκτική πανοραμική θέα στη θάλασσα του Ταινάρου με εξαιρετικό σεβασμό. Οι δύο πεπειραμένοι αρχιτέκτονες πέρασαν οκτώ ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να μεταμορφώσουν τον “καταρρακωμένο” πύργο σε ξενώνα τριών δωματίων με δυνατότητα φιλοξενίας έως εννέα ατόμων. Τα δύο από τα τρία δωμάτια έχουν ανεξάρτητες εισόδους, ενώ υπάρχει και η επιλογή να συνδεθούν μεταξύ τους.

Οι δύο πεπειραμένοι αρχιτέκτονες πέρασαν οκτώ ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να μεταμορφώσουν τον “καταρρακωμένο” πύργο σε ξενώνα τριών δωματίων με δυνατότητα φιλοξενίας έως εννέα ατόμων.

Παρόλα αυτά, το εγχείρημά τους δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς στο διάβα τους καλούνταν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις. Η ανακαίνιση έπρεπε να προσαρμοστεί στα ειδικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της περιοχής και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί πως όλοι οι εσωτερικοί χώροι διέπονται από μια σύγχρονη αισθητική αντίληψη. Η δομή του πύργου εσωτερικά και εξωτερικά έπρεπε να παραμείνει αναλλοίωτη, ενώ όλες οι σύγχρονες υποδομές όφειλαν να εγκατασταθούν αφανώς.

Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, με την ήπια παρέμβαση προσθήκης χαμηλού βάθους υδάτινης επιφάνειας, προσαρμόστηκε στις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος και σεβάστηκε το ανάγλυφο του τοπίου.
Η καταπληκτική πανοραμική θέα στη θάλασσα του Ταινάρου

Ο κύριος γνώμονας στην επιλογή των υλικών ήταν η ανάγκη για ανάδειξη του μνημείου, αλλά και η πεποίθηση, ότι η επέμβαση όφειλε να είναι πολύ διακριτική. Έτσι, με την πρόθεση να εξασφαλίσουν ότι το κτίριο ταιριάζει απόλυτα με το περιβάλλον, άλλαξαν το χρώμα του σοβά τρεις φορές. Και για να το πετύχουν, χρησιμοποίησαν μια παραδοσιακή τεχνική που ονομάζεται κουρασάνι, χρησιμοποιώντας ασβέστη, τοπικό χώμα, ποταμίσια άμμο, κεραμική σκόνη και μικρή ποσότητα τσιμέντου.

Δείτε το αναλυτικό βίντεο:

ΠΗΓΗ TOC

Share.