fbpx

Η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη παίζει «κατενάτσιο» με αντεπιθέσεις για να αντιμετωπίσει τον «βομβαρδισμό» των παρατάξεων της αντιπολίτευσης

0

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

ΚΑΤΙ από τη… δυσωδία των απορριμμάτων έχει από προχθές αργά το απόγευμα η προεκλογική εκστρατεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς λόγω της αποχής περιφερειακών συμβούλων, αφού αρχικά στο Σώμα προσήλθαν μόλις 18, οι οποίοι λίγο αργότερα έγιναν 19, από τους 51 συνολικά, το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για τις εκτάσεις που απαιτούνται για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έπεσε… στο κενό, με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να ματαιώνεται!

Τα σκουπίδια, λοιπόν, και τα μείζονα ζητήματα που έχουν ανακύψει γύρω από το έργο, βάζουν σε θέση… μάχης την Περιφερειακή Αρχή εναντίον σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αφού επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο προεκλογικό… μπρα ντε φερ! Από τη μία η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη παίζει «κατενάτσιο» με αντεπιθέσεις για να αντιμετωπίσει τον «βομβαρδισμό» των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που έχουν τώρα πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλο.

Ο ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΣ,
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ Η
ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΟΠΩΣ
ΚΑΙ ΝΑ ’ΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ

Η πλευρά Τατούλη, μιλά για προσπάθεια των μειοψηφιών και των ανεξαρτητοποιημένων συμβούλων να πλήξουν πολιτικά τον περιφερειάρχη, δημιουργώντας μια εικόνα… ένδειας, ενώ στην αντίπερα, οι μειοψηφίες μιλούν για μια ακόμη ήττα του Τατούλη, καταγγέλλοντας με την αποχή τους, την πολιτική της Περιφερειακής Αρχής και τις πρακτικές γύρω από ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Να θυμίσουμε πως το έργο αυτό, έχει περάσει από όλα… τα κύματα που βρέχουν την Πελοπόννησο και όχι μόνο τα… γνωστά 40, καθώς από το 2011 και μετά, οι αλληλοδιαδεχόμενες υποσχέσεις πέφτουν στο κενό! Κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων, υπουργοί, φορείς, υποψήφιοι με τον Τατούλη περιφερειακοί σύμβουλοι που κάποτε αντιδρούσαν, δήμαρχοι, πολίτες και… ξαφνικά, επιτάξεις! Και διερωτάται κανείς, τελικά, ποιο επεισόδιο… είναι αυτό, του Πελοποννησιακού πολέμου;;;

Γιατί αν δεν είμαστε σε… πόλεμο, προς τι οι επιτάξεις; Και αν το ερώτημα, μοιάζει ρητορικό, ας δούμε τη θέση της πλειοψηφίας, των μειοψηφιών, των ανεξάρτητων και όλων των εμπλεκομένων, που έσπευσαν σε δηλώσεις, η ερμηνεία των οποίων μπορεί να συμβάλει στο να εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΡΧΗΣ

Αρχικά, άμεση ήταν η αντίδραση της πλειοψηφίας που «χτύπησε» διπλά και συγκεκριμένα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου και λίγες αράδες από τον Γιάννη Αργυράκη. «Παραβιάζουν βάναυσα τη δημοκρατική λειτουργία του συλλογικού οργάνου του Περιφερειακού Συμβουλίου και αυτό θα είναι το στίγμα που θα τους συνοδεύει.

Επιχειρούν να σταματήσουν τη θεσμική λειτουργία ενός δημοκρατικού οργάνου παρότι δεν έχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα. Είναι πανικόβλητοι γιατί βλέπουν τη σχέση μας με την κοινωνία των πολιτών. Είναι πανικόβλητοι γιατί διαπιστώνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει τη σχέση μας με τους πολίτες», τόνισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης χαρακτηρίζοντας συντονισμένη την απουσία της αντιπολίτευσης προκειμένου να ματαιώσουν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Είναι πολιτικά προκλητική η συμπεριφορά τους, καθώς δεν σέβονται την εντολή των πολιτών και τη δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Αυτός είναι ο πολιτικός πολιτισμός τους;

Με τη σημερινή τους σκόπιμη και πολιτικά ανήθικη απουσία ξεγυμνώθηκαν μπροστά στους πολίτες, τους οποίους δε σέβονται, όπως δε σέβονται το δημόσιο διάλογο. Το έργο της Περιφερειακής Αρχής δεν μπορούν να το σταματήσουν. Έχουμε εργαστεί σκληρά, μεθοδικά και με υπευθυνότητα και έχουμε εξασφαλίσει όλα τα απαιτούμενα έργα για τους πολίτες της Πελοποννήσου», είπε ο Πέτρος Τατούλης, τονίζοντας πως … κόπτονται για τους πολίτες δεν ντράπηκαν να δηλώσουν δημόσια ότι στόχος τους είναι να εμποδίσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο να ξανασυνεδριάσει. «Αποκαλύπτουν το δόλιο και οργανωμένο πολιτικά σχέδιό τους, το οποίο παραπέμπει σε πραξικοπηματικές λογικές και ομολογούν κυνικά στους Πελοποννήσιους πολίτες ότι αποτελούν το μακρύ χέρι των παράκεντρων εξουσίας.

Είναι αναμφίβολα όνειδος προσωπικά για τον καθένα από αυτούς, αλλά και για τα πολιτικά τους κόμματα που είτε προτρέπουν σε τέτοιες πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, είτε τις ανέχονται», δήλωσε ο περιφερειάρχης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας, ενώ ο Γιάννης Αργυράκης, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει πως οι αντιπολιτεύσεις με το να μην πάνε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν έκαναν μπλόκο στον Τατούλη όπως νομίζουν, αλλά στην ίδια την λειτουργία της Περιφέρειας και ιδιαίτερα στην διαδικασία διαχείρισης των σκουπιδιών, που κατά τα άλλα τον καταγγέλλουν ότι την καθυστερεί και κινδυνεύει η χώρα να πληρώνει πρόστιμα στην ΕΕ, αλλά και να θησαυρίζουν οι κατά Δήμους σκουπιδοεργολάβοι.

«Ο Πελοποννησιακός λαός όμως βλέπει, ποιος πραγματικά εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων του και ποιοι υπονομεύουν την λύση τους και θα τους ανταμείψει ανάλογα στις εκλογές του Μαΐου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Αργυράκης, με την αντιπολίτευση να περνά στην επίθεση.

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ
ΜΑΝΤΑ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ
ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ

Αίσθηση, προκάλεσε η ανακοίνωση του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου Περικλή Μαντά, που επεσήμανε πως οι ευθύνες για την μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, βαραίνουν και την κυβέρνηση, αλλά κυρίως την Περιφερειακή Αρχή. «Στην Ελλάδα του 2019, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τατούλης, μας καλούν σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να υπερψηφίσουμε την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης – επίταξη – σε 370 περίπου στρέμματα στην Αρκαδία και στην Λακωνία για να ξεπεράσουν τον σκόπελο των καταγγελιών από πολίτες για πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν προσκομιστεί από την ανάδοχο εταιρία», επισημαίνει ο κ. Μαντάς που καταγγέλλει προχειρότητα, ανευθυνότητα κι ερασιτεχνισμό.

5 ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟ
ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ
ΣΔΙΤ ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ!

Με 5 σημαντικές επισημάνσεις οι οποίες αφορούν σε «ανοιχτά» θεσμικά, νομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία τινάζουν στον… αέρα το έργο, απάντησε η μείζονα μειοψηφία με τον επικεφαλής της, Νίκο Πατσαρίνο. Αρχικά, κάνει λόγο για την απουσία δημόσιου ελέγχου και παρακολούθησής του, βλέποντας νομικές παρατυπίες, αδιαφάνεια και στρέβλωση στοιχείων.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στη συμφωνία με την Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», που δεν υπήρχε κατά τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ακόμη δεν ξέρουμε αν έχει συσταθεί και αν έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Συνεχίζει με την ιδιωτική χωροθέτηση που παραμένει στον… αέρα ακόμη και το γεγονός ότι τα προς αξιοποίηση ακίνητα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί πριν από τη σύμβαση και αυτό δεν έγινε ποτέ! «Αποφασίστηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για να περισωθεί το έργο αλλά και εδώ υπάρχουν προβλήματα και «ανοιχτά» θέματα», αναφέρει ο κ. Πατσαρίνος που μιλά για απανωτά ψέματα, απόκρυψη στοιχείων, αιφνιδιασμούς και την προχειρότητα στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας και το γεγονός ότι το έργο, το οποίο θα ισχύσει για τα επόμενα 28 χρόνια (έως το 2047!) είναι εκτός σύγχρονων προδιαγραφών και ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΣΔΑ, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή με αμφισβήτηση των χρηματοδοτήσεων και επιβολή προστίμων.

«Την καλούμε, αν δεν διασφαλίσει τις παραπάνω προϋποθέσεις να μην ξαναφέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι τις εκλογές του Μάη», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Νίκος Πατσαρίνος και συνεχίζει. «Με την αλαζονική και λαθεμένη στάση της αλλά και με τον πανικό που την διακατείχε, η Περιφερειακή Αρχή αντί να δει ότι ακόμη και στο μεγάλο της έργο της έμειναν σχεδόν οι μισοί της σύμβουλοι για να το υπερασπιστούν, προσπάθησε να πει ότι φταίει η συνεπής στάση της αντιπολίτευσης.

ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ

ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ
«ΒΛΕΠΕΙ» Ο Ν. ΓΟΝΤΙΚΑΣ

«Με άθλιες και παράνομες μεθοδεύσεις η Περιφερειακή Αρχή, επαναφέρει την επίταξη – απαλλοτρίωση χωραφιών στην Παλαιόχουνη που υποτίθεται ότι είχαν περιέλθει από το 2013 στην κυριότητα του ανάδοχου για την διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Όσο και να προσπαθούν να κρύψουν τις «πομπές» τους, όπως ο λαός έμαθε για τις «πομπές» τους για την διαχείριση των απορριμμάτων θα μάθει και για την μαρίνα του Ναυπλίου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νίκος Γόντικας που καλεί τους συμβούλους «να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους στη συνεδρίαση αυτές τις αθλιότητες και παρανομίες, μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Οχτώ χρόνια δεν τους έφταναν; Θέλουν τώρα στα κρυφά να παραδώσουν στεριά και θάλασσα στο ιδιωτικό κεφάλαιο;», καταλήγει ο κ. Γόντικας.

ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ Η ΣΔΙΤ

ΖΗΤΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΟΡΙΑ»
Άμεση ήταν η αντίδραση και του περιφερειακού συμβούλου της ΑΝΤΑΡΙΣΑΣ στο ΜΟΡΙΑ Γιώργου Τζαμουράνη, τονίζοντας πως η παράταξη Τατούλη επανέφερε με παράτυπο τρόπο το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων χωραφιών στην Παλιόχουνη Αρκαδίας  και Σκάλα Λακωνίας. «Είχαμε επισημάνει και παλιότερα την προχειρότητα που προκηρύχθηκε ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός. Την αποτυχία της περιβόητης ιδιωτικής χωροθέτησης που με μαγικό και γρήγορο τρόπο, θα έλυνε όλα τα ζητήματα που το κράτος αδυνατεί να λύσει: περιβαλλοντικά, χωροταξικά, ιδιοκτησιακά, νομικά και άλλα και την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και Περιφέρειας προκειμένου να προωθήσουν την ΣΔΙΤ και την προκλητική παρέμβαση τους σε μία ιδιωτική διαφορά (ιδιοκτητών χωραφιών και ΤΕΡΝΑ) παίρνοντας το μέρος της εταιρείας», ανέφερε ο κ. Τζαμουράνης που επίσης κάλεσε τις παρατάξεις και τους μεμονωμένους συμβούλους σε αποχή όταν έχει θέμα την κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων εκτάσεων.

ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΘΕΛΕΙ Ο ΠΕΤΡΑΚΟΣ

 Θέση στο θέμα, έλαβε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την «Αγωνιστική Συνεργασία», Θανάσης Πετράκος, ο οποίος κάλεσε τον Πέτρο Τατούλη  να τηρεί τη νομιμότητα. «Η ματαίωση αυτή   ήταν πράξη στοιχειώδους σεβασμού στη νομιμότητα εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας των Περιφερειακών Συμβούλων. Εμείς, είμαστε ριζικά αντίθετοι, καταγγέλλουμε και δεν νομιμοποιούμε πολιτικά την σύμπραξη Τατούλη – Τσίπρα οι οποίοι έχουν συμφωνήσει  να προχωρήσουν σε     αναγκαστικές απαλλοτριώσεις  υπέρ της ΤΕΡΝΑ  ώστε να υλοποιηθεί  το αντιπεριβαλλοντικό  και αντιοικονομικό έργο της Διαχείρισης των Απορριμμάτων στη Περιφέρεια της Πελοποννήσου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Πετράκος, τονίζοντας πως πρέπει να ακυρωθεί η ΣΔΙΤ και  να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν σε ένα εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών.

Share.